Dodaj do ulubionych

Przezywanie

07.06.06, 12:37
Mój 3 i pół-letni syn poskarżył mi się wczoraj, że jeden z kolegów w
przedszkolu ,,robi mu często przykrość" mówiąc na niego głupek i co on ma
zrobić? Zatkało mnie.... Powiedziałam, że pomyślę... Co Wy byście odpowiedziały?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Przezywanie 07.06.06, 13:02
      Ja mówie, ze tak zachowuja sie chuligani, i zeby sie nie przejmowala.
      • mamachlopakow Re: Przezywanie 07.06.06, 13:25
        Nie przejmowała... Jak to wytłumaczyć niespełna czterolatkowi?
        • tolka11 Re: Przezywanie 07.06.06, 13:27
          Powiedz, że porozmawiasz z panią i ona pomoże. a ten chłopczyk źle postapił.
          • verdana Re: Przezywanie 07.06.06, 13:45
            "Kto sie przezywa, ten się sam nazywa" - oto dobra odzywka, która pamietam z
            przedszkola.
            • magdalena18 Re: Przezywanie 07.06.06, 23:16
              Dokładnie, poćwicz z nim jakieś odzywki, żeby nabrał pewności, buduj jego siłę.
              I nie idź do pani na skargę, bo coś takiego dzieje się w każdym przedszkolu.
              Oczywiście, panie mogłyby mówić dzieciom o przezwiskach i przezywaniu, trochę je
              uświadomić, ale wątpię że uda się przejść przez szkołę i przedszkole bez takich
              właśnie przezwisk.
              Mój syn i córka (4 lata) są na etapie 'głupi' od jakiegoś czasu, miesiąca,
              ostatnio z mężem często słyszymy 'ty głupi tatusiu', 'głupio mamusiu' chociaż
              już coraz mniej. Mnie to sie śmiać chce najbardziej z tego mamusiu i tatusiu, bo
              normalnie mówią do nas po imieniu, albo mamo tato. Wcześniej było 'smierdzisz'
              ale że nie robiło to w domu na nikim wrażenia to zmarło śmiercią naturalną.
              Chociaż prowadzimy rozmowy na temat przezywania, sprawiania przykrości
              przezywaniem, uczymy je wyrażać emocje, rysować emocje, budować je z klocków i
              wcale nie są łobuzami ale dziećmi pełnymi empatii, opiekuńczymi wrażliwymi,
              poświęcam im naprawdę mnóstwo uwagi, dużo rozmawiamy, to myślę że i tak trudno
              będzie obyć się bez tego typu zachowań u dzieci, więc lepiej nauczyć je sobie
              radzić samemu. w ostatnim lub przedostatnim 'Dziecku' jest artykuł który
              podpowiada jakie sposoby może dziecko zastosować aby obronić sie przed takimi
              przykrościami.
    • joolanta Re: Przezywanie 08.06.06, 11:03
      wytłumacz ze Z PEWNOSCIĄ chłopiec myślał o sobie, ze pewnie mama tak na niego
      woła...
    • benita30 Re: Przezywanie 08.06.06, 11:41
      Moje dziecko też jest na etapie że wszystko jest głupie. Włącznie z rodzicami,
      jedzeniem i rowerem... Myślę że to moda przedszkolna, chwilowe zauroczenie
      slowem zakazanym. Owszem tłumaczymy mu że to niegrzecznie tak mówić i że np
      jedzenie nie jest głupie tylko może niesmaczne i jak jego ktoś przezywa to mu
      przykro i to nie jest miłe. Podobnie dla innych. Zbytnie roztrząsanie sprawy
      dodaje jej atrakcyjności.

Krótko - wzmacniać dzieci w poczuciu własnej wartości, to nie będą się tak
      przejmowały innymi.
      • mamachlopakow Re: Przezywanie 08.06.06, 13:04
        Bardzo Wam wszytkim dziękuję za wartościowe rady smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka