Dodaj do ulubionych

Tomografia Komputerowa

02.03.12, 23:20
W listopadzie moja córka(8 lat) miała TK zatok, teraz neurolog zlecił TK głowy z powodu bólu głowy. No i tak sobie myślę czy robić czy poczekać. Nigdzie nie potrafię znaleźć konkretnych informacji na temat dawek promieniowania serwowanych przy TK i norm które nie są szkodliwe. Nie chcę jej narażać na zbyt dużą dawkę promienii w krótkim czasie.
Obserwuj wątek
    • aurinko5 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 01:26
      Skutki niewykrytej przyczyny mogą być poważniejsze, od sporadycznego promieniowania. TK nie robisz codziennie. Jeżeli sie boisz to poproś o skierowanie na MRI. Naprawde warto wykluczyć zmiany w OUN.
      • nena22 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 11:34
        Co to są zmiany w OUN? Córka jeszcze miała w listopadzie RTG zatok i płuc, potem TK. Wydaje mi się, że to jest dużo, znajomy radiolog też twierdzi, że trochę dużo, ale z drugiej strony skierowanie dał neurolog. Te bóle nie są ciągłe powtarzają się co jakiś czas i trwają 2,3 dni, tak jakby migreny bo i niedobrze przy tym. A MRI to rezonans magnetyczny, tak? Dawka promieniowania jest mniejsza? a skuteczność badania? Własnie nie wiem kiedy wykonuje się rezonans a kiedy tomografię?
        • aurinko5 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 12:06
          Zmiany w ośrodkowym układzie naczyniowym. Malformacje naczyniowe, trobiel, guz itp. Które mogą być przyczyna. To są te poważniejsze i trzeba je wykluczyć. Jak najbardziej mogą byc do bóle migrenowe, ale pewności nie masz. MRI jest badaniem dokladniejszym i bezpieczniejszym bo nie jest to promieniowanie radiologiczne. Rezonans jest też wykonywany u kobiet w ciąży. Jest to badanie znacznie droższe niż tk, dlatego lekarze czesciej wypisują skierowania na tk, jeżeli nie ma poważniejszych wskazań do mri.
          • aurinko5 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 12:10
            bo nie jest to promieniowanie radiologiczn
            > e.

Poprawka - nie wykorzystuje się promieniowania rtg.
            • nena22 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 16:09
              Dziękuję
          • tygrysiatko1 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 18:43
            MRI nuż nie jest uważane za nieszkodliwe.... uważa się za "toksyczne" dla nerek i bez badań nerek się nie wykonuje...

wskazania do TK i do MRI są inne i nie wykonuje się ich zamiennie...
            • slonko1335 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 21:45
              tygrysiątko możesz coś wkleić na ten temat bo nie mogę nic znaleźć ?
            • aurinko5 Re: Tomografia Komputerowa 03.03.12, 22:25
              MRI nuż nie jest uważane za nieszkodliwe.... uważa się za "toksyczne" dla nerek
              > i bez badań nerek się nie wykonuje...

Zastanów sie co Ty piszesz, wiesz co to jest promieniowanie magnetyczne ? Czy spałas na zajęciach ? To dotyczy kotranstu, który czasami sie podaje.

> wskazania do TK i do MRI są inne i nie wykonuje się ich zamiennie...

Czyżby ?
            • mz29 Re: Tomografia Komputerowa 05.03.12, 14:37
              MRI jest bezpiecznym badaniem i nie ma żadnego negatywnego wpływu na nerki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka