aida71 06.06.07, 17:26 Czy ktos z was bierze ten lek? i czy pomaga? ja biore od paru lat i nie czuje zadnych skutków pozytywnych ani ubocznych. czasem zapomne wziasc i nic. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_1609 Re: Trileptal 06.06.07, 21:54 A co to znaczy, że nie czujesz skutków pozytywnych? To znaczy, że dalej masz napady? Ile lat go bierzesz? Bo jeśli nie masz napadów albo masz napady rzadziej niż wcześniej, to jednak skutki są dobre. Ja brałam najpierw tegretol, potem timonil i trileptal, ale niestety napady nadal występowały często, więc odstawiono mi ten lek "na rzecz" depakine. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
aida71 Re: Trileptal 07.06.07, 13:37 Hej. Nie nie mam napadów.Jest ok, mysle ze powinnan isc do neurologa i zmienic leki. Poza Trileptalem biore clonazepan a ten ponoc uzaleznia. Bralam kiedys Neurotop ale czulam sie fatalnie i mialam kilkanascie razy w ciagu dnia drgawki. u mnie jest ten problem ze ...nie wiadomo czy to jest epi. A jesli jest to polekowa. A jak Ty funkcjonujesz? co Ci wolono a co nie ? masz jakies przeciwskazania? Czy planujesz kiedys dziecko? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
ania_1609 Re: Trileptal 08.06.07, 10:41 Moja epi jest trochę upierdliwa, ale staram się funkcjonować normalnie, jak zdrowy człowiek. To, co wolno, a co nie trzeba ustalić samemu, obserwując swoją chorobę i swoje reakcje na różne bodźce. Ja nie mogę pić za dużo kawy, zarywać nocy, fatalnie reaguję na stres (ale jak tu się nie stresować? :-)) ). Ale np. długie siedzenie przed komputerem zupełnie mi nie szkodzi, chyba, że na oczy (może to kwestia dobrego monitora, który mi małżonek kupił z okazji rozpoczęcia pisania pracy magisterskiej - wreszcie :-) ) Chciałabym mieć dziecko i planuję, ale na razie próbuję zmodyfikować leki, żeby były jak najbezpieczniejsze dla dziecka i jak najbardziej skuteczne dla mnie. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
aida71 Re: Trileptal 08.06.07, 14:37 Hej:0 No jak tez musze ostroznie z kawa(choc raz wypiłam 3 i czułam sie ok), przed komputerem nie zadługo ale to zalezy czy jestem przed miesiaczka(komunistka):), winka moge troche , zreszta po lampce jestem b. wesoła, mam słaba głowe.Ogolnie nie powinnam zarywac nocek i to wlasnie jest moje przykazanie. Choc najgorzej działa na mnie własnie stres Nie wiem jak z solarium bo sie wybieram. We wrzesniu slub. Piszesz ze jestes mezatka to moze jakies porady? jak z suknia? kupowałas czy pozyczałas? wesele z pompa czy kameralne? ja mam małego stesa, duzo tych spraw. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ania_1609 Re: Trileptal 08.06.07, 15:57 Wiesz, w sprawie ślubu zajrzyj na forum "Ślub i wesele", tam znajdziesz różne porady i odpowiedzi na swoje pytania. Ja miałam ślub we wrześniu w zeszłym roku. Robiliśmy duże wesele. Bałam się trochę, bo wiadomo stres i tak dalej, ale organizm się zmobilizował. :-)) W ogóle w sytuacjach stresowych się mobilizuje, a wszystko "odbija się" później. Prosiłam tylko gości, żeby na wszelki wypadek nie pstrykali mi zdjęć w samym kościele, bo bałam się błysków. Posłuchali, był tylko fotograf. Na weselu już był luzik, nie zwracałam na nic uwagi, nawet jak coś nie wyszło. Najważniejsze, żeby nie skupiać się tylko na oprawie i nie zatracić przez to istoty tego wielkiego dnia. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
gaudia Re: Trileptal 08.06.07, 15:07 aida71 napisała: > Hej. Nie nie mam napadów.Jest ok, mysle ze powinnan isc do neurologa i zmienic > leki. Poza Trileptalem biore clonazepan a ten ponoc uzaleznia. clonazepam to jest swiństwo uzaleznia bardzo, co ja się umęczyłam przez to skutki mam do dzis pogadaj z lekarzem o tym, jak najszybciej Odpowiedz Link
aida71 Re: Trileptal 15.06.07, 15:42 Dzeki. Wybieram sie. Ale zmienie neurologa bo moj własciwe poświeci lattarka i tyle. Clonazepan biore juz 6-7 lat?nie pamietam nawet... Najpierw brałam Neurotop ale drgawki mialam kilkanasice razy dziennie i traciłam przytomnosc. Zmieniono mi na trileptal (nie wiem czy jest bezpieczny w ciazy?) i wlasnie dodano clona 2mg. Jesli go zapomne wziasc to po 5 h czuje brak leku. jesli zapomne trileptalu - nie czuje ze nie wziełam. A co Ci sie działo jak bralas clonazepan? jesli mozna wiedziec? i czy od lekow na epi mozna czuc sennosc, ciagłe zmeczenie? bo ja tak sie czuje Odpowiedz Link
very.martini Re: Trileptal 15.06.07, 16:12 > i czy od lekow na epi mozna czuc sennosc, ciagłe zmeczenie? bo ja tak sie czuje Można, nawet niedawno zastanawialiśmy się, czy to możliwe, żeby problemy pojawiły się po kilku latach brania leku. Rozmawiałam o tym ze swoją panią doktor, według niej to jest możliwe tylko przy wprowadzaniu leku. Możemy mieć tendencję do przypisywania pewnych stanów lekowi, ale oficjalne stanowisko jest takie, że jeśli jakieś skutki uboczne się pojawią, to na początku. Nie wiem, na ile mnie to przekonało, ale staram się jej ufać, nie mam wyjścia za bardzo. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link