annam771 Re: Wada serca VSD!!! 13.02.04, 19:26 Moja córka 9 miesięcy i waży 6350 ma wrodzoną wade serca VSD(między komorowy ubytek przegrody).Bardzo słabo je, mało przybiera na wadze i słabo rozwinięta psychoruchowo.Powiedzcie jeśli macie podobne problemy czy operacja jest konieczna i jak przebiega?Co robici z nie jadkami z wadą serca! Odpowiedz Link Zgłoś
winela Re: Wada serca VSD!!! 14.02.04, 11:41 POdaj miasto! Jeżeli Kraków, podam ci parę namiarów. Moja córeczka jest już po operacji na to samo i rozwija się świetnie. Powinnaś być pod opieką kardiologiczną, domagaj się tego od swojego pediatry - niech ci da skierowanie an konsultacje kardiologiczną, a jeszcze lepiej na echo serca. Sam zabieg, jak twierdzą lekarze nie jest ciężki. Mój adres: ewiniarska@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
xvz1611 Re: Wada serca VSD!!! 13.02.04, 20:07 czy nie jesteście pod opieką kardiologa dzicięcego?! Moja córeczka też ma tę wadę. W zależności od tego jak duży jest ubytek - jaki wpływ ma na ogólne krążenie krwi ( to się ładnie nazywa - zaburzenia hemodynamiczne)jest różne leczenie. Ale otym decyduje lekarz po wykonaniu echo serca. Moja malutka bierze leki, ona ma dużą wadę i groziła jej niewydolność oddechowa. U jednnego dziecka w rodzinie taka wada powodowała częste, nawracające infekcje ukł oddechowego - pierwsze zapalenie płuc w wieku 3 tyg, wkrótce potem następne. Ale wtedy echo serca nie było tak powszechne. U tego dziecka konieczna była operacja, którą wykonano w wieku 6 lat. Teraz ma 15 . Powinnaś zgłosić się do kardiologa, koniecznie. Co na to Twój pediatra??!! Jeżeli jesteś z W-wy lub okolic polecam dr Mądrego z Działdowskiej. Nie bez przyczyny nosi takie nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
annam771 Re: Wada serca VSD!!! 15.02.04, 16:24 Jestem pod kontrolą kardiologiczną od 3 tyg. życia mojej córki. Jej ubytek to 5 mm.Echo jest dobre i serce wydolne ,ale martwi mnie, że ona nie przybiera na wadze.Byłyśmy w szpitalu na pediatrii -stwierdzili ,że wszystko w porządku-a pani neurolog, że moje dziecko jest wycięczone.Kardiolog wogóle nie zwraca uwagi na jej wygląd i wagę twierdzi że taka jej uroda.Właśnie jestem w trakcie zmieniania kardiologa i idziemy do innego szpitala.Możę tam nam pomogą!? Jeśli nie bedzie przybierała na wadze, to kto zrobi operacje dziecku ,które jest wycięczone.I do tego serce bedzie co raz słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: Wada serca VSD!!! 15.02.04, 19:14 wobec tego moze przyczyna lezy gdzie indziej - nie w wadzie serca. Ja bym zaczęła od zmiany lub tylko konsultacji z innym pediatrą. Może napisz skąd jesteś i nnne dziewczyny polecą Ci sprawdzonych pediatrów lub/i neurologów. Dziwi mnie zwłaszcza określenie z ust neurologa o wycieńczeniu cOreczki. A jak z siatkami centylowymi, przecież chodzicie na bilanse, a może rzeczywiście po prostu jest drobna? A Ty sama określiłabyś swoje dziecko jako wycieńczone (słabe)? no i co z rozwojem psychoruchowym? Czy jest wcześniakiem? Odnoszę wrażnie, że przyczyną wcale nie jest serduszko, radziłabym wykluczyć najpierw wszystko inne. Trzymaj się cieplutko Aga Odpowiedz Link Zgłoś
annam771 Re: Wada serca VSD!!! 15.02.04, 19:40 Jesteśmy ze Szczecina no i właśnie w szpitalu była konsultowana z kilkoma pediatrami i wyniki okazały sie dobre.Jest dzieckiem z 41 tyg. i wagą 2860. Wynik kostny też jest według wieku prawidłowy ,wzrost ma około 70 ale waga nie mieści sie w tabelach. Roksanka jest bardzo żywa i wesoła ale jej rozwój psychoruchowy jest opóźniony.Od 2 tyg. porządnie siedzi mało mówi(gaworzy bez znacznych słów typu ma ma itp)i dopiero teraz wysłano nas na rehabilitacje.Jak dla mnie moje dziecko jest tylko za chude i mało je i to powoduje brak siły i chęci rozwoju .jedyny zły wynik jest w EEG wykryto tam napady drgawkowe czego nie widać na zewnątrz .Nie widzę u niej żadnych nie pokojących objawów a neurolog nie może przepisać leków mając tylko wynik EEG.Już tylko został nam rezonas magnetyczny o który bedę walczyć w następnym szpitalu. Pozdrawiam Ania i Roksanka. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka29 Re: Wada serca VSD!!! 16.02.04, 23:13 witam przepraszam że sie wtrące moje dziecko jest zdrowe , ale ja pragne drogie mamy was odrobine pocieszyć, mam 29 lat i sama przeszlam operacje serca mając 10 lat, mialam wade wrodzoną pantalogie falota (zespół wad jakie tylko mogąbyc) jestem z wcześniaków i mam siostre bliżniaczke, mialam tak zwaną sinice ledwo chodziłam do szkoły też bylam mała i drobna pamietam że mam wciskała mi każdą łyżeczke jedzenia też byłam niejadkiem, teraz żyje , urodziłam śliczna zdrową córeczke, pragne was pozdrowić i powiedzieć wszystko bedzie dobrze ,trzymajcie sie cieplutko pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka3 Re: Wada serca VSD!!! 17.02.04, 11:47 Moja mala rowniez urodzila sie z tetralogia Fallota. jest juz po korekcji calkowitej, zoperowana zostala w Lodzi w Matce Polce. Teraz jezdzimy na coroczne kontrole. Po raz pierwszy spotykam sie z dorosla osoba z ta jednostka chorobowa. Ciesze sie , ze napisalas, dodalo mi to wiele otuchy , naprawde. Jeszcze bardziej mnie cieszy , ze jestes mama zdrowego dziecka, napawa mnie to bardzo wielkim optymizmem na przyszlosc. Pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
natalka29 Re: Wada serca VSD!!! do buleczki 3 17.02.04, 13:34 witam cie gorąco buleczko ciesze sie że to ci troszke pomogło, nie martw sie wszystko bedzie dobrze, ja ciesze sie życiem, nie biore żadnych leków ,i czuje sie jak normalny zdrowy człowiek , oczywiście kontrole wskazane, mam rente ale w związku z z tą weryfikacją boje sie troszke że mi zabiorą, bo przeciesz mój stan zdrowia sie nie pogorszyłjest taki sam, a jak urodziłam dziecko to przcież dam rade też iść do pracy i renta nie potrzebna, takie ich myślenie,to jest oburzające w końcu nie wiem komu oni te renty przyznają . przepraszam za wylewność pozdrawiam cie i całuje malutką , pa Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka3 Re: Wada serca VSD!!! do buleczki 3 18.02.04, 17:26 Natalko29- nie przepraszaj za wylewnosc, nie ma takiej potrzeby. Mam nadzieje, ze tej renty nie cofna, chociaz w disiejszych czasach rozne dziwne rzeczy sie zdarzaja. Na poczatku na mala dostawalam zasilek pielegnacyjny, dopoki kardiolog wydawal skierowania nie bylo zadnych problemow. Od pewnego czasu jednak zasilek przyznaje specjalna komisja zus i odechcialo mi sie cokolwiek zalatwiac, na wstepie uslyszalam " dziecko dobrze wyglada". Mam tylko nadzieje, ze te pare groszy trfia do dzieci jeszcze bardziej chorych i potrzebujacych. Tak wiec trzymam kciuki za Ciebie i bardzo sie ciesze, ze poznalam twoja osobe ). Odpowiedz Link Zgłoś
natalka29 Re: Wada serca VSD!!!do buleczki3 18.02.04, 20:32 Witam ponownie , dziekuje że odpisałaś, byłam dziś u kardiologa na wizycie kontrolnej , cieszę sie bo wszystko jest ,w najlepszym porządku,ty też sie nie wamartw wszystko bedzie oki,jestem odrobinke ciekawa ile twoje maleństwo ma latek, i jak sie nazywa , jak masz ochotke to napisz do mnie natalka29@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gosia69 Re: Wada serca VSD!!! 19.02.04, 10:30 Hej! Moja córeczka ma 15 miesięcy, jest po operacji VSD+ASD i po CoA (koarktacji aorty. Obie operacje miała przed ukończeniem pierwszego roku życia. W tej chwili waży 8 kg i ma 76 cm długości, więc nie jest o jakiś "kolos". Obecnie jej przyrost wagi oscyluje około 300gram na 1,5 miesiąca. Niedawno malutka zaczęła chodzić. Jest troszkę opóźniona w rozwoju ruchowym, ale wszystko ładnie nadrabia.Chciałabym Cię pocieszyć, ponieważ tez jestem na etapie poszukiwań innej niż kardiologiczna przyczyny niedoboru wagi.Córeczka jest poniżej 3 centyla ( waga). Pozatym jest cudownym, pogodnym bobasem i mam nadzieję, że wkr ótce nasze problemy się skończą. Życzę dużo wytrwałości i zdrówka. Pozdrawiam Gosia i Paula PS Może warto udać się na konsultację do endokrynologa. My właśnie jesteśmy w trakcie badań. Odpowiedz Link Zgłoś
annam771 Re: Wada serca VSD!!! 19.02.04, 21:41 Witaj! 1 marca idziemy do szpitala na konsultacje kardiologiczną gdzie powiedzą nam czy mała powinna mieć operację czy tylko będzie brała leki. Na wstępie jednak kardiolog powiedziała ,że wada serca nie wpływa na brak łaknienia i powinnam szukać przyczyny gdzie indziej! Tylko ja naprawdę już nie mam siły walczyć z lekarzami i prosić by coś zrobili ! Większość mówi że "ten typ tak ma",chyba będę musiała iść zobaczyć do tego endokrynologa > Napisz proszę co powiedział na temat twojej córci! Pozdrawiam Ania i Roksanka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia69 Re: Wada serca VSD!!! 20.02.04, 08:39 Cześć! Wizytę mam wyznaczoną na 27 lutego, ale już teraz moge napisać jakie badania zleciła pani doktor: hormony tarczycowe, morfologia, żlazo, mocz bad. ogólne i posiew. Jak będę po to napiszę o rezultacie. Napisz czy Roksanka bierze teraz jakieś leki na sreduszko? Czasem niektóre z podawanych leków odwadniających moga wplywać na obniżenie przyrostu masy ciała. Tak lekarze podejrzewali w naszym przypadku(mala od ponad roku bierze leki obniżające ciśnienie),ale po odstawiwniu jednego (tego podejrzanego - nie był już potrzebny)okazało się, że to jednak nie leki i trzba szukać innej przyczyny. Ale nie martw się - generalnie panuje opinia, że dzieci kardiologiczne są drobniejsze, więc może coś w tym jest. Pozdrawiam Gosia i Paula Odpowiedz Link Zgłoś
winela Re: Wada serca VSD!!! 20.02.04, 21:13 Gosia69 ma rację, jeżeli to nie serce jest przyczyną niskiej wagi, to może coś innego. Nasza Agatka urodziła się też w 41 tygodniu i ważyła 2850g - też niewiele i dość słabo przybierała. Nasza lekarka mimio iż wiedziała że Mała jest chora na serce zleciła man badanie krwi (morfologia) i moczu - ogólne i posiew bakteryjny.Dopiero jak posiew wyszedł jałowy to szukała innych przyczyn niskiego przyrostu wagi. Ponieważ słabo wyszła morfologia to zaleciła nam podawanie żelaza. Inna lekarka (w przychodni) stwierdziła, że wszystko jest OK i 'ten typ tak ma', a kolejna (w tej samej przychodni) że dziecko jest bardzo małe i trzeba małą tuczć. Co lekarz to inna opinia, spróbuj znaleźć jadnego lekarza i pozwól mu poprowadzić dziecko. Może to da jakieś rezultaty. Pozdrowienia Ela i Agatka Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Wada serca VSD!!! 20.02.04, 21:36 Mam pytanie - czy któraś z Was operowała dziecko w szpitalu w Zabrzu? Czy znacie jakieś opinie o nim? Moja córeczka jest zakwalifikowana do zabiegu przezcewnikowego zamykania Asd II, nie znam niestety nikogo, kto leczył tam dziecko ani w ogóle żadnego dziecka z wadą serca. Teraz ma 5 miesięcy i strasznie przewlekłą infekcję (kkatar, kaszel) - właśnie zaliczmy drugi antybiotyk. Czy wasze maluchy też częściej chorowały? Gubię się już w tym wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś