aniabar
10.12.05, 23:37
Zawsze sobie obiecywałam, że nie będę stosowała klapsów wychowując moje dzieci. Zanim starsza córka nie skończyła 2 lat jakoś mi się to udawało, ale w któryms momencie dałam tego pierwszego klapsa. Niestety, zauażyłam że zaczynam dawać ich coraz więcej i że są one przejawem braku cierpliwości i bezsilności. Więc powzięłam mocne postanowienie poprawy, że już nigdy nie zbiję po pupie moich dzieci. Przeczytałam sobie wątek "czy wycowanie bez klapsa jest możliwe" ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie - co w zamian, gdy ciągłe tłumacznie nie pomaga. Podam przykład:
Starsza córka - Cecylka- obecnie ma trzy lata, młodsza - Emilka - 9,5 miesiąca. Starsza zazwyczaj nie pozwala młodszej bawić się zabawkami, mówi że to jej, odpycha ją (co prowadzi nieraz do upadków młodszej), czasami ją kopnie - to już zależy od jej nastroju. Już mała nauczyła się popychać starszą (już dobrze chodzi, jest bardzo silna jak na takiego brzdąca). Ciągle tłumaczymy Cecylce, dlaczego należy się dzielić, że nie wolno popychać i kopać i dlaczego nie wolno tego robić. Często odciągam małą i jakoś inaczej staram się ją zająć. Ale starsza często staje się jeszcze bardziej nieznośna, okazując w ten sposób swoją zazdrość. Mimo, że staramy się ciągle mówić do niej, że kochamy ją tak samo jak Emilkę, tylko że Emilka jest jeszcze mała i potrzebuje więszej opieki niż ona. Gdy Cecylka była już naprawdę nieznośna i popchnęła Emilkę zbyt mocno zdarzyło mie się dać w pupę. Gdy się uspokoiła mówiłam, że przcież tyle razy powtarzalismy, że nie wolno popychać Emilki. W opisanej powyżej kwestii widzę nieznaczną poprawę - nie wiem, na ile to kwestia tłumaczeń, a na ile klapsów. Ale widzę, że i ja coraz częściej zaczynam uciekać się do klapsów w innych sytuacjach i to mnie zaczyna niepokoić. Mam więc dwie prośby. Opiszcie:
1) Jakie kary stosujecie gdy dziecko jest nieposłuszne
2) Co robicie gdy zbiera w was słość i tylko silką wolą powstrzymujecie się aby nie zbić dziecka. Ja np. najchętniej poszłabym na pół godzinny spacer, ale jest to mozliwe tylko wtedy gdy mąż jest w domu.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.