Dodaj do ulubionych

Dziwne objawy ospy

04.07.04, 20:19
Witam,

to juz tydzien naszej choroby (dziecko 20 miesiecy), pecherzyki nadal sie
pojawiaja tzn wykluwaja sie z czerwonych plamek. jak juz urosna to zamiast
czerwonej obwodki maja na okolo wlasnie rolegla ta czerwona plame. martwie
sie tym bo to jak na ospe dziwnie wyglada. Poza tym Ada ma strasznie duzo
tych krostek szczegolnie na twarzy (tu uzywamy Vratizolin krem 3%, a na
reszte ciala puder plynny, okolice jamy ustej i krocza fioletujemy) czy ktos
sie orientuje czy takiemu malemu dziecku zostana pozniej blizny po soppie???
Prosze o jakiekolwiek informacje dotyczace mojej sytuacji.

Dziekuje i pozdrawiam

Kalolka i Ada (jak narazie "dalmatynczyk" smile)
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: Dziwne objawy ospy 04.07.04, 21:56
      paneek napisała:

> jak juz urosna to zamiast
      > czerwonej obwodki maja na okolo wlasnie rolegla ta czerwona plame.

Niewiele pewnie pomoge... Ale moj synek w maju przechodzil ospe. Wiekszosc
      krostek byla typowa, lecz jedna wlasnie taka, jak opisujesz... Lekarz
      powiedzial, ze pewnie zostala zainfekowana, albo, ze rozdrapal. Pewna jestem,
      ze nie rozdrapal, ani zaden brud sie nie dostal, bo pilnowalam i on tez
      pilnowal siebie samego (jest dobrym i cierpliwym dzieckiem). Plama zostala
      niewyjasniona, ale moj syn ma "lokalne" uczulenie na komary, ktore wlasnie
      objawia sie idealnie tak samo - taka czerwona plama wokol ugryzienia. Tym razem
      to nie byl komar, tylko krostka ospy (to wiem napewno), ale dalam mu Piryton
      czy jakos tak (syrop przeciwhistaminowy) i plamka bardzo sie zmniejszyla. Nie
      wiem, czy mozna wiazac jedno z drugim - opisuje tylko jak bylo w przypadku
      mojego synka.

Zycze dziecku szybkiego powrotu do zdrowia. smile
    • mami7 Re: Dziwne objawy ospy 05.07.04, 10:54
      Mój synek właśnie kończy ospę, po prawie miesiącu!!!!! Późno zaczęłiśmy z Vratizolizem niestety. Powiem Ci, że u nas największy wysyp był włąśnie na buzi, główce i siusiaku. Ten ostatni goi się właśnie, ale już dzięki maści antybiotykowej.
      W piątym dniu ospy, był jakby przełom, ale wszystkie "bąble" głownie na twarzy, szyi i w okolicach głowki wyglądały tak jak opisałaś.
      Lekarz wtedy właśnie kazał smarować to wratizolinem. Zaczęło się poprawiać.
      U nas to wyglądało tak. Nogi smarowałam młodemu pudrem, bo tego nie drapał. Ręce rozdrapał, więc na to fiolet i vratizolin, podobnie z pleckami. Z buzią nie było innej rady Vratizolin. Głowy nie smarowałam niczym, raz zafioletowałam, ale w związku z tym, że tego nie drapał, a za nic nie pozwolił posmarować odpuściłam.
      Najgorzej z siusiakiem, niestety niby się goiło, ale po 3 tygodniach (!!) zaczęło ropieć i skończyło się na maściach. Podobnie było z pupą, ale udało się od początku fioletować i teraz jest ok.
      Niestety na buzi mały ma okropne blizny jak na razie. Bardzo długo się to wszystko goiło, bo późno zaczęłąm stosować wratizolin.
      Te plamki na ciałku, które brzydko wyglądały i dałam od razu wratizolin teraz wyglądają bardzo dobrze.
      Nie polecam pudru, lepsza już gencjana. Chyba na ciałko można używać na spirytusie, a na główkę i śluzówki na wodzie.
      Jak Ci się jakaś "plama" nie podoba potraktuj ją wratizolinem.
      Tymi bliznami tak bardzo się nie przejmuj. Młody ma nadal takie czerwone "kratery", ale stopniowo wygląda toto lepiej. Z tego co widzę po sobie, bo ja zaraziłam mojego synka niestety, te blizny bledną i jakby się spłycają.
      Po za tym sądzę, że u dzieci nie powinny pozostac jakieś wstrętne plamy, powinno się wszystko ładnie "ponaciągać" z czasem. Zresztą można będzie spróbować jakiejś maści na blizny, np. cepan.

Pozdrawiam, życzę cierpliwości i szybkiego powrotu do zdrowia
      • paneek Re: Dziwne objawy ospy 05.07.04, 14:36
        wlasnie zobaczylam, a moglam sie wxczesniej domyslec bo ada caly czas tarla
        jedno oko, ze pod powieka ma "pecherzyk ospy" ktory wyglada jak plesniawka sad
        zaraz bede dzwonila do lekarza z pytaniem co z tym zrobic. miala jeden babel na
        powiece i pewnie go roztarla i teraz jeszce jeden problem... a myslalam ze juz
        gorzej byc nie moze sad

czy Twoja pociecha tez miala w oku ospe???

dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam Kalolka i Ada "jednooki dalmatynczyk" indifferent
        • mami7 Re: Dziwne objawy ospy 05.07.04, 15:31
          Patryk miał "bąbla" pod oczkiem i na górnej powiece, którego rozdrapał. Wyglądało to paskudnie. Pediatra dała na to maść przeciwwirusową do oczu virolex. Po 3 dniach młody miał całe oko przekrwione, czerwone, no wyglądało to jak zapalenie spojówek. Nie widziałam wczesniej tam bąbla, ale przyznam, że nie szukałam, nie przyszło mi do głowy, że na gałce ocznej też może się to paskudztwo znaleść.
          Suma sumarurm, zadzwoniłam do okulisty dziecięcego i ta w ciemno, kazała aplikować Virolex do oczka, smarowanie przez 2 tygodnie. Poinformowano mnie, że przy infekcji wirusowej, zakłada się, że za stan zapalny odpowiedzialny jest wirus. Pani jeszcze powiedziała, że od razu trzeba było smarować również powieki, skoro były bąble w okolicy oka.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka