Dodaj do ulubionych

lapisowanie mleczaków

09.05.04, 19:50
Przed chwilką przeczytałam,że po lapisowaniu ząbki sa czarne.Czy to prawda?We
wtorek idziemy do dętysty bo mały ma najprawdopodobniej próchnice i aż mnie
zatkało...jak to, mały będzie miał czarne zeby?
Obserwuj wątek
    • magda12311 Re: lapisowanie mleczaków 09.05.04, 20:13
      Tak,niestety,zęby zdecydowanie ciemnieją a konkretnie próchnicowo zmienione
      obszary(odwapnione)wchodzą w reakcje ze związkiem chemicznym którym są
      pokrywane i taki jest tego skutek.Pamiętaj jednak ze robi się to po to by
      zahamować rozwój prochnicy i zatrzymać zabki jak najdłuzej w buzi malucha-tzn
      do czasu wymiany na stałe,w zasadzie wszystko sprowadza się do tego aby te
      stałe były zdrowe i prawidłowo ustawione-a szanse ku temu są zdecydowanie
      większe jeśli będziemy dbać i leczyć mleczaki.
      magda i gosia jeszcze bez zębów
    • jola-zet Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 11:47
      moje dziecko ma lapisy na trzonowych zębach - tam gdzie jest położony lapis
      rzeczywiście ząb jest czarny (nie cały, tylko w miejscu próchnicy);
      na przednich zębach będzie to widoczne, ale trzeba sobie zadać pytanie na czym
      nam bardziej zależy - czy na urodzie dziecka czy na jego zdrowiu;
      pozdrawiam
    • milenka29 Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 13:22
      WITAM jeśli dziecko sie da, radziłabym leczyć ząbki a nie lapisować na czarno,
      nie każdy dentysta chce leczyć mleczaki bo im sie nie opłaca mówie tu o kasie
      chorych, moja córka ma trzy latka i chodzimy na kase chorych leczyć, ma
      zaleczone już dwa ząbki, domagaj sie stanowczo leczenia a nie lapisowania , o
      ile dziecko da sie zaleczyć jeśli nie zostaje własnie mniej stresowa metoda
      lapisowanie, pozdrawiam
      • anatemka Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 16:26
        mój synek ma zalapisowane dwie czwórki górne, są czarne. A reszte zabków co 3-4
        miesiące ma lakierowane, aby zapobiec powstawaniu nowych ubytków.
        • ali_bey Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 16:55
          Bylismy dzisiaj u dentysty i nic mu nie robiła.Kuba ma odwapnione ząbki i
          poczatek próchnicy,mam mu myć zabk 3 razy dziennie i kontrola za 6
          misięcy,chyba,że zauważe jakąs dziurke.Troche mnie to zdziwiło bo początek
          próchnicy to tez próchnica i chyba należałby cos z tym zrobić.Jak nie
          lapisowanie to chociaż lakierowanie.Co o ty sa sądzice?Zaczynam sie
          łamac...moze iśc do innego stomoatologa?
          • aprze Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 17:41
            Ja mam dobrego stomatologa , jak jesteś z Warszawy mogę dać Ci adres. Moje dziecko strasznie reagowało na wszystkich lekarzy a ta pani daje sobie rade. Nie lapisujemy , stosujemy żel
            Agnieszka
            • ali_bey Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 18:00
              Niestety Warszawa to troche za daleko.Jestem z okolic Katowic.Napisz prosze
              jaki żel stosujecie.
            • jola-zet do aprze 12.05.04, 10:50
              Pdaj adres tego stomatologa. Szukam już od dawna takiego, którego moja córka by
              akceptowała i który umiałby ją skłonić do współpracy....
            • gosiagrzes Re: lapisowanie mleczaków 13.05.04, 17:33
              Witam,
              Ja jestem z Warszawy i bardzo bym Cie prosila o namiary do tego stomatologa.
              Moj synek ma 3 latka i niesety juz ze dwie dziurki.

I zachodzę w głowę jak posadzić go na fotel.

Napisz na priva i jeżeli możesz, to poproszę o polecenie osoby, która Was
              leczy, bym trafiła także w dobre ręce. Będę wdzięczna również o podanie mniej
              więcej ceny za ząbek.
              Pozdrawiam,
              Gosia
          • beba2 Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 18:02
            Jeśli jest początek próchnicy to ząbki można zalapisować.Wtedy nie można ich
            już lakować.
            Przednich ząbków dentyści nie leczą w klasyczny sposób,czyli nie rozwiercają i
            nie zakładają plomb,bo musieliby przewiercić ząbek prawie na wylot,żeby plomba
            się trzymała.Dlatego stosują lapisowanie.
            Natomiast trzonowce można i lapisować i plombować.
            • aprze Re: lapisowanie mleczaków 11.05.04, 18:43
              Mój synek w wieku 4 lat miał zakładane pląbu na 2 górnych zębach(próchnica butelkowa), z samego początku lapisowaliśmy mu lecz po tym miał czarne ząbki. Jest to żel stosowany w zakładach stomatologicznych. Dzięki temu nie trzeba borować. U mnie cena żel 50 zł + pląba. Lekarka bierze ten żel i od razu zeskrobuje próchnicę, jest bezbolesne.
              Agnieszka
              • beba2 Re: lapisowanie mleczaków 12.05.04, 19:51
                To jest pewnie ten żel carisolv.Przyznam,że jakoś nie przyszło mi do głowy,żeby
                zapytać lekarkę dlaczego mi tego nie zaproponowała.A biedny Kamilek chodzi z
                czterema czarnymi od lapisowania ząbkami.A przecież 5-tkę miał robioną
                żelem,hmm...gapa ze mnie. No, ale juz się jakoś przemęczymy,bo niedługo zaczną
                mu wypadaćsmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka