Dodaj do ulubionych

moje dziecko się tnie

31.03.06, 13:37
Czy ktoś z was zauważył, żeby nastoletnie dziecko się cieło, robiło sobie
sznyty lub w inny sposób się samookaleczało?
Obserwuj wątek
    • rybka002 Re: moje dziecko się tnie 31.03.06, 20:49
      Potrzebny psycholog koniecznie. Są to przejawy samodestrukcji...
      • mr.lordi Re: moje dziecko się tnie 17.06.06, 14:08
        Co za fajne dziecko smile
        • nangaparbat3 Re: moje dziecko się tnie 24.06.06, 19:30
          mr.lordi napisał:

> Co za fajne dziecko smile
          Akurat ten temat jest zupełnie nie do żartów.
          Jeśli sie tnie, to ma bardzo powazne problemy (samo moze nie wiedziec, jakie).
          Konieczna pomoc psychloga - ja bym najpierw poszła sama i opowiedziala
          wszystko, co wiem.
          • guciaczka Re: moje dziecko się tnie 26.09.06, 20:15
            Czytalam duzo o takich przypadkach...to smutna rzecz...musi miec oparcie w
            rodzicach.Może ma jakis problem i nie wie do kogo sie ma z tym
            poradzic...sprobuj z nia szczerze porozmawiac.Spytaj sie po co to robi.Jak jest
            jej ciezko to jej pmuz moze wpadla w zle towarzystwo??
            • nastolatka_16 Re: moje dziecko się tnie 27.09.06, 16:46
              Moja przyjaciółka się tnie.Ma problemy z rodzicami, bo się rozwodzą i jakos nie
              licza się z tym co myśli i czuje April.W dodatku jak już się nią zainteresują to
              nie pytają się co czuje tylko ciągle:"jak w szkole?", "jakie masz oceny?",
              "ubierz sie jakoś normalnie", "jak Ty wygladasz?", "jak Ci idą lekce pianina,
              kiedy koncert?", "grasz tak jakby cI słoń na ucho nadepnął".No i ja nawet jak
              byłam na wakacjach w Stanach to byłam akurat tego świadkiem.Straszne dziewczyna
              ma życie, w dodatku ma jeszcze młodszego brata(2 lata)-Johna i jej starzy
              pratycznie poświęcaja mu mnóstwo uwagi, oczywiście w przerwach na kłótnie.Jej
              ojciec jeszcze sie nie wyniósł z ich wspólnego domu bo teraz walczą o to kto tam
              ma mieszkać.Czy matka z April and Johnem czy ojciec ze swoja kochanką i jej
              dwójka,a dzieci.
    • olarawa Re: moje dziecko się tnie 29.09.06, 12:34
      Mam kolezanke ktora sie tez tnie a to dlatego ze rodzice nie maja dla niej
      czasu wogole z nia nie rozmawiaja bo sa ciagle za ganiani za kasa i sie na
      dodatek kluca. jej mama nie wie ze ona sie tnie nigdy na to uwagi nie
      zwracala. gdy ma jakis klopot to siega po ostrze i tnie sie taka w tedy ma
      ulge. jak z nia rozmawilam to jej sie nie da przetlumaczyc ze krzywde sobie
      robi a po tem bedzie plakala ale bedzie juz za pozno.
      musisz porozmawiac ze swoim dzieckiem na spokojnie i dowiedziec sie dlaczego
      ona to robi czy ma jakies klopoty a moze sobie z czyms nie radzi a jak nie to w
      ostatecznosci udac sie z nia do psychologawam i moze w tedy on wam pomoze

pozdrawiam Ola
      • agang Re: moje dziecko się tnie 02.12.06, 10:22
        pracuje w gimnazjum
        i czesto zauwazam u dziewcząt takie cięcia, to jest taki jakby tred, chec
        pokazania sie , zwrócenia na siebie uwagi
        • fatalna_jendza Re: moje dziecko się tnie 06.02.07, 18:46
          Może tak, może nie. Moja koleżanka się cięła, bo zakochała się w kimś bardzo
          nieodpowiednim.
        • calluna Re: moje dziecko się tnie 21.04.07, 20:41
          agang napisała:

> pracuje w gimnazjum
          > i czesto zauwazam u dziewcząt takie cięcia, to jest taki jakby tred, chec
          > pokazania sie , zwrócenia na siebie uwagi

I to jest tak zwane zaangażowanie nauczycieli, chęć pomagania młodzieży w wieku
          dorastania etc. I fascynujące jest to, że jeszcze chcecie podwyżek. Komedia.
          tylko czym Ty się chwalisz? Tym, że widzisz problemy i je ignorujesz? A potem
          jest zdziwienie że nastolatki popełniają samobójstwa. Z niedojrzałości? Bardzo
          często tak, szkoda tylko że taką niedojrzałą nastolatka ktoś się nie
          zainteresuje na czas. A na koniec: fakt, są osoby które się tną, bo chcą sie
          lansować, zwrócić na siebie uwagę, szkoda tylko że jako pedagog, nie wpadniesz
          na to, ze jednak u niektórych to jest kwestia problemów z którymi sobie nie
          radzą, a w dodatku nie mogę liczyć na niczyją pomoc.

Pozdrawiam
          • silvia922 Re: moje dziecko się tnie 28.05.07, 18:03
            dziewczyny (czy nawet chłopcy) jak się tną to przeciez nie chodzą i się nie
            chwalą tym po całej szkole i nie mowią nic nawet jesli ktos sie ich o to
            zapyta.. co tu nauczyciel moze poradzic... rodzice powinni się tym najbardziej
            zainteresowac..
    • mariola9924 Re: moje dziecko się tnie 23.05.07, 17:15
      miałam chłopaka w wieku 18 lat który taz sie cioł, nawet wtedy kiedy z nim
      chodziłam!!! Gdy sie dowiedziałam to az oniemiała!!! Naszczęście już nie
      jesteśmy razem z czego się bardzo ciesze bo to prawdziwy idiota!!!
      • mariola9924 Re: moje dziecko się tnie 23.05.07, 17:19
        mariola9924 napisała:

> miałam chłopaka w wieku 18 lat który taz sie cioł, nawet wtedy kiedy z nim
        > chodziłam!!! Gdy sie dowiedziałam to az oniemiałam!!! Naszczęście już nie
        > jesteśmy razem z czego się bardzo ciesze bo to prawdziwy idiota!!!
        • agang calluna 02.07.07, 14:18
          a co powiesz na to ze kiedy zawsze reaguje na takie ciecia i robie tzw. "zadyme"
          wysyłam do psychologa , pedagoga, rozmawiam z wychowawca, dzwonie do matki a
          matka później przez telefon do mnie z morda ze ona dobrze wychowuje swoja
          córke, ze to bardzo dobrze ułozone dziecko! a tamto -to kotek ja podrapał!!!!!
          No i co ty na to???
          Czy ja mam z siebie idiotke robić? w imie czego?
          a wiec na drugi raz dobrze sie zastanow zanim cos palniesz!
    • fen-iks Re: moje dziecko się tnie 28.12.07, 11:27
      tak, moja 16-latka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka