Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU!

07.12.05, 09:12
Witam wszystkie mamy! Czy możecie pomóc mi zinterpretować wynik z badania
moczu mojej 15-miesięcznej córci?
glukoza-nieobecna
bilirubina - nieobecna
ph - 6,0
ketony - nieobecne
białko - nieobecne
urobilinogen - 0,2
nabłonki płaskie - pojedyncze
nabłonki okrągłe - 1-2
bakterie - pojedyncze
leukocyty 3-4
pasma śluzu - pojedyncze
Zaznaczę, że jesteśmy po 3-dniówce i zapaleniu gardła. Braliśmy antybiotyk i
osłonowo Lakcid, ale mimo to siusia była zaczerwieniona, szczególnie wokół
cewki moczowej. Smarowałam Clotrimazolum i jest już trochę lepiej.
Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 09:40
      badanie moczu jest w porzadku smile
      po antybiotyku czasem zdarzaja sie roznie umiejscowione zakazenia grzybicze.
      Skoro clotrimazol pomaga, to smaruj nim smile
      pozdr
      • julka202 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 10:02
        tylko czy smarowanie zewnętrzne wystarczy? boję się żeby nie przekształciło się
        to w jakieś zakażenie układu moczowego.
      • bea-ta Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 10:30
        Jesli maluch nie jest alergikiem może uzyj do podmywania kory dębu, czy
        rumianku, wycieraj dokładnie, powietrz przed zalożeniem pieluchy i dopiero
        clotrimazol. Na zakwaszenie moczu a tym samym zapobiegawczo przed infekjca
        wstepującą możesz dawac przez okres czerwoności pisuiulki wit. C pare kropelek.
        Częściej zmieniaj pieluchy i nie uzywaj chusteczek. Bedzie ok. Beata
    • paulaula Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 10:12
      Wyniki są o.k. Clotrimazol również stosowany tylko zewnętrznie powinien
      wystarczyć, tak myślę
      • julka202 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 10:27
        Barzo dziękuję za pomoc. Niepokoił mnie ten poziom leukocytów i bakterie. Może
        po prostu powtórzę za tydzień - dwa badanie i wtedy zobaczymy. Dziękuję i
        pozdrawiam!
    • bea-ta Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 10:33
      To w osadzie moczu to zanieczyszczenie z oklolicy krocza, bo przeciez dziecka
      nie szorujemy szczota ryzową przed pobraniem moczusmilenawet jak chirurgicznie
      myje sie ręce to wyjdzie w posiewie jakas bakteriasmileU dziewczynek może być
      więcej zanieczyszczeń ze wzgledu na budowe cewki i krocza, zas u chłopców mniej.
      Ten wynik co masz dobry jest nawet u chlopcówsmileBeata
      • julka202 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 10:45
        tylko zastanawia mnie to, że jak poprzednio robiłam badanie moczu (w czerwcu),
        nie było żadnych leukocytów, bakterii, nabłonków ani śluzu. Myśle, że ta zmiana
        może być związana z infekcją i antybiotykiem, ale czy to samo wróci do normy?
        • bea-ta Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 11:20
          Infekcja wirusowa na sie nijak do ZUM. Zas pojedyńczy wynik o niczym nie
          świadczy, mogłąs wtedy dokładniej umyc dziecko i tyle. Zas wr watpliwości zawsze
          mozna wynik powtórzyć ew. od razu przy analizie moczu zrobic posiew i bedzie
          100% pewnośc, że nic sie nie dzieje. Ja tak robie. Tu masz o bakteriomoczu, bo
          nie zawsze posiew jest jałowy i tez wynik może byc dobry i maluch nie wymagac
          leczeniasmile
          Znamienny bakteriomocz oznacza patognomiczną dla ZUM liczbę kolonii bakteryjnych
          hodowanych w 1 ml moczu. Diagnostyczne znaczenie bakteriomoczu zależy od sposobu
          pobrania moczu, płci pacjenta i objawów klinicznych:[2]
          - u chłopców w posiewie moczu pobranego ze środkowego strumienia bakteriomocz
          >104/ml przemawia za ZUM;
          - u dziewczynek wynik posiewu moczu pobranego ze środkowego strumienia jest
          trudniejszy do interpretacji - bakteriomocz co najmniej 105/ml przemawia w
          takich przypadkach za ZUM z prawdopodobieństwem 80-95%, natomiast wynik
          104-105/ml przy obecności objawów klinicznych ZUM jest wskazaniem do rozpoczęcia
          leczenia i powtórnego pobrania moczu na posiew przed podaniem pierwszej dawki
          leku przeciwbakteryjnego, taka sama wartość bakteriomoczu bez objawów ZUM jest
          natomiast wskazaniem do powtórzenia posiewu moczu; bakteriomocz <104/ml moczu
          pobranego ze środkowego strumienia świadczy o małym prawdopodobieństwie
          zakażenia, ZUM można natomiast wykluczyć, gdy wynik wynosi 103/ml lub mniej;
          Jestem na bieżąco, wiec uwierz na slowosmile)))B.
    • mami7 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW MOCZU! 07.12.05, 12:13
      Wynik jest ok. Jak masz wątpliwości to podlecz dziecko tym clotrimazolem i zrób mu za ok. tydzień badanie ogólne moczu i posiew. Tylko koniecznie porządnie umyj pupe i łap mocz dosterylnego kubeczka z apteki, bo inaczej mogłyby wyjśc cuda w moczu i wtedy byłby znowu problem.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka