Dodaj do ulubionych

Eurespa a problem z kupą u 2 latka

01.11.10, 21:27
Mój Syn od środy otrzymuje EURESPAL x 3 po 4 ml + FLEAMINĘ x 2 (po 10 kropelek) + spray do noska x 3. Lekarz stwierdził początkowe zapalenie oskrzeli powiedział iż na początku spróbujemy z tymi lekami ewentualnie jak nie pomoże to podamy antybiotyk.
Pomogło dziś mamy poniedziałek Syn czuje się znacznie lepiej jednak mamy problem z kupami.
Ma bóle brzuszka które kończą się puszczaniem bączków ewentualnie mokrym bąkiem.
Obserwuję i widzę, że bardzo cierpi gdy nadchodzi ból brzuszka pręży się, bladnie rączki robią się zimnie a czoło poci, mówi wtedy "mamusiu idę odpocząć" i siada na swoim foteliku sad.
Podałam mu w sobotę czopek tak zalecił lekarz i zrobił 4 razy ogromną kupy
(ostatnią wcześniej robił we wtorek).
Dziś problem powraca, kontrolę mamy w środę i nie wiem co robić sad.
Lekarz stwierdził, że przy tego rodzaju lekach tak może być.
Obserwuj wątek
    • yagnik Re: Eurespa a problem z kupą u 2 latka 02.11.10, 09:15
      To może skoro wiesz że syn ma problem z powodu tego leku dawaj mu lekko przeczyszczający syrop żeby nie doszło do takiego "zaczopowania" jak miałaś ostatnio. Dobry jest np. Lactulosum.

• szajma Re: Eurespa a problem z kupą u 2 latka 02.11.10, 10:16
        laktuloza jest ok, można ją podawać nawet ciągle przez długi czas, ale ja bym raczej spróbowała zmiany diety. choćby tymczasowo póki leki takie bierze. uwierz mi, pomaga lepiej niż leki. jeśli tylko mały nie jest uczulony to dawaj mu suszone morele, do każdego jogurtu dodawaj otręby, siemię lniane (te ostatnie ostrożnie, nie za dużo, bo może wzdymać, ale otręby ile wlezie). dobre są też wszystkie warzywa gotowane, dużo picia, jak będzie bardzo źle to dawaj na czczo szklankę wody mineralnej z miodem. a jak nie będzie pomagało, to napisz do mnie szajma@gazeta.pl wyślę ci takie sposoby, że żadna kupa się im nie oprze wink
        sama mam problemy z zaparciami, mój trzylatek też je miał więc wiem coś o tym.
        będzie dobrze.
    • dora1211 Re: Eurespa a problem z kupą u 2 latka 02.11.10, 11:24
      Moja córka miała mega zatwardzenie właśnie po eurespalu.
      • leewek Re: Eurespa a problem z kupą u 2 latka 02.11.10, 12:06
        Mój pediatra zdecydowanie odradza podawanie dzieciom (i dorosłym też) eurespalu. Eurespal to lek antyalergiczny starej generacji. Długotrwale podawany powodował opóźnienia w rozwoju u dzieci. Oprócz tego częstym działaniem niepożądanym są zaburzenia pracy serca. Poczytaj o tym leku na innych forach.
        • oskarek.marysia Re: Eurespa a problem z kupą u 2 latka 05.11.10, 07:52
          moje dziecko też miało problem z zatwardzeniem, ale przez 2 tygodnie podawałam mu lactulosum, odstawiłam serki i podawałam sok z suszonych śliwek lub przecier (do kupienia w sklepie - gerber, hipp).
          ja osobiście po eurespalu nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych, ale można go zastąpić ketotifenem, to też syrop antyalergiczny, moje dziecko przyjmowało go ponad dwa lata, dzień w dzień, nie jest drogi ale moim zdanie skuteczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka