29.05.05, 21:38
Kochane mamy! Moja 15 miesięczna córcia ma niewielkie zmiany na skórze
policzków, przypominające nieco prosaczki czy trądzik noworodkowy. Pojawiły
sie niedawno, nie są zmienione zapalnie i na pewno nie jest to alergia
(potwierdził to lekarz Pediatra) jednakże pojedyńcze grudki utrzymują się
dość długo po czym giną i pojawiają się nowe . Może któraś mama zmagała się z
takim problemem, proszę o radę co z tym robić ?
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Trądzik? 30.05.05, 12:54
      spruboj nieco kontrowersyjnej metody starego pokolenia. zacznij przemywac to raz
      dziennie moczdem dziecka, a potem nie zmywaj tego przez kilka godzin, to
      naprawde dziala!
      • ewa128 Re: Trądzik? 30.05.05, 14:11
        dzięki za radę , na pewno spróbuję . Muszę tylko namówić małą na nocnik. Na
        razie to tylko zabawka, ale wie już że tam się robi siusiu.Pozdrawiam
        • izia30 Re: Trądzik? 30.05.05, 14:13
          wystarczy ze raz dziennie zalozysz tetre i nia posmarujesz..
          • ewa128 Re: Trądzik? 30.05.05, 14:18
            Rzeczywiście,proste, dziękuję. Już zapomniałam, że są takie pieluchy.
            • madeyowa Re: Trądzik? 30.05.05, 15:46
              Zamiast smarować dziecko moczem, polecam wizytę u dermatologa. Z pewnością nie
              jest to trądzik noworodkowy, bo dziecko jest już na to za duże. Moja córka na
              takie problemy dostała maść(nazwy nie pamiętam, bo była zrobiona w aptece, nie
              był to w każdym razie gotowy lek).Jezeli zmiany są duże to lekarz zapisuje maść
              sterydową.
              • ewa128 Re: Trądzik? 30.05.05, 17:43
                Dermatolog oglądał zmiany skórne mojej małej przy okazji mojej wizyty ale
                stwierdził, że samo przejdzie jak tylko pobędzie na słoneczku. Zalecił także
                aby nie natłuszczać skóry gdyż prawdopodobnie doszło do zaczopowania gruczłów
                łojowych. Nie zalecił stosowania żednych maści.To było 2 miesiące temu. Nie
                widzę poprawy. Wiem jednak iż maści sterydowych nie wolno używać gdy wychodzi
                się na słoneczko. Wybiorę się chyba do innego lekarza. Szkoda,że nie pamiętasz
                nazwy maści. Pozdrawiam.
              • izia30 Re: do madeyowa 30.05.05, 21:32
                rzeczywiscie masc sterydowa jest bezpieczniejsza od wlasnego moczu, twoim
                zdaniem???
                jak pamietam to byla jedyna metoda ktora pomogla na moj tradzik jak mialam
                nascie lat! i zaden dermatolog nie wpadl na tak prosty sposob jak moja babcia,
                ktora wyleczyla mnie w ten sposob w ciagu kilku dni!
                • ewa128 Trądzik? 30.05.05, 22:18
                  nie zaszkodzi spróbować terapii moczem, ale swoją drogą skonsultuję się z
                  dermatologiem tym razem dziecięcym. pozdrawiam
    • j_e_s_z Re: Trądzik? 31.05.05, 10:15
      ”Słoneczko” nie pomoże, a raczej zaszkodzi. Żadnych zmian trądzikowych nie
      należy ”leczyć” słońcem, bo za jakiś czas łojotok się nasila i jest gorzej. A
      poza tym małych dzieci absolutnie nie wolno opalać! Radzę wizytę u innego
      dermatologa, moim zdaniem warto przyjrzeć się przyczynom trądziku, a nie leczyć
      same krostki i do tego domowymi sposobami. Maści sterydowe stosuje się na
      zmiany alergiczne, suche, a nie na trądzik, szczególnie na twarzy, chyba że
      jest jakieś szczególne wskazanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka