marcela04 01.06.04, 10:45 Po ile kropelek i jak czesto podawalyscie swoim dzieciom w ciagu dnia esputicon? Mala cierpi na straszne kolki od kilku dni. Czy mozna podawac jednoczesnie esputicon i trilac? Dzieki za odpowiedzi. Anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: ESPUTICON 01.06.04, 11:33 Można esputicon i trilac, ale nie wiem, czy da efekt! Mojemu Szymonkowi to nic nie dało ((. Esputiconu dawałam 2 kropelki przed jedzeniem i w trakcie napadu ryku ( bezpośrednio do buźki. Niestety, pomógł dopiero Debridat - to jest na receptę, w pomarańczowej zawiesinie, smaczne. Kolki przeszły jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: ESPUTICON 01.06.04, 12:02 W naszym przypadku Debridat zadziałał na chwilę, a potem zaczęło się na nowo... Teraz podajemy Lefax i jest dobrze - boję się powiedzieć, że przeszło, bo nie chcę zapeszyć... Niestety Lefax musimy sprowadzać z Niemiec. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
mama-patrycji Re: ESPUTICON 01.06.04, 12:00 a mojej małej nie pomogł ani esputicon ani debridat ani zaden z "cudownych" środków.Pomógł dopiero...czas.Miała kolki do 4 miesiąca.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: ESPUTICON 01.06.04, 14:22 Ja podawałam za radą lekarza po 1 kropelce bezpośredni przed KAŻDYM posiłkiem - nam pomogło, to i pionizowanie do odbicia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: ESPUTICON 01.06.04, 15:14 Podaje się w zasadzie po 1 kropelce na kg wagi dziecka. Ja bym juz nie łączyła z niczym. Nam pomogło na kolki Gripe Water i odgazowywanie cewnikami (takie rurki, które wkłada się w pupę - można w sklepach med. kupić te cewniczki). Przeszło od pierwszego razu . Pozdrawiam. Uważaj na nowalijki. Odpowiedz Link Zgłoś
miszel21 Re: ESPUTICON 01.06.04, 16:48 Ja daje swojemu maluszkowi jak boli go brzuszek po 2 kropelki- tak kazała lekarzMój mały nie ma kolek a ból jest sporadyczny Odpowiedz Link Zgłoś
marcel_i_mama Re: ESPUTICON 02.06.04, 07:46 Mi lekarka zaleciła 4 x 2 kropelki i 2 x dziennie debridat przez dwa tygodnie, ale obydwa specyfiki nie zdały egzaminu. Dopiero za radą jednej z mam tu z forum, zaczęłam systematycznie pić: na czczo filiżankę Hipp-a na trawienie, później w ciągu dnia miętę, rumianek i taką nową herbatkę liptona łagodnie regulującą trawienie i muszę powiedzieć,że już od następnego dnia zapomniałam co to kolki! Mój mały ma 2,5 msc a spokojne popołudnia mam już gdzieś od trzech tygodni. Więc to naprawdę działa, a przy okazji nie faszeruję dzieciaka chemią i mi spadły dwa kilogramy!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dora1976 Re: ESPUTICON 02.06.04, 08:23 Ja daje esputicon 3x po 2 krople bezposrednio do buzi nie wiem czy pomaga bo czasami ma jeszcze kolki daje mu tez debridat 2x dziennie i po tym zauwazyłam lepie mu sie robi kupe nie steka tak i sie nie prezy. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: ESPUTICON 02.06.04, 11:10 Ja podawalam esputkion 3x dziennie 2 krople i 2 x dziennie lakcid, Zmienilam tez mieszanke i przeszlo. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
lesheq Re: ESPUTICON 02.06.04, 17:05 Razem z żoną podawaliśmy naszemu synkowi esputicon 1 kroplę rano, 1 kroplę po południu a wieczorem 100 ml herbatki koperkowej początkowo plantex a potem Hip (wychodziła taniej niz plantex i bardziej smakowała maluszkowi). Oprócz tego żona piła herbatę z kopru włoskiego (ekspresową). Zaznaczam że Maciuś miał kolki sporadycznie. Pomagało mu wtedy noszenie na rękach. Brałem go na ręce złożone w kołyskę, mały leżał na boku zwrócony twarzą do mnie, jego brzuszek przylegał do mojego i tak spacerowłem z nim po mieszkaniu. Moje ciało ogrzewało jego brzuszek, a gdy chodziłem to moje mięśnie brzucha pracowały i delikatnie masowały jego brzuszek. Pomagał też termofor z ciepłą wodą położony na jego brzuszek a jeszcze lepiej to kładliśmy małego na ciepłym termoforze. Należy też pilnować by po karmieniu pionizować dziecko żeby mu się odbiło a potem położyc go na brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
sirod78 Re: ESPUTICON 02.06.04, 20:16 Dziś byłam u lekarza z naszym Maćkiem i mam zalecenie aby dawać małemu 3razy dziennie po 5 kropli, dużo w porównaiu do tego co piszecie :o( , ale słucham się lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: ESPUTICON 03.06.04, 12:47 jesli dobrze pamietam to lakcidu i esputikonu niemozna przedawkowac Odpowiedz Link Zgłoś