Dodaj do ulubionych

PRZEPISY :)

08.08.14, 22:35
Myślę, że warto wszystko zgromadzić w jednym miejscu.

DRUGIE ŚNIADANIE

Pieczywo z pastą wariacje na temat:
1. brokuł + żółtko + olej + czosnek,
2.czerwona soczewica + żółtko + bazylia,
3.czerwona fasolka z puszki/pozostałość z obiadu/ + żółtko + olej

Zazwyczaj + pomidor i/lub ogórek małosolny

OBIAD

KOPYTKA Z LECZO /od 9go miesiąca - wg schemtau pomidor od 10go miesiąca/

Kopytka z wczorajszych ziemniaków. Utłuczone /dobrze/ ziemniaki wyruwnujemy w garnku i dzielimy na 4 części. 1/4 wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę
/ja daję jakąś pełnoziarnistą plus trochę ziemniaczanej/. Ugniatamy dłonią ukształtowaną w pięść - nie za długo. Formowaćwałki a następnie kroić na kopytka.

Ja do cześci ciasta dodajęprzyprawy - co by sprawdzić, co córce pasuje. Ostatnio - świeża bazylia - duuużo = był szał!

Leczo: mięso z piersi z indyka duszone na wodzie, ponad pół godziny z liściem laurowym, dodałam trochę marchewki, pietruszki oraz cukinii /różne kawałki/, następne 15mnut,
dodałam przecier pomidorowy i pomidora pokrojonego w kawałki - kolejne 15min.
Wiem wiem - wydaje siędługo, ale przepis banał - po prostu samo sobie pyrka.

A leczo można modyfikować w zależności od wieku niemowlęcia.

NA DWÓR

Chrupki chrupakim, ale ile można. Otóż zostało mi kilka strąków zielonej fasolki bezłykowej /taka dłuuuuga/ - i to był strzał w dziesiątkę!
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: PRZEPISY :) 09.08.14, 19:40
      Pierozki drozdzowesmile

Ciasto drozdzowe ( nie bede podawac proporcji pewnie kazdy ma swoj sprawdzony)

Z ciasta po wyrosnieciu odrywam kulki robie z nich placuszki nadziewam i sklejam jak pierogi. ( nie trzeba zbyt dokladnie) odstawiam do wyrosniecia i pieke 15 min w 180 st C.
      Pod koniec mozna przesmarowac bialkiem.
      Po upoeczeniu i wystygnieciu mozna poporcjowac i zamrozic.

Farsze:
      Bolonski:
      Mieso mielone duszone z cebulka zabkiem czosnku. Dodaje marchewke seler naciowy pietruszke i pomidory z puszki. Sol i przyprawy do smaku. Robie na gesto zeby nie wyplywal z pierogow. (Rzadszy odbieram i wykorzystuje do makaronusmile)

Golabkowysmile
      Zmielone miesko z indyka, po szklance peczaku i ryzu. Miesko dusimy na cebulce i mieszamy raze mz ugotowana kasza i ryzem. Dodajemy jajko aby scalilo farsz sol pieprz do smaku.

Szpinakowy
      Szpinak blanszujemy. Dodajemy czosnek i galkemuszkatalowa pieprz sol ewentualnie smietane/ twarorzek.

Ruski wg mojego tatysmile
      Ziemniaki twarog zblanszowana cebula czosnek i natka pietruszki

Na slodkosmile
      Dowolne konfitury( najlepiej domowe) lub twarog na slodko

• paskudna_monia Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 11:36
        O widzisz - a ja właśnie na to ciasto przepis poproszę, bo nic a nic nie chce wyjść!
        • fizmedka Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 12:37
          Ciasto drozdzowe podstawowe:
          1kg maki
          1 szkl mleka
          1 jajko
          1 zoltko
          10 dag drozdzy swierzych
          Pol kostki masla
          2 lyzki cukru
          Sol do smaku

Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drozdze i odrobine maki. Rozczyniamy i odstawiamy na 15 min do pierwszego wyrosniecia.
          Ruszony rozczyn przelewamy do miski z maka. Dodajemy jajko i zoltko oraz roztopione letnie maslo. Wyrabiamy tak aby odchodzilo od reki i scianek miski. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. W zimie polecam wstawic do piekarnika na 40 st C.
          • fizmedka Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 12:49
            Ciasto drozdzowe odswietne(slodkie) :

- 500 g mąki
            - 8 żółtek
            - 3/4 szkl. cukru
            - 200 g stopionego masła
            - cukier waniliowy
            - 80 g drożdży
            - 1,5 szklanki ciepłego mleka
            - szczypta soli

Do kubeczka włożyć 10 dag drozdzy, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
            Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
            Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
            Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
        • fizmedka Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 13:00
          Monia mam nadzieje ze tym razem Ci wyjdzie. Jakby co to pisz na gazetowego to postaram sie Ci pomoc. Raz mi drozdzowe nie wyszlo bo mialam trefne drozdzewink
          jak juz raz Ci wyjdzie to potem bedziesz sobie zmieniac i eksperymentowac z ciastem smile
          Powodzenia !!!
    • paskudna_monia Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 11:37
      ŚNIADANIE /Od 8go miesiąca/

Kasza gryczana z buraczkiem i świeżą bazylią /resztka z wczorajszego obiadu/. Kasza gryczana niepalona gotowana wg wskazań z opakowania: w połowie gotowania dodałam
      startego surowego buraczka. Po ugotowaniu wrzuciłam kilka listków bazylii i polałam odrobiną oleju z pestek winogron - pycha! Polecam też np ze świeżą pietruszką.

DRUGIE ŚNIADANIE /od kiedy śliwki?? Chyba od 7go.../

Biała buła z dżemem śliwkowym /dżem, hehehe: robiłam wczoraj kompot do obiadu z kilku śliwek, odparowałam z nich wodę, chwilę w garnku zostawiłam i mieszałam.
      Nie dodałam cukru ani nic./ Córa zajadała cudnie! A + pomidor smile

OBIAD /Zależy od użytych warzyw/

Leczo, /przepis już był w pierwszym poście/ do tego tost z czosnkiem. Herbatka z kopru włoskiego.
    • fizmedka Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 18:01
      Przekaska na spacer

Warkoczyk drozdzowywink
      Bierzemy ciasto drozdzowe zwijamy cieniutki waleczki i zaplatamy warkoczyk smile obcinamy na dlugosc 3-4 cm. odstawiamy do wyrosniecia. Mozna pomalowac jajkiem i posypac czymkolwiek co dziecie lubismile u nas w zaleznosci czy ciasto slodkie czy wytrawne to
      Do slodkiego odrobina wanilii/ cynamon/ imbir/ skorka pomaranczowa/ cytrynowa
      Wytrawne/ sol morska/ ziola prowansalskie/ kminek/ koperek/ czosnek/ prazona cebulka/ rozmaryn
      • fizmedka Re: PRZEPISY :) 12.08.14, 18:02
        Oczywiscie do pueca na 15 minsmile
    • fizmedka Kuleczki z farszu golabkowego 13.08.14, 10:19
      Mieso drobiowe ( np indycze) rozdrabniamy i dusimyna cebulce. Mozna miesko ugotowac a potem rozdrobnic. Cebule tez mozna tylko sparzyc wrzatkiemsmile
      Rownoczesnie gotujemy kasze jeczmienna (ja dawalam peczak) i ryz najlepiej pelnoziarnisty.
      Ugotowane skladniki laczymy i doprawiamy do smaku. Mozna dodac jajko ktore scali farsz.
      Z farszu robimy male kuleczki idealbe dla Makucha na dwa kesysmile
      Kulki mozna zamrozic i przed jedzeniem podgrzac na parzesmile
      Smacznego

Ps doroslym mozna zrobic wieksze kulki obtoczyc w siemieniu lnianym i obsmazycsmile albo wykorzystac do nadziania papryki lub lisci kapusty big_grin
      • paskudna_monia Re: Kuleczki z farszu golabkowego 14.08.14, 09:31
        Super!
        OBIAD /od 6go miesiąca/
        Można też robić mięso mielone /dozwolony na początku indyk czy królik/ formować w pałeczki dla malucha i zagotować - nie rozlecą się smile Szybko. To może być tak naprwdę od 7go miesiąca.
        A później urozmaicać: dodawać przyprawy, warzywa.

Super, że te Twoje można zamrozić - narobić więcej i mieć na dzień nie mam sił.
        • fizmedka Re: Kuleczki z farszu golabkowego 14.08.14, 11:44
          Ja wogole staram sie wykorzystac czas maksymalnie. Jak juz maz zajmuje sie cora to wtedy wyrzywam sie kulinarnie. Dzieki temu robie zawsze wieksze zapasy. Porcjuje opisuje i do zamrazary. Wtedy nie ma problemu z jedzeniem dla nas i dla malej jak cos wyskoczy...
          Dzieki zapasom udalo nam sie przetrwac tydzien szpitala i drugi tydzien goraczkujacej wysoko corci. Maz odgrzac obiad potrafi. Zawsze do tego jakies ziemniaki/ryz plus warzywa ugotuje i obiad gotowy.
          Z obiadem od podstaw tez by dal rade ale zeszloby mu z tym ze trzy razy dluzej niz mniesmile
        • agrestnica Re: Kuleczki z farszu golabkowego 20.08.14, 15:50
          Masz na myśli, żeby formować w pałeczki mięso "czyste", czyli bez dodatku jajka, mąki, czy czegokolwiek innego co scala?
          • fizmedka Re: Kuleczki z farszu golabkowego 20.08.14, 16:38
            Trzy posty wyzej masz napisane w przepisie ze mieszam mieso ryz i kasze i dodaje jajko!!!
            • fizmedka Re: Kuleczki z farszu golabkowego 20.08.14, 16:40
              Sorki teraz polapalam ze pisalas do Moni... Przepraszamwink
              Z jej wypowiedzi wynika ze bez dodatkow. Ja jeszcze nie probowalam ale moze tak sie dasmile
              • paskudna_monia Re: Kuleczki z farszu golabkowego 21.08.14, 11:49
                Da się - też się zdziwiłam big_grin

• paskudna_monia Re: Kuleczki z farszu golabkowego 21.08.14, 11:48
            Tak, jeżeli mówimy o moim wpisie: nie dość, że wychodzą, to jeszcze się trzymają! Nie gotuję mega długo ani krótko. Pamiętajmy, że jest to mięso mielone zlepione w małe kształty. I na małym ogniu.

Powodzenia!

Zbiorę się dzisiaj i wrzucę coś nowego. Będzie o mięsie smile
            • agrestnica Re: Kuleczki z farszu golabkowego 26.08.14, 17:35
              Hej. Nie potrafiłam napisać swojego pytania bezpośrednio pod wypowiedzią Moni i nic dziwnego, że się zrobił bałagan. Sorry.
              Dzięki Monia za odpowiedź. Będę działać z tymi paleczkami smile
    • fizmedka Murzynek :) na ksylitolu 17.08.14, 11:49
      Skladniki:
      Pol kostki masla
      3 jajka
      Szkl ksylitolu
      Szkl maki pszennej
      0,5 szkl maki pszennej pelnoziarnistej
      2 lyzeczki sody oczyszczonej
      6 lyzek kakao
      Laska wanilii
      Pol kubeczka smietany

Maslo z ksylitolem i kakaem rozpuscic. Dodac smietane i waniliesmile zostawic do ostygniecia. W tym czasie przygotowac blaszke i ubic piane z bialek.
      Make polaczyc z soda i zoltkami. Wlac do tego ostudzona mase kakaowa( troche zostawic na polewe). Wymieszac dodac piane z bialek i znow delikatnie wymieszac.
      Wlac do blaszki i wstawic do piekarnika 180stC na 30 min.

Po ostygnieciu mozna przelozyc wlasnej produkcji konfitura i polac reszta masy kakaowejsmile
      • doriska84 Re: Murzynek :) na ksylitolu 25.01.15, 08:12
        W poszukiwaniu przepisów zapraszam na swojego bloga z pomysłami na dania sprawdzanymi regularnie na trójce pociech. Nastolatek, Córka Średnia (zajadająca od początku metodą BLW) i Niemowlę, które wkrótce startuje inspirują mnie do kulinarnych poszukiwań dań zdrowych, lecz prostych i szybkich w przygotowaniusmile

gabrysioweblw.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka