Dodaj do ulubionych

hemofer - dawkowanie

14.06.04, 15:34
witajcie, mój 11-mies synek ma niski poziom żelaza, brał ferrum, ale żle
tolerował, teraz ma zażywać hemofer i w związku z tym mam pytanie, czy Wy
swoim ddzieciom podajecie tak jak ja mam zalecone 2*10kropli, czy są jakieś
inne preparaty ( tak na wszelki wypadek jakby ten też był żle przyjmowany
przez moje maleństwo)? czekam na rady wszelakie
Obserwuj wątek
    • ewas17 Re: hemofer - dawkowanie 14.06.04, 20:06
      My mieliśmy na początku zalecone 3 razy po 7 kropli, ale mój synek nie chcial
      tego przyjmować więc przeszliśmy na 2 razy po 10 kropli. Dawkowanie warto
      rozpocząć od mniejszej ilości kropel np. 5, tak nam zalecił lekarz i stopniowo
      zwiększać. U nas Hemofer okazał się bardzo skuteczny. Niestety, wywołał u
      Mateusza okropne zatwardzenia. Może też powodować biegunki i bóle brzuszka. Nie
      zrażaj się tym że barwi ząśbki, bo po pewnym czasie od odstawienia leku znowu
      będą bialutkie. Pozdrawiam Ewa
    • beba2 Re: hemofer - dawkowanie 14.06.04, 22:19
      Bardzo istotne przy zażywaniu preparatow żelaza jest dodatkowe podawanie wit.C
      (cebion). Żelazo przyswajalne jest tylko w obecności tej witaminy. Istnieją już
      preparaty ( ale tabletki, a dla dzieci najlepsze są krople), które zawierają
      obydwa skladniki, np. ascofer.
      • ewas17 Re: hemofer - dawkowanie 15.06.04, 13:15
        Zapomniałam wczoraj napisać, że mój mały przy przyjmowaniu żelaza dostawał
        także witaminę C. Miał przepisane, już dobrze nie pamiętam, chyba 2 razy po 5
        kropel Cebionu. Starałam się mu podawać ją zaraz po przyjęciu Hemoferu. Jeżeli
        Twoje dziecko pije chętnie soczki to możesz podawać te bogate w witaminę C do
        popicia preparatu żelaza. Pozdrawiam Ewa
    • jazzmina Re: hemofer - dawkowanie 15.06.04, 14:07
      Dawkowanie zalezne jest od wagi dziecka. Moja cora dlugo to brala i faktycznie
      pomoglo. Dodatkowy minus-parszywe, nimolzliwe do usuniecia plamy na ubraniach.
      • ariana1 Re: hemofer - dawkowanie 15.06.04, 15:20
        Oj tak! Uważaj na ubranie , bo jak kapnie kropla , to już nie spierzesz. Ja
        zakładałam mojej małej śliniaczek ceratowy. Poza tym miałam zalecone dawkowanie
        od 1 kropli i codziennie o 1 więcej aż do 10 dziennie.
    • mali_a Re: hemofer - dawkowanie 24.06.04, 23:02
      dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że lek pomoże, fajnie, że jesteście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka