Dodaj do ulubionych

nie rośnie !!!

28.01.04, 23:01
moja koleżanka jest mamą 7-io miesięcznego chłopczyka.
Urodził się w 32 tygodniu ciąży i ważył 1900 g.
Od samych narodzin jest karmiony mlekiem modyfikowanym, niestety ciągle ma
kolki i płacze praktyczie 24 godziny/ dobę.
Nie przybiera na wadze ( lekarze twierdzą że to przez ten płacz).
Prawde powiedziawszy ie wiem ile waży , ale ok 5 ciu kg.
czy może któraś z was miała podobne problemy.
Pomóżmy koleżance, jest u kresu wytrzymałości.
Pozdrawiam Beata mama Marcelka.
Obserwuj wątek
    • magdapol75 Re: nie rośnie !!! 29.01.04, 00:05
      moja coreczka tez ma 7 miesiecy i urodzila sie w 34 tyg z waga 2kg,teraz wazy
      ponad 7kg,takze twojej kolezanki synek wazy malutko.
      Czy ona wprowadzila pokarmy stale?moze to by pomoglo przybrac na wadze.
      Nie wiem czy slyszalas ze na kolki najlepiej dziala SAB SIMPLEX ale mozna go
      tylko kupic w Niemczech lub w Czechach,ja mam jeszcze butelke i jesli twoja
      kolezanka chce to jej ja wysle,szkoda zeby sie ten maluch tak meczyl.
      Magda
    • aniabik Re: nie rośnie !!! 29.01.04, 08:48
      Witam!
      Wiem dobrze, co to jest kolka u bobaska. Choc moja córeczka urodzila sie o
      terminie nie miala niedowagi juz w trzeciej dobie swojego życia zaczęla mieć
      kolki. Pomagala suszarka, tylko należy pamiętać,żeby nie trzymać zbyt blisko i
      INFACOL. Moja lekarz ginekolog odradzila wszelkiego rodzaju napoje koperkowe
      gdyż poć przynoszą ulgę tymczasowo a potem problem się nasila, ponieważ gazów
      jest więcej. Jesli jest karmiony mlekiem modyfikowanym, to może przyczyna tkwi
      wlasnie tu, np. mleko jest zbyt intensywne, a skoro maluszek ma już 7 miesięcy
      to może ograniczyć mleko do maksimum i oprzeć się na stalych pokarmach(tu
      popieram pomysl magdapol75). Czytalam też kiedyś, że poagają cieple pirluchy
      tetrowe(grzane na garnkach lub w piekarniku lub prasowane). Mam nadzieję,że
      coś zadziala. Pozdrawiam. Ania

• mamapauli Re: nie rośnie !!! 29.01.04, 10:03
      Czy to aby na pewno kolki powodują ten ciągły płacz dziecka? Moja mała też
      urodzona w 32 tg, ale z wagą 1250 god 3 miesiąca życia jest karmiona mlekiem
      modyfikowanym (NAN). Pewnego razu dostała małej wysypki i przeszliśmy na
      Nutramigen. W ogóle tego nie jadła, ciągle płakała, bo była głodna, a jak
      dostała mleko, to po 1 pociągnięciu był ponownie płacz, bo nie smakowało. Więc
      znowu przeszliśmy na Nan i się uspokoiło. Trwało to ok. 2 tygodni, wysypka
      okazała się niegroźna. Jednak do tej pory (malutka ma już 15 miesięcy) z
      jedzeniem jest u niej bardzo słabo. Karmię ją co dwie godziny. W chwili obecnej
      waży ok 7 kg. Najważniejsze jest, jak mówili lekarze w moim przypadku, żeby
      waga nie spadała. Niech rośnie nawet bardzo powoli, każdy wcześniak, to inny
      przypadek. Może jakieś badania? Wprowadzenie innych pokarmów, to bardzo dobry
      pomysł. Może spróbować karmić łyżeczką, do mleka dosypywać kaszki, zawsze to
      troszkę więcej kalorii.
    • sylviakia Re: nie rośnie !!! 29.01.04, 11:05
      bea a czy koelżank pamięta że takiego maluszka ocenia sie do 2 lata jako
      młodszego o tyle ile wcześnije się urodził (czyli w przypadku koleżanki maluch
      ma nie 7 mies a o 8 tyg mniej) i tak należy oceniać jego rozwój fizyczny (i
      wage tez bo musiał dorównać do zapiasnej sobie wagi urodzeniowej). Co do kolek
      to faktycznie trzeba posuzkac przycyzny a mozę to infekcja ukł. moczowego. A
      pediatrę , który stwierdza, zę dziecko eni przybiera bo płacze ot bym
      zmieniła. naprawdę... Mojej znajomej pomogła na kolki homeopatia... chamomila
      (bodajże). POzdrawiam Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka