Dodaj do ulubionych

Być może to padaczka.

14.10.05, 15:38
Cześć rodzice. Jestem mamą Alanka- 16 mies. wcześniaczka. Od jakiegoś czasu
Aluś na chwilę wyłącza się i wygląda to tak jakby się na coś zagapił, nic
wtedy do niego nie dociera. Mam pytanie bo już jestem umówiona na wizytę
neurologiczną i dostaniemy skierowanie na EEG. Jak wygląda to badanie u tak
małego dziecka, czy trzeba kłaść się na szpital i czy przy małych napadach
też bierze się leki?Dziękuję.Asia
Obserwuj wątek
    • agunia33 Re: Być może to padaczka. 14.10.05, 15:55
      Żeby zrobić takie badanie nie trzeba leżeć w szpitalu.My coprawda robilismy w trakcie leżenia na oddziale ale to przypadkowo- wczesniej mieliśmy robić badanie w ten sposób,że umawialismy się na termin i mieliśmy przyjść na określoną godzinę.Dziecko kazano nam "wymęczyć" tzn.nie dac mu spać,żeby spał w trakcie badania.Mój synek ma można powiedzieć małe napady choć zupełnie inne niż te które ty opisujesz i bierze leki.Jednak dopóki nie zrobisz badania nie wiadomo czy to rzeczywiście padaczka.Życzę pomyślnych wyników.
      Pozdrawiam.
    • kamyk27 Re: Być może to padaczka. 14.10.05, 21:26
      Witam Asiu.Jestem mamą 2,5-letniego Arka u którego, zdiagnozowano padaczkę.EEG
      jest toche stresujące dla dziecka i rodziców.Całe badanie odbywa się podczas
      snu.Niestety trzeba tak kombinować by maluszek zasnął po całkowitym
      przygotowaniu do badania. Na głowę zakładaną ma gumową czapkę, pod którą,
      znajdują się czujniki, rejestujące pracę fal mózgowych.Całość połaczona jest
      mnóstwem kabli z komputerem który, zapisuje wyniki badań.Za każdym razem
      badanie zajmowało nam to około 2 godzin. Jeżeli Twoje obawy się potwierdzą,
      neurolog zaleci odpowiednie leki. Nie ma małych napadów, są tylko ich różne
      rodzaje.Im szybciej dowiesz się czy to padaczka,tym lepiej, wcześnie wykryta i
      leczona daje duże szanse na wyleczenie.A jeszcze jedno: padaczka to nie wyrok
      śmierci z tym da się żyć.Trzymam za Was kciuki.Kama
      • mavva Re: są małe i duże 16.10.05, 13:01
        Gwoli ścisłości jest rozróżnienie ma małe i duże napady.
        Petit mal-to bezdrgawkowe,czyli tak jak opisuje auotrka postu nr 1 (choć
        oczywiscie nie jest powiedziane,że jej dziecko ma padaczkę,ale wygląda to
        podobnie,stąd skierowanie na badanie)
        zaś
        grand mal to drgawki

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka