19.07.11, 22:39
Obiecałam raport po wyjezdzie. Wczoraj wróciłam z Sewastopola i natychmiast, zgodnie z obietnicą raportuję. Zajęcia z delginem trwają 10 dni po 15 min, w basenie jest tylko dziecko i delfin, trener i rodzice zostaja na podeście. Delfin jest cały ten czas przy główce dziecka. Nie wiem na ile przynoszą efekty zajęcia z delfinami, ale w Ali przypadku już możemy stwierdzić ogromny postęp w mówieniu, mówi całymi zdaniami i opowiada chronologicznie. Wczesniej były to zdecydowanie mniej złożone formy. Widzę też dużą różnicę w równowadze (córka miała problemy w pokonywaniu przeszkód, albo ich nie widziała albo jak musiała podnieść jedną nogę żeby ją ominąć to się przewracała). Wiem wiem to brzmi nieprawdopodobnie i sama staram się zachować dystans do tego, ale podczas tej terapii sporo się wydażyło. Jeżeli chcielibyście się wybrać to dobrze jest zrobić przed wyjazdem EEG, po turnusie tam też robią i porównują zapisy, my niestety nie miałyśmy tego badania- bo nie wiedziałam. Koszt takich 10 zajęć to 1000 Euro, koszt przelotu za 2 osoby to ok 3500 zł, a zakwaterowanie trzeba liczyć 50 Euro za dobę (tam się płaci od pokoju a nie od osoby). Na wyżywienie trzeba mieć 30 Euro (wtedy wystacza na wszystko). Samochodem jedzie się tam z Poznania ok 24 godzin, ale koszt przejazdy jest znacznie niższy. W przyszłym roku w lipcu wybieramy się grupą 6 rodzin na takie zajęcia jeżli ktoś chciałby się dołączyć to zapraszamy. Rezerwacje będziemy robić 3-4 miesiące przed wyjazdem. Jeżeli macie do mnie jakieś pytania to jestem do Waszej dyspozycji, "pobiegam" teraz do neurologa i psychologa, zobaczymy co Oni nam powiedzą, czy też zobaczą różnice. Pani Iwonko pozdrawiam- wiem że nas Pani podczytuje smile. Na stronie www.1000mil.com.pl wkrótce umieśimy film z terapii to będziecie mogli go obejżeć, teraz jest tam tylko kilka zdjęć (ale to dopiero za ok tydzień lub 2).
Tak na koniec Wam powiem, że poznałam tam wiele osób co już tam były kolejny raz i widziałam dzieci i ich postępy, myślę że w przypadku naszych dzieciaków szkoda byłoby nie spróbować. Takich delfinariów jest kilka, ale wszystkie polegają raczej na pływaniu z delfinem, tam gdzie ja byłam nie ma takiej formy rehabilitacji, tam się poprostu leży na wodzie a delfin sobie "działa". Zmęczona jestem więc nie wiem na ile to się kupy trzyma, ale jakby co to dopytujcie. Pa
Obserwuj wątek
    • jwczd Re: Delfiny 19.07.11, 22:40
      obejrzeć rzecz jasna, bardzo przepraszam za taki błąd
    • zielonatosia Re: Delfiny 19.07.11, 23:27
      pisz pisz, chyba się skusimy w przyszłym rokusmile
      • zielonatosia Re: Delfiny 25.08.11, 13:00
        mam pytania, bo mój znajomy ma firmę na Ukrainie i parę rzeczy załatwi mi "po ukraińsku". Czy kwaterę mieliście prywatną czy hotel, jak prędko trzeba rezerwować rehabilitację i jak to zrobić? jakie dokumenty trzeba ze sobą mieć i czy mogą być po polsku czy muszę być tłumaczone? Czy za reha i konsultację wpłaca się zaliczkę?
        • jwczd Re: Delfiny 26.08.11, 08:54
          Pózniej podam Ci maila do p. Slavy (neurologa z delfinarium) u niego należy rezerwować zajęcia, ok 4-5 miesięcy wcześniej. Co do kwater to my meszkaliśmy w hotelu MYC (blisko delfinarium, ale jak się pozniej okazało dość drogi, obok tego hotelu są apartamenty, tańsze i wcale nieodbiegające standardem, ale tel też muszę wydobyć od znajomych. Co do dokumentacji, nie musisz ich tłumaczyć, ale warto przed wyjazdem zrobić EEG, a pozniej poprosić Slavę żeby pod koniec turnusu powtórzył wam badanie. Nie trzeba wpłacać żadnych zaliczek, płacicie na miejscu, jak będziecie już zdecydowani, to koniecznie załatwcie sobie przepustkę, ponewaz delfinarium jest na terenie jednostki wojskowej i bez niej nie wjedziecie. Pamiętajcie również o piankach dla dziecka, ja kupowałam w firmie eques z Wrocławia, dostaniecie taki formularz gdzie wpiszecie wymiary dziecka i uszyją wam na miarę (dodaj po centymetrze bo pozniej nie wciśniesz małej). Powodzenia
          • zielonatosia Re: Delfiny 07.09.11, 17:15
            zakręciłam się koło delfinoterapii, uruchomiłam "kontakty" i chyba jednak się zdecydujemy na Sewastopol. Potem porównam cenowo ja k to wychodzi.
            • jwczd Re: Delfiny 20.09.11, 07:15
              Przepraszam że tak długo to trwało, podaję nr tel. +380507505920, adres Sewastopol ul. B. Morskaja 18/12. Daj znać kiedy lczy i kiedy lecicie, powodzenia
              • jwczd Re: Delfiny 20.09.11, 07:17
                t nie to, to adres naszego hotelu, to jutro Ci wyślę namiary na nich, mam tyle różnych dokumentów że już się pogubiłam
                • jwczd Re: Delfiny 21.09.11, 13:52
                  mam ten numer, to jest p. Slava +38 066 788 1008

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka