mms741 31.03.06, 13:37 Czy ktoś z was zauważył, żeby nastoletnie dziecko się cieło, robiło sobie sznyty lub w inny sposób się samookaleczało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybka002 Re: moje dziecko się tnie 31.03.06, 20:49 Potrzebny psycholog koniecznie. Są to przejawy samodestrukcji... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: moje dziecko się tnie 24.06.06, 19:30 mr.lordi napisał: > Co za fajne dziecko Akurat ten temat jest zupełnie nie do żartów. Jeśli sie tnie, to ma bardzo powazne problemy (samo moze nie wiedziec, jakie). Konieczna pomoc psychloga - ja bym najpierw poszła sama i opowiedziala wszystko, co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
guciaczka Re: moje dziecko się tnie 26.09.06, 20:15 Czytalam duzo o takich przypadkach...to smutna rzecz...musi miec oparcie w rodzicach.Może ma jakis problem i nie wie do kogo sie ma z tym poradzic...sprobuj z nia szczerze porozmawiac.Spytaj sie po co to robi.Jak jest jej ciezko to jej pmuz moze wpadla w zle towarzystwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
nastolatka_16 Re: moje dziecko się tnie 27.09.06, 16:46 Moja przyjaciółka się tnie.Ma problemy z rodzicami, bo się rozwodzą i jakos nie licza się z tym co myśli i czuje April.W dodatku jak już się nią zainteresują to nie pytają się co czuje tylko ciągle:"jak w szkole?", "jakie masz oceny?", "ubierz sie jakoś normalnie", "jak Ty wygladasz?", "jak Ci idą lekce pianina, kiedy koncert?", "grasz tak jakby cI słoń na ucho nadepnął".No i ja nawet jak byłam na wakacjach w Stanach to byłam akurat tego świadkiem.Straszne dziewczyna ma życie, w dodatku ma jeszcze młodszego brata(2 lata)-Johna i jej starzy pratycznie poświęcaja mu mnóstwo uwagi, oczywiście w przerwach na kłótnie.Jej ojciec jeszcze sie nie wyniósł z ich wspólnego domu bo teraz walczą o to kto tam ma mieszkać.Czy matka z April and Johnem czy ojciec ze swoja kochanką i jej dwójka,a dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
olarawa Re: moje dziecko się tnie 29.09.06, 12:34 Mam kolezanke ktora sie tez tnie a to dlatego ze rodzice nie maja dla niej czasu wogole z nia nie rozmawiaja bo sa ciagle za ganiani za kasa i sie na dodatek kluca. jej mama nie wie ze ona sie tnie nigdy na to uwagi nie zwracala. gdy ma jakis klopot to siega po ostrze i tnie sie taka w tedy ma ulge. jak z nia rozmawilam to jej sie nie da przetlumaczyc ze krzywde sobie robi a po tem bedzie plakala ale bedzie juz za pozno. musisz porozmawiac ze swoim dzieckiem na spokojnie i dowiedziec sie dlaczego ona to robi czy ma jakies klopoty a moze sobie z czyms nie radzi a jak nie to w ostatecznosci udac sie z nia do psychologawam i moze w tedy on wam pomoze pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
agang Re: moje dziecko się tnie 02.12.06, 10:22 pracuje w gimnazjum i czesto zauwazam u dziewcząt takie cięcia, to jest taki jakby tred, chec pokazania sie , zwrócenia na siebie uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
fatalna_jendza Re: moje dziecko się tnie 06.02.07, 18:46 Może tak, może nie. Moja koleżanka się cięła, bo zakochała się w kimś bardzo nieodpowiednim. Odpowiedz Link Zgłoś
calluna Re: moje dziecko się tnie 21.04.07, 20:41 agang napisała: > pracuje w gimnazjum > i czesto zauwazam u dziewcząt takie cięcia, to jest taki jakby tred, chec > pokazania sie , zwrócenia na siebie uwagi I to jest tak zwane zaangażowanie nauczycieli, chęć pomagania młodzieży w wieku dorastania etc. I fascynujące jest to, że jeszcze chcecie podwyżek. Komedia. tylko czym Ty się chwalisz? Tym, że widzisz problemy i je ignorujesz? A potem jest zdziwienie że nastolatki popełniają samobójstwa. Z niedojrzałości? Bardzo często tak, szkoda tylko że taką niedojrzałą nastolatka ktoś się nie zainteresuje na czas. A na koniec: fakt, są osoby które się tną, bo chcą sie lansować, zwrócić na siebie uwagę, szkoda tylko że jako pedagog, nie wpadniesz na to, ze jednak u niektórych to jest kwestia problemów z którymi sobie nie radzą, a w dodatku nie mogę liczyć na niczyją pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
silvia922 Re: moje dziecko się tnie 28.05.07, 18:03 dziewczyny (czy nawet chłopcy) jak się tną to przeciez nie chodzą i się nie chwalą tym po całej szkole i nie mowią nic nawet jesli ktos sie ich o to zapyta.. co tu nauczyciel moze poradzic... rodzice powinni się tym najbardziej zainteresowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola9924 Re: moje dziecko się tnie 23.05.07, 17:15 miałam chłopaka w wieku 18 lat który taz sie cioł, nawet wtedy kiedy z nim chodziłam!!! Gdy sie dowiedziałam to az oniemiała!!! Naszczęście już nie jesteśmy razem z czego się bardzo ciesze bo to prawdziwy idiota!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariola9924 Re: moje dziecko się tnie 23.05.07, 17:19 mariola9924 napisała: > miałam chłopaka w wieku 18 lat który taz sie cioł, nawet wtedy kiedy z nim > chodziłam!!! Gdy sie dowiedziałam to az oniemiałam!!! Naszczęście już nie > jesteśmy razem z czego się bardzo ciesze bo to prawdziwy idiota!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agang calluna 02.07.07, 14:18 a co powiesz na to ze kiedy zawsze reaguje na takie ciecia i robie tzw. "zadyme" wysyłam do psychologa , pedagoga, rozmawiam z wychowawca, dzwonie do matki a matka później przez telefon do mnie z morda ze ona dobrze wychowuje swoja córke, ze to bardzo dobrze ułozone dziecko! a tamto -to kotek ja podrapał!!!!! No i co ty na to??? Czy ja mam z siebie idiotke robić? w imie czego? a wiec na drugi raz dobrze sie zastanow zanim cos palniesz! Odpowiedz Link Zgłoś