Dodaj do ulubionych

zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!!!

18.02.05, 22:41
Witajcie.
U mojej 7 mies. córeczki wyhodowano bakterię w moczu E coli wzrost 10:6 to
chyba dużo, lekarz przepisała baktrim. Czy to wystarczy, czy ktoś miał
podobny przypadek, dodam iż w posiewie z pochwy wyhodowała się też ta sama
bakteria. Co za paskudztwo, skąd te świństwa się biorą. Dodam że dziecko nie
ma gorączki i raczej w zachowaniu nic się nie zmieniło. Czy to jest
niebezpieczne. Piszcie błagam.
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 18.02.05, 23:01
      Baktrim powinien zalatwic sprawe.Zakazenie ukladu moczowego bakteria E.coli
      jest dosyc czesto spotykane,jako ze bakteria ta jest naturalna flora
      jelitowa,znajduje sie wiec w kale,no a stad bliska droga do pochwy i ukl.
      moczowego.U dziewczynek te zakazenia sa czestsze ze wzgledow
      anatomicznych,niedaleka droga od odbytnicy do ujscia cewki moczowej.Wazna jest
      wiec odpowiednia higiena,no ale to sprawa oczywista.Nie martw sie,baktrim jest
      z dobrym skutkiem stosowany w tego typu zakazeniach,u Twojej coreczki tez na
      pewno okaze sie byc skuteczny.Pozdrawiam
    • nnaa Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 18.02.05, 23:01
      Moja pierwsza cora miala ZUM gdy byla dwa miesiace starsza od twojej. Tez byla
      leczona Bactrimem. Potem jeszcze dostala furagine i nastapilo diagnozowanie
      przyczyn i opieka poradni nefrologicznej. Dzis ma prawie piec lat, wrodzonych
      wad nie stwierdzono i procz zachowywania higieny i noszenia cieplych majtasow
      by sie nie przeziebiac odpukac jest dobrze. Miesiac temu Zum przechodzila
      mlodsza (1,2) i dostala Zinnat z ktorym byly problemy bo go nie tolerowala i
      skonczylo sie na zastrzykach. Jestesmy juz po USG drog moczowych i teraz czekam
      co powie pediatra. Chyba wolalabym nie przechodzic tego co ze starsza
      (cystoslkopia/cystografia). Rowniez zastanawiam sie nad przyczynami i
      podejrzewam zakazenia odpochwowe, choc pani ginekolog u ktorej bylam ze starsza
      nie chciala jej zrobic posiewu z pochwy pod pretekstem inwazyjnosci.
      Potwierdzasz? Najprostsza przyczyna moze byc zanieczyszczenie kalem. Ale powiem
      z doswiadczenia co jest wazne: duze ilosci picia by wyplukac, witamina C by
      zakwasic i pilnowanie suchej pieluchy. Ja wrocilam na tetre ale to wymaga
      poswiecen. No i sprawdzenie czy to nie wada ukladu moczowego.Powodzenia.
    • iza245 Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 19.02.05, 15:08
      Mój syn tez miał siedem miesicy gdy zaczęły się problemy z bakteriami w moczu.
      Za każdym razem dostawał furagin i właśnie bactrim. Miał robione wszystkie
      badania, żeby wykluczyć ewentualną wadę układu moczowego. W końcu okazało się,
      że przyczyną nawracających bakterii był źle ściągany napletek(zgodnie z
      zaleceniami pani pediatry).Teraz juz jest spokój, raz w roku robimy kontrolny
      posiew moczu i na razie wszystko jest ok.
    • bognarek4 Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 19.02.05, 16:02
      Twoja córa dostała Bactrim zapewne na podstawie antybiogramu z powsiewu moczu.
      Wiec powinno podziałac.
      Pozdrawiam
      bognarek
    • madziulec Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 19.02.05, 20:43
      Mnostwo dzieci przechodzi ZUM - jesli chcesz zapytac o doswiadczenia innych -
      zapraszamy na forum - link ponizej wink))
    • ewkr Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 20.02.05, 18:34
      U mojego synka były te same bakterie ale nie chciałam antybiotyku więc dawałam
      mu furaginę. Pomogło, już jest dobrze robię kontrolne badania. Zrobiłam również
      usg które wyszło w porządku. Baktrim to chyba pierwsze co dają lekarze nawet
      jeśli tylko domyślają sie że to E.Coli.
      Powodzenia
      • madziulec Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 20.02.05, 18:43
        To zalezy na co jest bakteria wrazliwe, jesli na nitrfofurnatione - mozna dawac
        furagin, zaden problem wink
      • mami7 Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 20.02.05, 19:24
        Tu się mylisz. Furagina z reguły jest podawana przy coli. Jednak nie zawsze się "nadaje". Po to sie robi antybiogram.

Z dwojga złego chyba lepiej podać szybko dziecku Baktrim, niż dopuścić do ciężkiego w skutkach zakażenia i podawać potem mocne antybiotyki.

A co najważniejsze...Od leczenia dzieci sa pediatrzy i ja osobiście nie odważyłabym się dać dziecku nic bez konsultacji z lekarzem, nawet jeśli jest to Furagina.
    • renia73 Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 23.02.05, 08:59
      Moja córcia miała podawany Bactrim w przypadku ZUM -niestety z opłakanym
      skutkiem. Antybiotyk ja przeczyszczał (biegunka,wymioty) i w efekcie nie
      działał. Zinnat nie dawał takich skutków ubocznych. Koleżanka która jest
      pediatra powiedziała mi że odchodzi sie od Bactrimu bo okazał sie
      nieskuteczny...
    • tuticzka Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 23.02.05, 11:57
      Hej dziewczyny moja córeczka też miała bak. coli w moczu. Dostała antybiotyk,
      ale miała po nimrewolucje żołądkowo - jelitowe. czy baktrim jest antybiotykiem,
      czy można go kupić bez recepty?
      • madziulec Re: Bactrim - opis 23.02.05, 12:05
        Ewidentnie na recepte.
        Sklad: 1 ampułka (5 ml) zawiera 480 mg kotrimoksazolu (400 mg sulfametoksazolu
        i 80 mg trimetoprimu).

1 tabl. zawiera 480 mg kotrimoksazolu (80 mg trimetoprimu i 400 mg
        sulfametoksazolu). 1 tabl. forte zawiera 960 mg kotrimoksazolu (160 mg
        trimetoprimu i 800 mg sulfametoksazolu). 5 ml syropu zawiera 240 mg
        kotrimoksazolu (40 mg trimetoprimu i 200 mg sulfametoksazolu).

Chemioterapeutyk - połączenie sulfonamidu z pochodną diaminopirymidyny,
        trimetoprimem. Oba składniki wywierają synergiczne działanie przeciwbakteryjne,
        zaburzając różne etapy syntezy kwasu foliowego. Preparat działa bakteriobójczo
        na bakterie Gram-dodatnie (m.in. Streptococcus spp., Staphylococcus spp.,
        Listeria monocytogenes, Nocardia asteroides), bakterie Gram-ujemne (większość
        pałeczek Enterobacteriaceae, Moraxella catarrhalis, część szczepów Haemophilus
        influenzae, Vibrio cholerae, Yersinia spp., Brucella spp., Neisseria spp.).
        Działa także na Chlamydia trachomatis i Pneumocystis carinii. Nie jest aktywny
        wobec Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma pneumoniae, Campylobacter spp.,
        Treponema pallidum, większości bakterii beztlenowych i enterokoków. Oba
        składniki preparatu szybko i niemal całkowicie wchłaniają się z przewodu
        pokarmowego, osiągając maksymalne stężenie w krwi po 2-4 h. T0,5 wynosi 9-12 h.
        Trimetoprim wiąże się z białkami osocza w 45%, a sulfametoksazol - w 66%.
        Kotrimoksazol szybko przenika do tkanek i płynów ustrojowych, m.in. do płuc,
        ucha środkowego, migdałków podniebiennych, gruczołu krokowego, płynu mózgowo-
        rdzeniowego, nerek. Przenika także przez łożysko i do mleka matki. Oba
        składniki preparatu są metabolizowane w wątrobie (sulfametoksazol w większym
        stopniu) i wydalane głównie z moczem, zarówno w postaci nie zmienionej jak i
        nieaktywnych metabolitów.
      • mami7 Re: zakażenie dróg moczowych leczenie baktrimem!! 23.02.05, 12:49
        Po każdym leku, o antybiotyku nie wspomnę można mieć sensacje żoładkowe.
        Po to bierze się osłonowo lacidofil na przykład.

A Baktrim niby antybiotykiem nie jest, ale too paskudztwo. Na receptę oczywiście.
        Ponadto nie radzę podawać dziecku niczego na właśną ręke.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka