Dodaj do ulubionych

ZEZ u 16 m-cznego malucha

30.03.05, 13:38
Wczoraj byłam z synkiem u okulistki. Od kilkunastu dni zauważyłam,że czasami
ucieka mu lewe oczko do środka. Słyszałam,że dzieci tak czasami zezują, ale
postanowiłam iść i sprawdzić. Niestety potwierdziło sięsad Kuba zezuje, jak
to p. doktor określiła, ma wadę plusową ,ale żeby stwierdzić dokładnie ile
dioptrii kazała zakrapiać 2 razy dziennie oczka Atropiną (robioną specjalnie-
mniejsza dawka dla dzieci, chyba 0,025% albo 0,25% - dokładnie już nie
pamiętam). Mam tak kropić przez 6 dni a 7 dnia do badania. Boję się
strasznie, czy w ogóle da się zbadać no i jak duża będzie ta wada.Pani doktor
powiedziała,że okulary od +4 się nosi, ale w sumie to nawet nie wiem jak się
leczy gdy wada jest mniejsza od +4. Też tak musiałyście długo zakrapiać?
Jejku tak strasznie się boję, nie wiem czy iść konsultować do innego jeszcze
okulisty.Poradźcie mi coś bo zwariuję!
A może któraś mama zna dobrego okulistę w Szczecinie?
Plissssss, napiszcie coś
Magda
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 30.03.05, 14:44
      zakrapianie atropiną to zupełny standard przy badaniu, więc się nie martw.
      Staraj się nie chodzić po słońcu, bo dziecko ma wtedy rozszerzone źrenice
      Do ok. 3rż (czasem dłużej) utrzymuje się u dzieci fizjologiczny "plus" i to
      jest normalne, więc nie martw się na zapas.
      • madeyowa Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 30.03.05, 15:46
        Zakraplanie dziecku oczu atropiną przez kilka dni 2 razy dziennie to norma.
        Tylko w ten sposób poprzez porażenie akomodacji oka można dokładnie określić
        jaką dziecko ma wadę. To jest bardzo ważne, bo przecież jeśli wada by została
        określona błednie i dziecko by nosiło niewłaściwe szkła to i tak by Ci o tym
        nie powiedziało. Nasza córcia (22 miesięczna) też zaczęła robić zeza,
        przeważnie gdy skupiała na czymś wzrok np. oglądając bajkę w TV, czy
        książeczkę. Raz jedno oczko jej "leciało" raz drugie. Okazało się, że ma
        niestety dużą wadę. +7 w obu oczkach. Nosi okularki, ale chętnie.
        Wady do +3 dioprii się nie leczy, bo jest to nadwzroczność fizjologiczna, z
        której dzieci wyrastają. Jeżeli jednak powoduje ona, że dziecko robi zeza(tak
        było w przypadku mojego synka, który nosi też okulary), wtedy okularki są
        wskazane. Z tym, że szkła są dobierane mniejsze, np. moja córka ma szkła +3.
        Jeżeli Twoje dziecko zezuje tylko jednym oczkiem to może to być spowodowane
        różnicą w dioptriach między jednym, a drugim okiem. Takiego zeza leczy się u
        dzieci dosyć szybko(po niecałym roku noszenia okularów mój syn już nie zezuje).
        Postępowanie okulisty do którego poszłaś jest bardzo fachowe. Gdy szukałam
        lekarza dla mojej córki, jeden z nich zaproponował, że oceni wadę wzroku mojego
        dziecka po jednokrotnym zakropleniu oczu atropiną(godzinę przed badaniem). Od
        razu zrezygnowałam z wizyty u niego.
    • grazia.eni Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 30.03.05, 19:03
      U mojego synka też był ten problem, ale lekarka od razu poleciła mi pojechać do
      Szklarskiej Poręby. Teraz trzeba płacić, bo nie mają umowy, ale ludzie
      zjeżdżają się z całej Polski. Pracują tam bardzo dobrzy specjaliści i na pewno
      w Twoim rejonie jest ktoś, kto tam był. My spotkaliśmy rodziny z Mazur i znad
      morza.
    • marika_ja Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 31.03.05, 07:08
      Dzięki dziewczyny. Dzisiaj jeszcze zadzwonię do innej okulistki, ponoć lepszej
      niż ta u której byłam i chyba do niej się umówię. Ta u której już byłam ma
      sprzęt zwany kombajnem, a ta do której chcę iść ma komputerowy sprzęt. Znajoma
      w aptece zasugerowała mi,że może lepiej iść tam, gdzie badają komputerowo. A
      jak Wasze dzieciaczki były badane?Myślicie,że to ma duże znaczenie czy komputr
      czy nie?
      Pozdrawiam i dziękuję, Magda
      • zuzankak Zdziwiłam się... 05.07.05, 21:02
        własciwie przez przypadek moja córka miała badane dno oka w 6 mies. Miałam
        przyjść na kontrolę po 2 mies., bo pani dr widziała jakąś mgłę. W styczniu pani
        dr powiedziała, że podejrzewa wadę wrodzoną, ale jeszcze dziecko za małe, żeby
        dokładnie powiedzieć jaką. Miałam sie zjawić za pół roku, więc poszłam. Akurat
        było to parę dni temu. nawet za bardzo mi sie nie chciało, ale dla świętego
        spokoju... Pani dr już nie badała dna oka, nie zakraplała, tylko spojrzała na
        Amelkę i powiedziała "Ona ma zeza". Naprawdę ja nic nie widzę. Czy to możliwe,
        że po jednym rzucie oka można postawic taką diagnozę? Córka nie była zbyt
        chętna na patrzenie za lampką, więc wizyta za 3 tygodnie po 4- dniowym
        zakraplaniu oczu. Mąż bardzo sceptycznie podchodzi do tego zeza. Na pewno więc
        będziemy jeszcze konsultować z innym lekarzem.
        Czy ktoś też miał taki przypadek ze swoim 13 miesięczniakiem i leczył u niego
        zeza? Jak takiemu maluszkowi zakładać okulary? Bardzo proszę o namiary do
        okulisty w Poznaiu, najlepiej z NFZ, ale może być też prywatny.
        Z góry dziekuję. Pozdrawiam.
      • malka21 Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 05.07.05, 22:53
        Witaj
        Moja córka (obecnie 2,5 roku) miała stwierdzonego zeza mając trochę ponad rok.
        Od urodzenia widziałam, że uciekały jej oczka ale wg. pediatrów obecnie czeka
        się do roku z wizytą u okulisty. Dodatkowo ma porażenie któregoś nerwa (nie
        pamiętam w tym momencie jak to się fachowo nazywa) i w związku z tym jedna
        gałka oczna nie rusza się na zewnątrz (żeby popatrzeć w prawo musi odwrócić
        głowę). O porażeniu dowiedzieliśmy się dopiero od okulisty, przez zeza sami
        tego nie zauważyliśmy. Poza zezem wadę wzroku ma fizjologiczną na swój wiek.
        Korzystamy z usług pani doktor pracującej w szpitalu okulistycznym na oddziale
        leczenia zeza. Mała do badania miała trzykrotnie zakrapiane oczy w odstępie
        chyba 10-cio minutowym. Ostrość wzroku u małego dziecka bada się na tzw.
        paseczkach (lekarz ma tablice na których są narsowane czarno-białe paski, na
        każdej coraz drobniejsze, pośrodku tablicy jest dziurka, przez którą lekarz
        pokazując dziecku tablicę widzi reakcję). Gdy dziecko jest większe można
        rozszerzyć zakres badań np. o takie, przy których maluch ma za zadanie
        odpowiadać lub coś pokazać. Mała oczywiście miała zapisane okulary, które przez
        dłuższy czas raczej leżały na półce, po prostu nie chciała ich nosić. Od
        jakiegoś czasu nosi raczej chętnie (choć nie cały czas) i w tym tygodniu pani
        doktor stwierdziła znaczną poprawę, zeza w zasadzie już nie ma, ale niestety
        zostało to porażenie, z którym podobno nie da się nic zrobić.
        Pozdrawiam
    • malwis19 Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 05.07.05, 22:42
      Moja corka,gdy miała ok.32 lata zauważyłąm u niej,że zezuje. Poszłam do
      okulisty "rejonowwego"i ten nic nie stwierdził,po zakraplaniu przez 5 dni(pani
      tez zezuje,co jest oczywistym fałszem,bo wzrok mam dobry i nie mam zeza)
      Dopiero ,gdy poszłam na badanie komputerowe,okazało się że dziecko ma dużą wadę
      (+4;+3,5)i kwalifikuje się na operacje.Po operacji (twała ona 15 min)córka nie
      ma zeza,tylko trzeba ćwiczć mięśnie oka.
      pozdrawiam
      • malwis19 Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 06.07.05, 09:36
        Sory za tego byka> Moja corka,gdy miała ok.32 lata<miała wówczas 3
        lata.Musiałam być zmęczona,gdy to pisałam smile
        • dadgam Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 25.07.05, 13:27
          napiszę jak nam to wytłumaczyła okulistka

-> każdy człowiek w chwili urodzenia ma za małe oko i w związku z tym wadę fizjologiczną około +3, z wiekiem oko rośnie i wada się wyzerowuje, znika,naomiast jeśli dziecko po urodzeniu nie ma wady to można być pewnym, że będzie nosiło okularki minusy, gdyż zawsze z wiekiem około 3 dioptrii ubywa, oko rośnie i zwiększa się promień soczewki, spłaszcza się soczewka, przy plusach ta soczewka ma mniejszy promień czyli jest bardziej wypukła.

->dziecko, które nie nosi okularków wysila mięśnie oka żeby widzieć ostro i tak może dojść do powstania zeza, noszenie okularków może temu zapobiec
          • zuzankak Dziękuję 04.08.05, 21:29
            Niestety termin badań się przesunał, bo córka uczulona jest na atropina,
            okulista zmienił krople i pojechał na urlop. Czekam do 19 sierpnia.
            pozdrawiam.
    • dolcia31 Re: ZEZ u 16 m-cznego malucha 05.08.05, 13:19
      witam, moja córeczka (2 lata) ma zeza i duża wadę wzroku +7 i + 8, nosi
      okularki juz pół roku (+3,5), niestety poszłam do okulisty dopiero jak
      zobaczyłam, ze zezuje (włąsnie w wieku ok. 16 mies.) - a bardzo szybko to
      nastąpiło bo dosłownie w przeciągu 2 tyg. różnica w zezowaniu była straszna.
      Ale wiadomo żeby trafić do dobrego okulisty trzeba najpierw dobrze poszukac. ja
      byłam u dwóch. Jaden okazał sie po prostu straszny, a obecna pani doktor jest
      ok, a polecił mi ja znajomy optyk. I wlasnie ciekawa jestem moż ejest ktoś z
      Lublina i zna dobrych okulistów dziecięcych? może pójdę jeszcze do innego, żeby
      potwierdzić dignoze mojej pani doktor? pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka