Dodaj do ulubionych

antybiotyk- zinat

15.03.06, 11:53
Moja córeczka (13 miesięcy) ma zapalenie oskrzeli i dostała ZINAT czy wiecie
coś o nim czy jest skuteczny i czy macie jakiś pomysły jak go podać dziecku
które w żaden sposób nie chce go wziąść
Obserwuj wątek
    • karolina_w_gazecie Re: antybiotyk- zinat 15.03.06, 11:58
      Moje dzieciaki często dostawały Zinnat. Faktycznie paskudztwo - pamiętam
      dantejskie sceny przy podawaniu go. Plucie, ulewanie...brrrrr
      Spróbuj podać strzykawką (trzeba ją wsadzić do buzi "bokiem" między policzek i
      dziąsło).
    • karolcia_81 Re: antybiotyk- zinat 15.03.06, 11:59
      Moja córcia jak miała 11m-cy też zachorowała, miała oskrzelowe zapalnenie płuc
      i również Zinnat ale najpierw w zastrzyku, dopiero potem w zawiesinie, którą
      rozpuszczałam w dwóch łyżeczkach soku malinowego (piła z butelki) albo w
      mleku.Na pewno były to małe ilości soku, żeby Nastka wypiła jenym łykiem, bo
      jak by poczuła ten gorzki smak, mogłaby zwymiotować.
      Napewno pomógł.

Zycze zdrówka
      karolina i Nastka
    • tyna101 Re: antybiotyk- zinat 15.03.06, 12:06
      Dzięki za rady ale szczykawką próbowałam i zaraz wypluwa, soczek też już
      testowałam spróbuje w mleku Nie wiedziałam że można podawać leki w mleku.
      Dziękujemy Justyna z Julką
      • maretina w mleku.... 17.03.06, 09:09
        wlalam 2.5 ml zinnatu do 120 ml mleka z kleikiem. zinnat bylo czuc doskonale.
        syn nie wypil.
    • marta-m2 Re: antybiotyk- zinat 16.03.06, 14:46
      Nasze przeżycia z tym antybiotykiem były tragiczne. Podałam go 8 miesięcznej
      córeczce 3 razy - na siłę, mała krzyczała, płakała, pluła, zanosiła się od
      płaczu, za 4 razem zaczeła wymiotować (od razu po podaniu leku), po godzinie
      spróbowaliśmy jeszcze raz - było to samo. Wezwałam pediatrę (innego niż ten co
      przepisywał Zinat ) Pani zdziwiła się, że tak małemu dziecku ktoś przepisał taki
      antybiotyk - przepisała inny - nie pamiętam dokładnie nazwy - jakoś Ome...., i
      ztym nie było już problemu - mała troszkę krzywiła się, jak go zjadała, ale
      zawsze zjadała - i po 5 dniach - nie było śladu po ostrym zapaleniu gardła.. Tak
      więc z mojego dośwaidczenia - nie polecam tego antybiotyku - to męczarnia dla
      dziecka i dla rodziców, a tego okropnego smaku żaden soczek nie zniweczy....
    • joasia1234 Re: antybiotyk- zinat 16.03.06, 15:18

nie mam wprawdzie doświadczenia i gotowych sposobów podawania, ale wiem jedno:
      antybiotyk można podawać tylko z wodą, z żadnymi soczkami, które mogę osłabiać
      jego działanie. Inne płyny niż woda mogą wchodzić w interakcje z antybiotykiem.
      Jeśli dziecko zwymiotuje zaraz po podaniu, dawkę trzeba powtórzyć po ok godz,
      jeśli zwymiotuje później dawki nie trzeba powtarzać. Może skonsultuj się z
      pediatrą?
      • skokanek Re: antybiotyk- zinat 21.03.06, 18:59
        Jeżeli chodzi o Zinnat przyjmowana dawka leku może być dodana do zimnych soków
        owocowych lub mleka, bezpośrednio przed wypiciem. Zawiesiny nie należy mieszać
        z gorącymi płynami. Informacja ta pochodzi z ulotki dołączonej do tego
        antybiotyku.

Gosia
    • jvsta76 Re: antybiotyk- zinat 16.03.06, 20:51
      zinat to bardzo dobry antybiotyk choc niestety nie smaczny ale chodzi o
      skutecznosc sprawdza sie przy oskrzelach i zapaleniu płuc.Ja synkowi jak miał
      cztery miesiące podawałam go specjalna strzykawką, która jest dołaczana do
      niektórych antybiotyków, podawałam go po podaniu deserku, niech ktos pomoze ci
      przytrzymac dziecko pod pewnym kątem zeby tak łatwo nie wypluł,jak cos wypluł
      zbierałam łyzeczka i do buzi wazne zeby przyjał pełna dawke ,my podawalismy
      14dni i dało rade .A pamietaj trzymac go w lodowce. powodzenia
      • dorotka.h Re: antybiotyk- zinat 16.03.06, 21:07
        moja corcia miala 5 m-cy jak zachorowala na zapalenie oskrzeli...w ciagu 3
        tygodni brala 3 antybiotyki i wlasnie tym 3 byl zinnat ktory wkoncu Ja
        wyleczyl, wiec ja polecam, bo juz byłam załamana tym ze inne nie działały..
        pozdrawiamy
    • palomkaa Re: antybiotyk- zinat 17.03.06, 09:06
      ja bralam ten antybiotyk w ciazy niewiedzac ze w niej jestem synus urodzil sie
      zdrowy, wiem ze moze nie o to ci chodzilo w tym poscie ale moze to cie uspokoi
      ze jest chyba lagodny skoro takim maluchom jak twojk i ciezarowka go podaja
    • maretina Re: antybiotyk- zinat 17.03.06, 09:08
      bardzo skuteczny, ale wiele dziecoi go nie toleruje. moj kajtus wymiotowal nim
      4 razy pod rzad... a smak... jezusmaryjo! nie dalabym rady tego polknac a
      jestem doroslasad
      • kate_05 Re: antybiotyk- zinat 17.03.06, 09:14
        no to mój Maluch jest wyjątkiem...ma 13 miesięcy i właśnie wyszliśmy z
        zapalenia oskrzeli, zinat okazał cię całkowicie nieskuteczny, do tego wstrętny
        w smaku, Młody po pierwszym podaniu od razu zwymiotował, ale po kolejnej próbie
        się powiodło....Podawałam czymś w rodzaju strzykawki...Jednak, jak już pisałam,
        pomogła dopiero zmiana antybiotyku... Pozdrawiam!!!
    • gosiula81 Re: antybiotyk- zinat 17.03.06, 23:14
      Ja podaje strzykawką albo taką pipetką z miarką co jest często dawana do
      syropów, z tym że podaje bardzo powoli, tzn. w bardzo malych ilościach.
      Podawanie jesnego leku może w ten sposób trwać nawet 10 min, ale nie ma rady.
    • goldenfish1 Re: antybiotyk- zinat 21.03.06, 19:07
      niestety nie ma dobrych antybiotykow i dzieci nie chca ich lykac, zdrza sie ze
      ulewaja a nawet wymiotuja i naczesciej zadne rozpuszczanie w niczym nic nie
      daje, poza tym antybiotyku nie powinno sie z niczym mieszac. ja na twoim
      miejscu poprosilabym pediatre o zmiane zawisiny na zastrzyki - to tez nie jest
      przyjemne dla dziecka, ale przynajmniej gwarantuje wyleczenie, a tak to sie
      bedziesz meczyyc, dziecko pol wypluje i z leczenia nici
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka