Dodaj do ulubionych

płaskostopie

25.09.13, 10:56
mój syn 3 lata ma stwierdzone bardzo duże płaskostopie, ale lekarze twierdzą że do ortopedy przed 4 rokiem życia nie ma po co iść, ale co mogę zrobić teraz, może są jakieś ćwiczenia? na co zwrócić uwagę?
zaznaczam, że mały dostał pierwsze buty dopiero jak zaczął chodzić, po domu biega w skarpetkach, buty ma zawsze nowe i dobrej jakości, co jeszcze mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: płaskostopie 25.09.13, 11:18
      A kto to "duże płaskostopie" stwierdził? Jacy lekarze, skoro nie byłaś u ortopedy? W tym wieku chyba wszystkie dzieci mają większe lub mniejsze płaskostopie, bo ono jest jeszcze fizjologiczne. Ale ćwiczenia nie zaszkodzą. Moja córka np. ma zalecone (przez ortopedę) ćwiczenia następujące:
      - staje przy ścianie na wyprostowanych nogach, przodem do ściany, opiera o nią wyciągnięte ręce i staje na palcach, liczy do 5 i opuszcza się znów na całe stopy - 40 powtórzeń
      - podnoszenie czegoś (ona akurat podnosi starą rękawiczkę z kamieniem w środku, ale może być ołówek, woreczek z grochem itp) palcami stóp
      - "mróweczki" czyli przesuwanie się po podłodze przez zginanie palców.
      Ćwiczy CODZIENNIE 20 minut.
      Poza tym ma jak najwięcej chodzić i biegać na palcach, skakać na skakance, jadąc rowerem - ma naciskać na pedały samymi placami. Poza ćwiczeniami nosi tez buty profilaktyczne i wkładki ortopedyczne robione na specjalne zamówienie, po badaniu stóp na trzech urządzeniach (nigdy nie kupuj dziecku wkładek tylko na numer buta).
      • agusia.24 Re: płaskostopie 25.09.13, 11:28
        dwóch pediatrów i fizjoterapeuta, właśnie wiem, że jest fizjologiczne, ale ćwiczenia i "profilaktyka" chyba nie zaszkodzą
        • budzik11 Re: płaskostopie 25.09.13, 11:46
          Ale po co dziecko niepotrzebnie męczyć? Uwierz mi, takie ćwiczenia nie są specjalnie zabawne, zwłaszcza, jak dziecko je musi wykonywać.
          • wro-tka Re: płaskostopie 25.09.13, 13:08
            eee tam każde ćwiczenie można poprowadzić tak aby było zabawne.
            ćwiczenia nie szkodzą a pomagają. nigdy nie są niepotrzebne - warto zawsze wzmacniać aparat mięśniowy.
            • budzik11 Re: płaskostopie 25.09.13, 13:11
              Moja córka ćwiczy od dwóch lat i uwierz - to nie jest dla niej zabawne. Co innego jak coś się robi raz na jakiś czas, dla funu, ale ćwiczenia muszą być regularne i systematyczne, więc po jakimś czasie dziecko się kapuje, że to taki codzienny obowiązek, a nie żadna zabawa i się broni przed tym.
              • wro-tka Re: płaskostopie 25.09.13, 13:15
                no, ale to że Twoja córka wykonuje i nie jest zachwycona to nie oznacza, że nie te ćwiczenia nie mogą być zabawne. kwestia wykonania, zaaranżowania ich.

pracuje akurat w tej branży i cuda z dzieciakami można zrobić - w rytm muzyki wygibasy z odpowiedni oprzyrządowaniem.
    • ded-e12 Re: płaskostopie 25.09.13, 12:47
      nie za wcześnie?
      ja słyszałam, że każde małe dziecko ma platfusa, stópki mają czas aby jeszcze się ostatecznie wyprofilować.

dziecko-i-zdrowie.wieszjak.pl/rozwoj-dziecka/268636,Plaskostopie-u-dzieci-jak-je-korygowac.html
    • wro-tka Re: płaskostopie 25.09.13, 13:13
      fizjoterapeuta powinien wskazać przyczynę płaskostopia - czy za słabe mięśnie brzucha? koślawe kolana? koślawy staw skokowy? problemy z ułożeniem pięty?
      i w zależności od wskazania trzeba by dobrać odpowiednie ćwiczenia czy inne metody rehabilitacyjne.

płaskostopie w wieku 3 lat powinno się już wycofywać, więc skoro już ktoś ze specjalistów zwrócił Ci uwagę to bym podjęła ten temat.

nie jestem zwolennikiem wizyt u ortopedy - on stwierdza fakty tylko, nie ma/nie zna narzędzi (prócz butów ortopedycznych, gipsów, szyn), które ułatwiają wyjście na prostą.
      za to dobry fizjoterapeuta może ocenić całościowo postawę dziecka i zaproponować odpowiedni zestaw terapeutyczny. nie ukrywam, że losem dzieci nieomal wszyscy przejmują się za forsę i trza iść prywatnie i do dobrego. sad
      • agusia.24 Re: płaskostopie 25.09.13, 14:06
        no właśnie fizjoterapeuta nie bardzo nakreślił czym to płaskostopie jest spowodowane, to wyszło tak przy okazji, rzuciła tylko żeby jeszcze poczekać i iść do ortopedy,bo pani skupiła się na ogólnej ocenie rozwoju dziecka, stwierdziła że wszystko ok i do widzenia
        a nie trzeba być specjalistą, żeby zauważyć że synek ma strasznie słabe mięśnie brzucha, może tu leży przyczyna, jak je wzmacniać u takiego małego dziecka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka