Dodaj do ulubionych

strach u dzieci

20.11.04, 19:54
studiuje pedagogike i pisze prace o lęku dzieci.prosze o opinie rodziców na
temat : "czego boi sie twoje dziecko",bardzo prosze o podanie także wieku
dziecka.opinie prosze aby były oparte na doświadczeniu i obserwacji własnych
dzieci.
dzięuje.
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: strach u dzieci 22.11.04, 23:17
      Moja corcia w wieku od 1,5 do 2 lat bala sie przescieradla.Nie wiem skad to sie
      wzielo ale kiedy zaczynalam scielic lozko a konkretnie klasc przescieradlo to
      uciekala z krzykiem ma drugi koniec mieszkania.Musialam scielic lozko tak zeby
      nie widziala a pozniej jej to samo przeszlo.W wieku 3 lat bala sie czarnego
      koloru a zaczelo sie kiedy bylysmy na wakacjach w Polsce i zobaczyla dziennik
      Polsatu ktory zaczynal sie czarna ramowka a pozniej do tego doszla czarna
      chmura,czarny sklep, czarne spodnie itd.Cale szczescie juz jej przeszlo.Teraz
      ma 3,5 i narazie spokoj.
      • edytaon Re: strach u dzieci 23.11.04, 19:39
        pozdrowienia , tez studiowalam pedagogike w Warszawie
        moja roczna coreczka boj sie odkurzacza ale tylko wtedy gdy jest wlaczony
        probowalm pokazac jej jak dziala odkuzacz ale wszystko jest ok do momentu kiedy
        go wlacze
        pozdrowienia i powodzenia na studiach
        edyta
      • m_pawlo Re: strach u dzieci 25.11.04, 12:14
        moje dziecko ma 4 lata, będąc w IKEI obejrzała bajkę, w której był wampir. od
        tamtej pory panicznie boi sie wampirów, ciemności i okien, gdy zapada zmrok.
    • antonina_74 Re: strach u dzieci 22.11.04, 23:39
      Mój 5-latek boi się zasypiać sam i być sam w pokoju wieczorem.
      Wcześniej panicznie bał się fryzjera i domowej maszynki do obcinania włosów.
      Także włączonej pralki, nie wszed do łazienki jeśli pralka akurat chodziła.
      ma też przedziwne chwilowe strachy - boi się ludzika któremu tata domalował
      buzię, boi się pewnych zielonych spodni.
      Moja siostra w wieku 2 lat panicznie bała się jeśli w wannie przy kąpieli coś
      pływało w wodzie - paproch, brudek, kłaczek z ubrania.
    • joana12 Re: strach u dzieci 23.11.04, 00:26
      Mój prawie 4-ro latek od dwóch tygodni, boi się wszelkich sprzętów, zabawek
      które mają światełko - diodę. Np. telewizor nie może być w stanie czuwania, bo
      świeci czerwona dioda, wszelkie zabawki na baterie są usunięte, bo wydają
      dźwięk i świecą, w aucie nie mogę włączyć ogrzewania szyby, klimatyzacji bo
      jest znowu pomarańczowa diota itd. Nie wiem skąd te lęki i nie wiem też jak mam
      mu pomóc. Może znajdzie się ktoś mądrzejszy i mi poradzi.
      Pozdrowienia
    • 1jagienka Re: strach u dzieci 23.11.04, 08:47
      Mój chłopinek ma 3,3. Boi się wirującej pralki, głośnych urządzeń, np.
      wiertarka, gdy w sklepie znikniemy mu z oczu.
      Jak coś sobie przypomnę, to dopiszę
    • karola40 Re: strach u dzieci 23.11.04, 13:28
      Moja córeczka(2,5 latka) panicznie boi się lekarzy - niestety wydaje się to być
      uraz gdyż wiele w swoim życiu przeszła. Po za tym boi się mycia głowy,
      obcinania włosów i paznokci, szczoteczki elektrycznej do zębów, nocnika(ale
      tylko jak ma zrobić kupkę). To chyba tyle. Są chwile, że przychodzi do nas i
      mówi, że się boi. Na pytanie "czego się boi" wymyśla na poczekaniu różne
      rzeczy. Mam nadzieję, że to jej z wiekiem przejdzie.
      • mamajulci Re: strach u dzieci 23.11.04, 14:56
        Witam-moja córcia 3 latka również wiele przeszła w życiu i wiele jeszcze
        przejdzie i też PANICZNIE boi się lekarzy, to wielki lęk i nie mam pojęcia jak
        pomóc go przezwyciężyćsad
    • lola211 Re: strach u dzieci 23.11.04, 17:54
      Gdy córka miala 4 lata, bała sie smierci, o czym czesto mnie informowala- był
      płacz, protesty, ze nie chce kiedys umrzec.
      Teraz ma 6 lat i boi sie ciemnosci oraz dentysty.
    • hankam Re: strach u dzieci 23.11.04, 20:55
      Moja corka bala sie glosnych urzadzen - chyba dlatego, ze miala nadwrazliwy
      sluch. Bala sie tez kata ["konta"] przy lozku, smugi swiatla na ciemnej scianie
      podczas zasypiania (zasypiala przy zgaszonym swietle i uchylonych drzwiach do
      oswietlonego przedpokoju). Do dzis nieprzytomnie boi sie zastrzykow.

Raz przestraszyla sie tez mnie. Mogla miec nie wiecej niz cztery lata.
      Bawilysmy sie na lozku, turlalysmy, laskotalysmy, takie zwyczajne wyglupy. W
      pewnym momencie zrobilam z palcow szpony i zaczelam sie skradac ze slowami "a
      teraz cie zjem". W mgnieniu oka wskoczyla do kata (tago, ktorego tak sie boi) i
      powiedziala: Zamien sie w mame, predko! Natychmiast zamien sie w mame!
      Naprawde nie sadzilam, ze moze sie mnie przestraszyc!
      • lola211 Re: strach u dzieci 25.11.04, 17:26
        > Raz przestraszyla sie tez mnie. Mogla miec nie wiecej niz cztery lata.
        > Bawilysmy sie na lozku, turlalysmy, laskotalysmy, takie zwyczajne wyglupy. W
        > pewnym momencie zrobilam z palcow szpony i zaczelam sie skradac ze slowami "a
        > teraz cie zjem". W mgnieniu oka wskoczyla do kata (tago, ktorego tak sie boi)
        i
        >
        > powiedziala: Zamien sie w mame, predko! Natychmiast zamien sie w mame!
        > Naprawde nie sadzilam, ze moze sie mnie przestraszyc!

A , tak, moja ma to samo.Jak wyszczerze zeby, bawiac sie z nia, to ona szybko
        prosi, zebym przeistoczyla sie w mamusie.
    • n.joanna Re: strach u dzieci 24.11.04, 14:05
      Mój mały, który ma 2,5 roku, boi się żabek (tych od firanek) i oczu tygryska z
      plakatu filmu "The Tigger Movie", który wisi nad jego łóżeczkiem.
    • n.joanna Re: strach u dzieci 24.11.04, 14:06
      aha, i jeszcze baby jagi, którą postraszył go mój mąż, o!
      • izka74 Re: strach u dzieci 24.11.04, 17:52
        Moja 3-letnia córka od 2 tygodni przybiega do nas w nocy do łóżka ze strachu
        przed wężami, które się jej śnią. Drapie sobie przez sen szyje żeby je odgonić.
        Nie wiem skąd wziął się temat węży bo ogląda i słucha bajek bardzo mini mini.
        Ponadto przed zaśnięciem koniecznie musimy z pokoju wyganiać potwory które do
        niej przychodzą (ale to tłumaczę chęcią przedłużenia naszej obecności).
        No i boi sie lekarzy.
        Pozdrawiam
        • qrnik Re: strach u dzieci 24.11.04, 18:29
          Moja 4-letnia siostrzenica boi się słowa "maść". Poza tym boi się, że w nocy
          jak będzie spała do jej łóżeczka wejdą węże i pająki, dlatego zawija się w
          kołdrę w taki sposób, żeby nic się do niej nie dostało.
          Uwielbia natomiast patrzeć się w okienko piorącej pralki.
    • ewa9923 Re: strach u dzieci 26.11.04, 00:08
      nawiązując do wypowiedzi Loli, pamiętam jak sama byłam mała (ok4lat) moja mama -
      nie wiem dlaczego - straszyla mnie ze jest kims innym, jakis zwierzeciem, ze
      nie jest moją mamą. Dla mnie to było przerażające, pamiętam to do dzis bardzo
      dobrze. dlatego jak bawie sie z moim 2,5 letnim synkiem staram sie nie udawać
      niedzwiedzia albo lwa, bo wiem ze dziecko odbiera to na powaznie.
      • paulinag2 Re: strach u dzieci 27.11.04, 12:46
        bardzo, bardzo dziekuje za odpowiedzi.
    • swieradm Re: strach u dzieci 29.11.04, 11:34
      Moja Aga ma 2,5 roku i od dłuższego czasu boi się nie tylko obcych, ale też z
      rodziny, ale gó..e mężczyzn (wójka i szwagra itp). Jak ktoś z nich lub obcy
      przyjdzie do domu ona od razu odwraca głowę.Nie toleruje też za bardzo
      szwagierki tzn woli jak jej nie ma w domu (codziennie rano szwagierka
      przychpdzi do teściowej na pogaduszki). Zauważyłam też taki objaw: jak ktoś
      przy małej głośno się zaśmieje-zwłaszcza jak ona coś powie- to momentalnie
      płacze.Tak jakby brała to do siebie że to z niej się śmieją.Gdy rano idę do
      pracy (babcie na zianę zajmują się dzieckiem) mała nie zawsze toleruje babcię.
      Jak wchodzi babcia to mała wie że ja już wyjdę i tez potrafi się rozpłakać jak
      zobaczy teściową i nieraz chce żeby babcia sobie poszła.
      Teściowa wysyła mnie do psychologa bo twierdzi że to nienormalne żeby dziecko
      bało sie "najbliższych". Czy ktoś ma podobną sytuację"???
      • kapustek81 Re: strach u dzieci 29.11.04, 21:35
        witam
        jak dla mnie to całkiem normalne. moja jak miała tak ok 3 lat tez sie bała
        głównie mezczyzn, jak mieli brodę, wasy to nie ma zmiłuj-wtulała sie we mnie,
        nie odzywała itp nie wiem dalczego bo maż wiecznie zarosnięty chodzi, a
        ulubiony dziadzio tez ma wasy... powoli jej to przechodzi.
        a co do płaczu na widok babć- to dlatego ze wie ze ty zaraz wyjdziesz.
        tak przynajmniej ja myslę...smile
        pozdrawiam
    • paraga Re: strach u dzieci 30.11.04, 14:03
      moja 4-latka boi się panicznie "trwałej" utraty mamy lub taty (że umrzemy, albo
      ją ktoś od nas zabierze, albo że zabładzi nie trafi do domu) - chociaż chętnie
      zostaje u babci na wakacjach, nawet na 2-3 tygodnie, chodzi do przedszkola.
    • zintuch Re: strach u dzieci 30.11.04, 17:42
      moja prawie 4 letnia córcia od 3 roku miała koszmarki w nocy. Często budziła się
      w nocy z płaczem, że miała straszny sen. Śniły jej się "potwory". Od jakiegoś
      czasu sen jej się uspokoił. Ponieważ zmieniliśmy przedszkole a ja zaszłam w
      ciąże pojawiły się rozmowy o tym co zmieni się w naszym życiu. U Oli pojawił się
      STRACH przed rozstaniem z mamą. Boi się o mnie, że coś mi się stanie, że umrę.
      Niechce zostać ani z tatą ani z babcią. Jak muszę wyjść z domu bez niej jest
      ogromny płacz, czułe przytulenie i szepty że będzie tęsknić i mam uważać na
      siebie. A najlepiej t pójdzie ze mną, wszędzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka