Dodaj do ulubionych

niska hemoglobina

27.07.16, 14:39
Witam

dostałam dzisiaj wyniki synka który ma skończone 11 miesięcy i zaniepokoiło mnie niski poziom HEMOGLOBINY 10,3 MCV 79,6 żELAZO ma w normie 82.

Ostatnio jak miał robione badania Hemoglobina 10,8, MCV 77,8 i żelazo 75.

Hmm nie wiem co grane bo żelazo ma ok ale tak jakby go nie przyswajał karmie go piersią nie przepada za mięsem i warzywami ale coś tam zje lubi owoce a do owoców daje amarantus który jest bogaty w żelazo

Może ktoś zna się na tym jutro idę do pediatry ale troszkę się niepokoje
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: niska hemoglobina 27.07.16, 20:36
      Dołki w morfologii są fizjologiczne, pojawiają się w różnych okresach rozwoju. Hgb powyżej 10 to nie problem.
      Pewnie wiesz, że źródeł żelaza nie łączy się z nabiałem? Przyswajanie żelaza poprawia obecność białka, kwasu foliowego i witaminy c. Czyli jajecznica z natką pietruszki, brokuł z wołowiną itp.
      Żelazo we krwi to marny parametr, ulega dużym wahaniom i o niczym nie świadczy. Lepiej badać ferrytynę lub tibc ale to kosztuje.
    • poszka Re: niska hemoglobina 27.07.16, 21:40
      Mały cały czas karmiony jest piersią, a przez ostatnie dwa dni cały czas przy cycu by siedział wyszły mu 2 dwójki górne nie wiem czy to nie powód marudzenia i ciągłego w dzień siedzenia przy piersi. W nocy co 1-2godz pobudka ale to tak mam od paru miesięcy mi to nie przeszkadza śpimy razem wystarczy się obrócić dać jeść i śpi. Z jedzeniem mam problem pisałam kiedyś na forum nie chce mi jeść zupek i mięsa ale powoli się przełamuje i coś tam zje, co drugi dzień dostaje żółtko, później kaszkę owsianą jaglaną i orkiszową z amarantusem i owocami maliny, porzeczki, borówki, poziomki i co tam znajdę w ogródku, z obiadem jest problem parę łyżeczek zje woli cyca, pod wieczór dostaje kaszki jak rano z amarantusem i mlekiem modyfikowanym. Teraz staram się dawać sok z jednego buraka ale nie chce pić, czasem zje to co my jemy ale to są przyprawione rzeczy, staram się urozmaicać jedzenie ale nie idzie mi to dobrze

Nie wiem czy to ważne żelazo miałam zawsze w normie a nawet czasem miałam przekroczone na początku ciąży, teraz też mam ok.

Ostatni jak miał badania to kazano podawać mi kwas foliowy, b6 i żelazo. Za namową znajomych nie podawałam żelaza które i tak teraz wzrosło a hemoglobina spadła.

Teraz pewnie też to dostanę i nie wiem co zrobić bo to wchłanianie jest chyba złe a nie niedobór żelaza kurcze jakoś lekarzom nie wierzę za szybko wypisują recepty zamiast zrobić szersze badania sad
      • kosa.bar Re: niska hemoglobina 27.07.16, 22:18
        Gdyby żelazo źle się wchłaniało to jego poziom byłby niski, przecież wynik pokazuje zawartość żelaza już po wchłonięciu. Zróbcie badania poszerzone, ferrytynę, ale generalnie tragedii nie ma
        • poszka Re: niska hemoglobina 27.07.16, 23:43
          Wiem dlatego ostatnio nie dalam mu żelaza choc miał przepisane bo miał w normie, żelazo prywatnie zrobiłam i jeszcze inne wapń, fosfor,bilirubina, fosfatozaalkaliczna i tu ma wszystko ok tzn w normach laboratoryjnych, nie wiedziałam o ferrytydzie pójdę jutro do lekarza ale zaloze sie ze karze mi dawać żelazo
          • swoja_wlasna Re: niska hemoglobina 28.07.16, 07:48
            Mów jak radzą dziewczyny - ferrytyne. Jest bardziej miarodajna. Ja mam problemy z zelazem i jak czuje2, że znów mam zjazd to lekarz nigdy nie bada mi żelaza, a tylko ferrytyne.
    • rb_111222333 Re: niska hemoglobina 28.07.16, 09:38
      Przepraszam, że nie w temacie, ale jak podajesz amarantus? W nasionach, gotujesz je? My mamy problem z żelazem, bardzo by nam się przydało poprawić parametry.
      • poszka Re: niska hemoglobina 28.07.16, 10:07
        Ziarna gotuje 20-30min, płatki zalewam wrzącą wodą i mieszam z kaszką, jak gotuje zupki to tez daje łyżeczkę i ze wszystkim sie gotuje. Jedna porcja to taka średnia łyżka.
    • poszka Re: niska hemoglobina 29.08.16, 17:12
      Witam

Syn przez miesiąc brał żelazo (kwas foliowy i wit b6 po pół tab) i zamiast być lepiej jest gorzej z hemoglobiną sad

HEMOGLOBINA 10,0; MCV 81,4; żelazo 127.

Co może być przyczyną takiej hemoglobiny.
      • ela.dzi Re: niska hemoglobina 29.08.16, 22:36
        A je coś poza piersią ? Mój nie jadł za wiele i przez pół roku suplementowałam żelazo. Jak dziecko nke je, to żelazo niskie, a jak żelazo niskie, to dziecko nie chce jeść i tak powstsje błędne koło. Miesiąc to za mało, źeby zobaczyć rezultaty.

A z innej beczki - ponoć zbyt szybkie odpępienie po porodzie powoduje zbyt niskie zaopatrzenie dziecka w źelazo.
        • poszka Re: niska hemoglobina 30.08.16, 15:05
          Tylko żelaza on ma dużo 127, mcv tez ok on tego żelaza jakby nie przyswaja

Mam zrobić badania kału na pasożyty a później skierowanie do hematologa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka