Dodaj do ulubionych

uderza głową

20.12.05, 09:39
Pomóżcie co mam robić?
Mam Synka 1 rok i 3 m-ce. Od miesiąca, jak coś mu się nie spodoba, uderza
główką o podłogę lub wszystko inne.
Nie możemy go od tego odzwyczaić. Co mamy robić? Jak reagować?
Słyszałam,że dużo dzieci tak robi.

Obserwuj wątek
    • joanna9920 Re: uderza głową 20.12.05, 09:55
      podobno dużo ,ja swojemu podkładałam coś.teraz nawet nie pamiętam kiedy przestał
    • 0golone_jajka Re: uderza głową 20.12.05, 10:43
      Mój też tak miał jak miał mniej więcej półtora roku. Po jakimś czasie przeszło. Oczywiście staraliśmu się go powstrzymywać i podkładać najczęściej dłoń, ale i tak miał kilka guzów.
      • renita1 Re: uderza głową 20.12.05, 13:47
        niedawno ja również poruszałam tą sprawę na tym forum. Kacper w nerwach zaczął
        uderzać głową o co popadnie. Za radą mam po prostu nie reagowałam, ale kątem
        oka patrzyłam czy nie uderza mocno. Całe szczęście robił to z "wyczuciem".
        Teraz, dzięki temu że nie reagowałam, przeszło mu.
        • gosiagrzes1 Re: uderza głową 20.12.05, 14:39
          U nas tez był ten problem. Nie reagowaliśmy na zachowanie smyka - oczywiscie
          obserwując go. Przeszłko mu, mam nadzieję bezpowrotnie.
          • lidqa Re: uderza głową 20.12.05, 15:55
            Pewnie wyczul ze sie nim wszyscy wtedy zajmują. Olej to, dziecko nie zrobi
            sobie raczej lkrzywdy waląc glową w sposob kontrolowany. TO nie spadanie z
            mebli. Jak mocniej stuknie to najwyzej bedzie mial guza. Naprawde najlepsza
            metoda to nie reagowac wogole na to. sprubuj przez 2 tygodnie chociaz
    • maciupeq1 Re: uderza głową 23.12.05, 16:57
      Robi tak, bo widzi, że daje to zamierzony efekt. Przestańcie na to zwracać
      uwagę, to i on przestanie to robić. Konsekwencja i nic więcej. W przeciwnym
      wypadku będziecie mieli z nim coraz większe problemy.
      • hebbe Re: uderza głową 08.01.06, 00:25
        A co zrobić, jeśli moja 1,5 - roczna córka uderza główką np. o ścianę, stół, a
        potem przybiega, żeby ją przytulić?
        Czasami czegoś się przestraszy i zamiast po prostu podejść do mnie i przytulić
        się, to najpierw ze dwa razy stuknie głóką w cokolwiek (nie mocno na szczęście)
        i dopiero do mnie biegnie - tak jakby wyrobiła sobie odruch, że na przytulenie
        się do mamy moze liczyć tylko wtedy, gdy zrobi sobie "ała". A moim zdaniem nie
        ma podstaw do takiego rozumowania, bo przytulamy się naprawdę często, Ola to
        mała przylepka i to nie tylko wtedy, gdy jest jej źle.
        Więc co, też mam ignorować takie zachowanie?
        • lidqa Re: uderza głową 08.01.06, 08:54
          A nia dasz rady jej przechwycic przed walnieciem sie? Sprubuj obserwowac i
          wychodzic z inicjatywą zanim sie walnie w te glowe. A jak sie nei da to olej
          to. Lepszej metody moim zdaniem nie ma. I jak przybiegnie to nie glasz po
          glowie tylko nożke poogladaj big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka