Dodaj do ulubionych

guzek na szyjce

06.02.06, 10:01
Mój roczny synek ma na szyjce po lewej stronie guzek.Wcześnie nie chorował,
raz tylko miał krótkie zapalenie oskrzeli.Za tydzień idziemy do pediatry ale
chciałabym się może od was dowiedzieć, czy miałyście taki problem, czy może
to być coś groźnego?
Obserwuj wątek
    • nikola313 Re: guzek na szyjce 06.02.06, 11:40
      Mysle ze to moze nic powaznego.
      Dzieci maja takie wezly, ktore moga przypominac gozki, tak bylo w przypadku
      mojego syna, tez myslalam ze to gozki, ale lekarz rozwial moje watpliwosci.
      Ale lepiej skonsultuj to tez z lekarzem bedziesz miala pewnosc.
      Pozdrawiam!
      • latko6 Re: guzek na szyjce 06.02.06, 14:50
        bardzo możliwe, że jest tak jak piszesz bo ja mam taki guzek w tym samym
        miejscu od wielu lat, ale i tak pujdziemy to zkonsultować z lekarzem.
        • riki29 Re: guzek na szyjce 06.02.06, 20:42
          Moj synek miał taki guzek na szyi z przodu w tym dołku pod przełykiem.Poszłam
          do jednej lekarki , która to zbagatelizowała i podala jakies leki po kyorych
          jeszcze bardziej bylo to widoczne.
          zmieniłam lekarza.Zrobilismy kilkanaście badań, które wykluczyły węzły chłonne.
          W rezultacie skończyło się to opreacja a i tak nie wiedzialam przedtem co to
          jest, bo nie mozna było zrobic biopsji(za cienka była błonka i mogłoby dojsc do
          przerwania)Operacja trwala 2 godz.Okazało sie ze był to kawałak oskrzeli ,
          który podczas pładu poprostu sie oderwał i umiejscowił w tym miejscu a potem
          przybrało postac gestej mazi.
          Gdybysmy tego nie wycieli mogłoby urosnac do takich rozmiarów ze by sie dusił
          (moze to byc dopiero w dojrzałym wieku lub mogło peknąć i sie rozlac w
          organizmie.
          Mimo tego ze czas oczekiwania na operacje i operacja to koszmar, nie daj sie
          spławic i szukaj lekarza który ci pomoże.Oby to sie okazało czyms błachym
          Trzymam kciuki.Pozdrawiam.
          Jesli chcesz jakies namiary na lekarza(jestem z lubuskiego) to pisz na
          goskarysiek@buziaczek.pl
    • paskowka1973 Re: guzek na szyjce 06.02.06, 18:47
      Mój trzymiesięczny synek ma takie dwa guzki, jeden tak ze 2 cm za uchem na
      szyjce, drugi 1 cm wyżej. Pediatra powiedziała, że nie wie co to jest, ale już
      się z tym spotykała kilkakrotnie. Wysyłała dzieci na konsultacje do chirurgów,
      ale oni twierdzą, ż eto nic takiego dopóki sie nie powiększa, nie jest czerwone
      i maluszka nie boli. Kazała nam to obserwować
      • m.plachecka Re: guzek na szyjce 06.02.06, 21:25
        Cześć! Mój synek też ma 3 mies. Wczoraj znalazłam na jego szyjce guzek 2 cm za
        uchem, nisko, tuż nad obojczykiem. Jest okrągły, wielkości ziarenka groszku.
        Nie widać go, tylko jest wyczuwalny troszkę głębiej. Czy to taki sam guzek jak
        u Twojego Synka? Idę do pediatry we czwartek, ale przynajmniej do tego czasu
        będę spokojniejsza.
        Marta
        • latko6 Re: guzek na szyjce 06.02.06, 21:33

• m.plachecka Re: guzek na szyjce 06.02.06, 21:41
            Od razu mi raźniej smile Niepotrzebnie naczytałam się o ziarnicy. Synek ma
            problemy neurologiczne i jak sobie pomyślę, że mu się jeszcze jakieś "g"
            przyplątało, to aż mi się płakać chce. Napisz proszę koniecznie, co powie Twój
            lekarz.
            Marta
            • aalfaa Re: guzek na szyjce 09.02.06, 08:44
              Witajcie! Mojemu synkowi też wyskoczył guzek za uszkiem, na początku był
              wiekszy teraz jest wielkości groszku i byłam przerażona. Wczoraj odwiedziłam
              pediatrę a ona powiedziała, że jeżeli jest miękki i się rusza jest na węźle
              chłonnym to nic nie znaczy i nie ma się czym martwić. Takie guzki są podobno
              bardzo częstym wynikiem przebycia jakiejś infekcji, nawet katarku dziwię się bo
              Krzyś nic nie przechodził ale uspokoiła mnie. Nie martwcie się u was pewnie to
              samo. Pozdrawiam
              • riki29 Re: guzek na szyjce 09.02.06, 13:30
                mi też kiedys lekarka wparła ze to po chorobach( a nie chorował) ale drążyłam
                to dalej i skończyło sie to operacja.Zobacz moją wczesniejsza wypowiedź.Chirurg
                dziecięcy powiedział , że takich rzeczy nie wolno ignorować.Konieczna jest
                morfologia z rozmazem na początek
              • m.plachecka Re: guzek na szyjce 12.02.06, 20:14
                Nasz pediatra stwierdził, że mały ruchomy guzek wielkości ziarenka groszku na
                węźle chłonnym jest stosunkowo częstym powikłaniem po infekcji i nie należy się
                nim przejmować. Zaznaczył też, żeby się nie martwić, bo potrafi się długo
                wchłaniać. No, ale guzek guzkowi nie równy i zawsze warto pokazać malucha
                lekarzowi.
                Pozdrawiam,
                M.
    • lusia1000 Re: guzek na szyjce 13.02.06, 12:29
      moj synek ma dokladnie tak samo. Jakies 2 cm ponizej uszka.Ma to od jakis 5
      miesiecy.pediatra powiedziala ze to najprawdopodobniej poinfekcyjne,dala
      skierowanie na morfologie z rozmazem.Wynik wyszedl w normie.Wszystko oki.PÓki
      guzek nie rosnie i nie boli to nie ma sie czym martwic.Ale uwazam ze morfologie
      z rozmazem warto zrobic.Nic nie kosztuje,nie boli ale za to potem mozna spac
      spokojnie.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka