Dodaj do ulubionych

Nieutający kaszel

24.04.06, 17:42
Błagam o pomoc,bo jak na razie przegrywam w walce z kaszlem.Odkąd we wrześniu
ubiegłego roku moja córeczka poszła do przedszkola i zaczęła łapać różne
infekcje to w zasadzie non stop kaszle (z malutkimi przerwami).
Najczęściej jest to kaszel suchy,mała ma ostre napady,często aż z odruchami
wymiotnymi. Zdarza sie to bardzo często po wysiłku,w trakcie intensywnej
ruchowo zabawy,po wyjściu na powietrze.
Robiłyśmy testy alergiczne (z krwi)-wynik był ujemny,osłuchowo jest cały czas
w porzadku,przeswietliłyśmy zatoki(bo czesto tez ma katar)-też w porządku.
Dzisiaj odebrałyśmy wyniki wymazu z gardła- też nic nie wyszło.
Pediatra twierdzi,że to mimo wszystko alergia,a alergolog przekonuje mnie,że
to alergia nie jest,że dziecko ma po prostu nadwrazliwe oskrzela...I tak
przepisują jej na zmianę:Loratan,Pulmicort,Diphergan,Singulair.Tym sposobem
powiększa mi się apteczka, a dziecko jak kaszlało tak kaszle. Poradźcie co
robić?
Obserwuj wątek
    • pakalinka Re: Nieutający kaszel 24.04.06, 17:52
      Daj sobie spokój z tymi lekami, są dla astmatyków, jeśli dziecko nie ma astmy to
      po co je faszerować lekami rozszerzającymi oskrzela . Jeśli mała nie ma alergii
      pomagaj jej sinecodem, zatrzymującym kaszel. Życzę dużo zdrowia
      • mawi24 Re: Nieutający kaszel 24.04.06, 19:19
        Sinecod niestety nie pomaga jej,zresztą nic już nie pomaga.Najggorsze jest
        to,że nie wiem jak ustalić przyczynę tego kaszlu.
        • airebea Re: Nieutający kaszel 24.04.06, 19:41
          A robiłaś tez wymaz z nosa bo u mojego syna przewlekły poranny kaszel był
          wynikiem spływajacej z nosa wydzieliny /a w nosie był streptococcus pneum/.
          • katarzynabobak Re: Nieutający kaszel 24.04.06, 20:12
            A robiłaś prześwietlenie rtg płuc?
          • mawi24 Re: Nieutający kaszel 24.04.06, 21:47
            Właśnie podczas dzisiejzej wizyty poprosiłam pediatre o skierowanie na RTG
            płuc,wymaz z nosa i oznaczenie bakterii mycoplasma pneumoniae,ale odmówiła i
            kazała jeszcze raz podejść do alergologa.Upiera się,ze to alergia i twierdzi,że
            testy alergiczne, które robiłam niekoniecznie muszą odzwierciedlac prawdę.
            Chyba zrobię resztę badań prywatnie.
            • ania19771 Re: Nieutający kaszel 24.04.06, 22:05
              Ale trafiła sie WAM pediatra--dokończ sobie te badania i dorzuć jeszcze b. na
              pasożyty..Nie poddawaj sie!!!Ja tez jestem na tym samym etapie z synkiem i co
              tylko jest możliwe to robie..ale zblizamy sie chyba wielkimi krokami ku alergii
              Powodzenia-duzo zdrówka
              Anka
    • bosgosia Re: Nieutający kaszel 25.04.06, 13:20
      moja 5 latka zaczeła kaszleć we wrześniu , tydzień poprawy i znowu, kaszel
      prowadził do wymiotów. Szalałam, biegałam z nią po lekarzach i ciagle nie
      mogłam znaleść przyczyny. Laryngolog stwierdził nieprawidłowy migdałek ale
      leczenia nie wprowadził z racji wysokiej alergii na roztocza, pierze,kota i
      pleśnie.
      Zrobiliśmy porządki wywaliłam wiele kurzołapek, kwiatów, dywan z sypialni
      dzieci i nastopiła chwilowa poprawa. Ale 2-3 tygodnie póżniej znowu kaszel już
      tylko w dzień, kaszlała non stop a ja wariowałam. Pasożyty- wyniki ujemne , ale
      mimo zapewnień pediatry zrobiłam i grzyby - wyszła candida , przeleczyliśmy ją
      i od tygodnia nie kaszle znowu. Nie wiem czy to faktycznie te grzyby czy zbieg
      okoliczności ale nie ma kataru i nie spływa jej śluz po gardle.
      Teraz obserwuje i zobaczamy . Chciałam jej zrobić wymaz z gardła ale od
      tygodnia nic jej niespływa wiec czekam z tym na pogorszenie, które mam nadzieje
      że nie przyjdzie.W desperacji w czasie lecznia grzyba dawałam jej siemie
      lniane na kaszel i pomagało. Pediatra sugeruje, że jeśli to pomogło to może ma
      refluks.
      Od 4 lat dziecko leczę z alergii i podejrzenia o astmę wieć wziewy bierzemy
      prawie cały rok.
    • mondika Re: Nieutający kaszel 25.04.06, 13:52
      A ja bym proponowała zrobić badanie kału na pasożyty.
      Suchy kaszel jest właśnie jednym z objawów.
      • moyyra Re: Nieutający kaszel 25.04.06, 18:20
        a konkretnie na jakie pasozyty ?
        • mondika Re: Nieutający kaszel 25.04.06, 19:42
          np. na glistę ludzką, Ona wędruje po całym organizmie i powoduje m.in. kaszel
          dziecka.
          Proponuję zajrzeć na forum Alergie, tam można uzyskać wyczerpującą odpowiedź.
    • pacjent21 Re: Nieutający kaszel 26.04.06, 08:19
      Witam ja miałam podobny problem, w końcu znalazłam wspaniałego alergologa w
      Warszawie który przepisał mi takie oto leki Flixotide, Salbutamol (wziewy przez
      tubę), przyczym Salbutamol dorażnie oraz Singulair na noc a przy przeziębieniu
      do togo Zyrtek.
      Słuchajcie moje dziecko (odpukać) na razie nie kaszle a jakiś czas temu jak
      pokazał się lekki to przeszedł bez antybiotyku i innych leków.
      Pozdrawiam i powodzenia
    • betsypetsy Re: Nieutający kaszel 26.04.06, 10:08
      No to u mnie to samo. Moja córka odkąd poszła do zerówki ma ciagle kaszel suchy
      z ktorym nikt sobie nie radzi. Leczyłam ją juz na różne sposoby a kaszel co róż
      powraca. Teraz kaszłała tylko w nocy, pół godz. od położenia się zaczynała się
      salwa kaszlu duszącego z odruchem wymiotnym, to straszne nikt nie wier jak
      pomóc. Myślę, że to alergia w maju idziemy do alergologa i zobaczymy co powie.
    • wisienka422 do pacjenta21 26.04.06, 11:30
      jezeli mozesz to bym poprosila o namiary na tego alergologa tez jestem z wawy a
      moje dziecko ciagle kaszle(nie pamietam kiedy go nie bylo)bylam u aler.ktora
      powiedziala ze dziecko jest okazem zdrowia,pediatra tez rozklada rece,badania
      robilismy rozne i nic .dziekuje ci .mozesz wyslac na poczte
    • mawi24 Re: Nieutający kaszel 27.04.06, 19:18
      Dzięki za wszystkie rady.Byłyśmy jeszcze raz u alergologa.Stwierdził
      nadreaktywność oskrzeli.Mała dostała leki wziewne.......a 15 maja idziemy do
      szpitala na wszystkie szczegółowe badania.Może wreszcie dokładnie zbadają
      dziecko.Pozdrawiam
    • wartburga Re: Nieutający kaszel 27.04.06, 19:47
      Witaj, mam ten sam problem z synem (lat 4) - nieustajacy kaszel od dwoch lat z
      przerwami, ale ostatnio przerw nie ma zadnych, najtrudniejsze sa noce - odruchy
      wymiotne, brak snu. Strasznie zal mi Krzysia, bo naprawde sie meczy. Bronilam
      sie przed wziewami, ale chyba dzis zdecyduje sie na podanie Flixotide -
      dostalam ten lek jakis czas temu od pediatry... sad
      • mawi24 Re: Nieutający kaszel 27.04.06, 20:24
        Też broniłam sie przed wziewami,ale po trzech dniach stosowania widzę lekką
        poprawę.Mała przestała kaszleć po intensywnym wysiłku,natomiast dalej kaszle po
        wyjściu na powietrze(ma taki atak przez pierwsze 10-15 minut).
        Również podaje córeczce Flixotide,ale przed nim Atrovent na rozszerzenie
        oskrzeli.Oczywiscie jak będziemy po wszystkich badaniach to napiszę.
        Zyczę powodzenia w walce z kaszlem.
    • wartburga Re: Nieutający kaszel 27.04.06, 19:49
      Droga Mawi, czy moglabys potem napisac, co powiedzieli Ci po badaniach w
      szpitalu? Pozdrawiam
    • adzia_r Re: Nieutający kaszel 28.04.06, 16:13
      mój syn też miał taki kaszel - pół roku lekarz odsyłał nas, bo osłuchowo bez
      zmian. Też sugerował alergię ale to chyba wszyscy lekarze, jak nie mogą podać
      przyczyny to zwalają na alergię. Więc dostaliśmy to skierowanie do alergologa,
      oprócz tego jeszcze mieliśmy zrobić zdjęcie rtg. I na tym zdjęciu wyszło
      zapalnie płuc! Dopiero na zdjęciu wyszła prawdziwa przyczyna kaszlu syna. Po
      odpowiednim leczeniu wszystko ustąpiło. Teraz ten problem znów się
      powtórzył,znów kaszel, znów żadnych zmian w płucach i oskrzelach, tyle że w
      rezultacie wylądowaliśmy w szpitalu z zapaleniem płuc, które dopiero wyszło na
      zdjęciu rtg.Dlatego ja bym prześwietliła mu płuca, żęby wykluczyć zapalenie, bo
      ostatnio jest moda na "ukryte" zapalenia płuc, które osłuchowo są nie do
      wykrycia. Pozdrawiam
      • mawi24 Re: Nieutający kaszel 28.04.06, 17:21
        Wczoraj odebrałyśmy RTG płuc,jest wszystko ok.
        • iljana Re: kaszel i kaszel 28.04.06, 20:52
          KASZEL MOZE WYKOŃCZYĆ, COŚ O TYM WIEM

Moje dziecko kaszłało dobre ponad 1,5 roku. Wstyd było prowadzać go do
          przedszkola, bo kaszlał bez opamiętania, i wyglądało jakbym chore
          przyprowadzała do przedszkola. Żadne badania niczego nie wykazywały. Sanatorium
          w Rabce, tez niczego nie zmieniło.
          Pediatrzy, pulmonolodzy załamywali ręcę, i nawet alergolog w oparciu o ujemne
          testy nie wiedział co podać. Ale dostalismy Flixotide, Severent, singulair 4,
          do nosa coś na B... Efekty raczej marne. Leki odstąpiliśmy znajomej dla córci.

Wreszcie wyleczyliśmy małego. Córka znajomej, też kaszel i zapędy astmatyczne
          ma za sobą.

Popieram wcześniejszą opinię, by nie poddawać się w szukaniu przyczyn, lub
          leczenia. Sterydy, na dłuższą metę, nie są najlepszym wyjściem.
          • mawi24 Re: kaszel i kaszel-do iljana 28.04.06, 21:44
            Proszę napisz mi czym ostatecznie wyleczyliście małego i jaka była
            diagnoza.Zbieram już wszystkie opinie na temat kaszlu.Z góry dzieki za
            odpowiedź.
            • iljana Re: kaszel i kaszel 28.04.06, 22:18
              25.04 mail na priva...
              • maga377 Re: kaszel i kaszel 29.04.06, 23:22
                Miałam ten sam problem z kaszlem plus to, że potem przechodził w spastyczne
                zapalenie oskrzeli. OD 2 lat jesteśmy pod kontrolą alergologa-pulmonologa. Syn
                jest na wziewach, poczatkowo serewent i flixotide na stałe 2*dziennie, póżniej
                tylko dorażnie berodual + flixotide a obecnie tylko Flixotide 2*dziennie i
                singular. Jast lepiej, zwłaszcza ze poczatki były ciężkie bo zaczęło się jak
                miał10 mcy i co chwila dostawał antybiotyk na tan kaszel.Sterydy wcale nie sa
                takie straszne a o wiele lepsze niz nie leczona nadreaktywność oskreli lub nie
                zdiagnozowana astma. Pozdrowienia
                • kasiasaska DO Iljana 02.05.06, 09:38
                  Proszę podziel się swoim sposobem na kaszel bo mi ręce opadają k.stolarska@wp.pl
                  • iljana Re: DO Iljana 02.05.06, 11:18
                    mamusie, ja w różnych wątkach o kaszlu, a jest tego sporo, już prawie wszystko
                    napisałam. Jeśli potrzebujecie więcej szczegołów to piszcie pytania dokladne ns
                    priva i najlepiej z informacją o miejscu zamieszkania.
                • iljana Re: kaszel i kaszel 03.05.06, 11:40
                  Dziewczynki, w wątku "od 3 miesięcy kaszel - co jeszcze zbadać?" napisałam
                  więcej informacji. Nie piszę szczegołowo, bo nie chciałabym żadnej nagonki.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
                  Wale jednemu, wale drugiemy i jest..... ok
                  Acha... i jeszcze weleda
                  smile) smile) smile) smile) smile)

gadulec: 1086108

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka