Dodaj do ulubionych

Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby.

02.12.05, 10:29
Mam w domu w lazience grzyba,i nie mozemy sie go pozbyc.Moja corka choruje
bardzo czesto,przeziebienia i non stop kaszle zielony katar.I tak dzisiaj
przyszlo mi do glowy czy to moze byc przyczyna.Grzyb jes w lazience w jej
pokoju jest sucho.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 12:15
      tak na zdrowy rozum .. może
      toc to grzyb
      grzyby moga np uczulać
      • marghe_72 Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 12:15
        grzyby, pleśn..
    • mama_jaka Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 12:59
      witaj,
      ja 3 m-ce temu tak nawilzalam pokoj dzieci, ze mala skonczyla na antybiotyku;
      pozdrawiam
      Ania
    • 5_monika Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 14:13
      może jak najbardziej
      • xsenna Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 14:21
        Tak i mnie sie wydaje,dobrze ze sie wyprowadzam to wtedy sie przekonam.
        • sewerynki Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 18:39
          zrób małej badanie kupki mykologiczne - około 30 zl nie we wszystkich
          laboratoriach, może wyjdzie tam grzybek będący przyczyną problemów. Zyczę żeby
          jednak nie.
    • magdalenamk Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 19:45
      Grzyb na ścianach jest toksyczny i musicie dołożyć wszelikich starań, żeby sie
      go pozbyć. Nie jest to łatwe, ale nie jest niewykonalne. Najlepiej skontaktować
      się w tej sprawie ze specjalistami, ewentualnie jakimś inżynierem budowlanym,
      który zjadł zeby na budowie. Musicie najpierw zlikwidować przyczynę grzyba.
      Najczęściej jest to brak wentylacji pomieszczenia, mieszkania, często też
      przemarzanie, zawilgocenie idące od fundamentów itd. Po usunieciu przyczyny
      powstawania grzyba likwiduje sie samego grzyba. Inaczej na 100% wróci. To że
      córka choruje to najprawdopodobniej wina grzyba.
      U naszych znajomych było podobnie. Mieli nowe mieszkanie, więc nikt nie
      przypuszczał, ze to moze byc wina grzyba. Podczas urządania mieszkania
      wywalili "kombajn" z łazienki, czyli element wymuszajacy wentylację mieszkania
      i założyli estetyczny wiatraczek, który nie był wystarczajacy. Dzieci ciagle
      chorowały. Po powrocie do "kombajnu" ilosć zachorowań się diametralnie
      zmniejszyła.
      Często przyczyną infekcji u ludzi jest alergia na toksyny wydzielane przez
      grzyby.
      Napisz cos wiecej o swoim mieszkaniu, domu, jak to wygląda, na którym piętrze
      mieszkasz, jak stary jest budynek, ocieplony czy nie, w jakiej technologii
      budowany i kiedy, jak jest ogrzewany, jaka jest wentylacja. Moze pomogę Ci
      zdaigonozować przyczynę na odległość.
      • daytona2004 do magdalenamk 02.12.05, 20:25
        witaj czytajac to wszystko jestem raczej na sto % pewna dlaczego moja córka tak
        choruje tu link to histori choroby bo nie chce mi sie wszystkiego pisać
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=27393740&a=27393740
        takze w domu mam grzyba oraz wilgoc, dom jest poniemiecki 100 letni, nie jest
        ocieplony , a z grzybem walczymy , ale brak efektu jak tylko pojwi sie na
        ścinie to psikamy plestopem , ale on i tak wraca
        mamy nowe tynki, a i tak wychodzi na ścianie, w domu jest ciepło bo ogrzewanie
        mam centralne,
        może wiesz jakie badania zrobic małej aby sie upewnić ,że to to.
        • magdalenamk Re: do magdalenamk 02.12.05, 21:59
          Jeśli chodzi o badania dziecka, to Ci nie pomogę, bo sie nie znam. Wiem jedno,
          ze zapalenie oskrzeli bardzo często jest właśnie na tle alergicznym.Grzyb, jak
          pisałam jest toksyczny,a toksyny wywołyją alergie i chorobu układu
          oddechowego. Jeśli małej sie polepszyło nad morzem to znaczy winne jest miejsce
          w którym przebywa. Jeśli macie grzyb w domu, to musicie go zwalczyć, bo szkoda
          dziecka. Psikaniem czymśtam się tego nie załatwi, zawlczyć trzeba przyczynę.
          Niestety srodki grzybobójcze są bardzo toksyczne więc nie powinniście ich
          stosować przy dziecku. Przemarzanie ale i wilgoć może iśc od fundamentów a
          także wszystkich mostków termicznych ( niezaizolowane sciany: np połączenie
          płyty balkonu ze scianą) co za tym idzie pojawia się grzyb. Niestety wtedy
          trzeba odkopać fundamenty, wysuszyc sciany i zaizolować izolacją p.wodną i
          termiczną. Sami tego nie zrobicie i najlepiej skontaktować się ze
          specjalistycznymi firmami, (a na początek znaleśc jakiegoś zaufanego,
          niezależnego,inżyniera budowlanego znającego się na budowaniu, nie teoretyka,
          zeby obejrzał dom).
          Nie są to tanie metody, ale czasem konieczne do wykonania, nawet za cenę
          wzięcia kredytu. ( Sprawdźcie sobie w Banku OchronyŚrodowiska możliowści
          uzyskania kredyztu dofinansowywanego przez państwo na termomodernizację).
          Kolejną sprawą jest wentylacja. Sprawdźcie jej drożnosć.Dom musi być dobrze
          wentylowany. Jeśli macie np. szczelne, nowe plastikowe okna, to warto wykonać w
          nich mikroszczeliny (podciać uszczelki). Musi być obieg powietrza nawet za cenę
          droższego ogrzewania.
        • xsenna Re: do magdalenamk 04.12.05, 20:01
          Ja mieszkam w domku jednorodzinnym,Grzyba za bardzo nie likwidowalismy,bo jakos
          tak moj maz w to nie wierzyl.Gdybym to wiedziala o tym,to napewno cos bym
          zrobila.teraz w styczniu sie przeprowadzamy do nowego domu,dopiero co
          wybudowanego,i wlasnie przedewszystkim zamontowalismy wywietrzniki w lazience,bo
          tu w Irlandii oni maja tylko okna i chyba to byla glowna przyczyna.Dzieki za tak
          dokladna odpowiedz.Mam nadzieje ze to sie zmieni.
    • 12345i0 Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 02.12.05, 20:18
      Jak najbardziej, mój syn w ubiegłym roku miał bez prezrwy zapalenie
      oskrzeli,duszności kaszel itp. Leczylismy go i nic nie pomagało. Okazało
      sie ,ze za ścianą u sąsiadów jest Ogromny grzyb,pleśn itp. Lekarka
      zaproponowała bysmy zmienili mieszkanie i odkąd mieszkamy gdzie indziej
      problemy sie skonczyły i syn jest zdrowy. Spróbuj sie go pozbyć...
    • daytona2004 Re: syndrom chorego budynku 03.12.05, 10:50
      www.muratorplus.pl/25477_5524.htm
      przeczytajcie to
    • renatka_85 Re: Czy wilgoc w domu moze powodowac choroby. 06.03.17, 21:30
      "Wiele potraw gotowanych jest w wodzie lub zawiera wodę, dlatego za każdym razem podczas przygotowywania potrwa wydziela się para wodna. W kuchni w której nie zastosuje się okapu w trakcie gotowania woda skrapla się na ścianach i meblach. Dzieje się tak, gdy podczas gotowania powietrze w pomieszczeniu nasyci się parą. Sprzyja to rozwojowi bakterii, grzybów i pleśni – co zagraża estetyce ścian i mebli w kuchni, a przede wszystkim naszemu zdrowiu. Okapy globalo.pl skutecznie radzą sobie z tym problemem, zasysając parę wodną i wydalając jej nadmiar na zewnątrz pomieszczenia, co zapobiega powstawaniu wilgoci i rozwojowi pleśni i innych mikroorganizmów w kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka