Dodaj do ulubionych

astygmatyzm

06.06.06, 09:37
Wczoraj dowiedziałam sie,że moje piękne dziecko będzie musiało nosić okulary.
Trochę jestem podłamana z tego powodu bo ma naprawdę piękne oczy.Okulista
stwierdził krótkowzroczność (-0.8 i - -0.9) oraz astygmatyzm.Może ktoś z
rodziców napisze mi coś na temat tej wady.
Dodam,że mój synek ma 6 lat....
Obserwuj wątek
    • juwelis Re: astygmatyzm 06.06.06, 11:45
      astygmatyzm to przede wszystkim prosto mówiąc krzywe widzenie,bardzo mało jest
      wiadomosci na ten temat w necie.ast.wiąże sie najczesciej z inna wada
      krótkowzrocznościa lub dalekowzrocznoscia,nie przejmuj sie okularki moga tylko
      pomóc twemu dziecku zwłaszcza jesli z krzywym widzeniem wiazały sie inne rzeczy
      np.dziecko przewracało sie,wpadało na rzeczy itp.sama mam ast.dowiedziałam sie
      o tym w wieku 25 lat i rok noszen ia okularów bardzo pomógł,zycze powodzenia i
      nie martw sie
      • lola973 Re: astygmatyzm 06.06.06, 11:56
        Cześć! Mój synek-ma 7lat- nosi okularki od lutego. Ma piękne wielkie oczy, ale
        dobralismy takie oprawki w których wygląda równie cudnie. Nie zapomnę co
        myślałam gdy dowiedziałam się, że będzie musiał nosić, ale sama zobaczysz za
        kilka tygodni przyzwyczaisz się i będziesz się śmiała ze swoich mysli i
        przerażenia. Powodzenia.
        • 731210k Re: astygmatyzm 06.06.06, 12:34
          Dziękuję wam za słowa wsparcia.
          Jeszcze muszę przekonać synka....

Lolu:jakie oprawki ma synek?jaką ma wadę wzroku?czy cały czas chodzi w
          okularach czy tylko do np.oglądania telewizji?

• lola973 Re: astygmatyzm 06.06.06, 12:45
            Synek ma oprawki których właściwie nie widać (nie potrafię podac nazwy ani
            numeru)- najprościej: prostokątne druciki: koszt ok. 100 zł. Jego wada to
            nadwzroczność i im solidniej będzie nosił tym szybciej wyleczy oczka (nosi od
            świtu do nocy). Jeśli mogę Ci cos jeszcze poradzić to kup szkła plastikowe, sa
            trochę droższe ale lżejsze i bezpieczniejsze. Pozdrawiam Cię i nie martw się
            będzie dobrze.
            • tolka11 Re: astygmatyzm 06.06.06, 13:45
              Mój syn ma okulary od 10 m-ca życia: astygmatyzm [zanikający] i retinopatię V
              st. Zapraszam na forum >dzieci słabowidzące<. U młodego astygmatyzm nie jest
              powiązany z żadną dodatkową wadą.
    • figrut Re: astygmatyzm 06.06.06, 17:47
      Moja córka ma astygmatyzm. Jak mi wyjaśnił okulista, jest to wada krzywizny
      rogówki którą można zoperować po zakończeniu okresu wzrostu dziecka. Córka nosi
      okulary od 3 roku życia.
      • 731210k Re: astygmatyzm 07.06.06, 08:35
        Do figrut:

Dzięki za post....
        a jak duży ten astygmatyzm tzn. ile dioptri? Co Cię zaniepokoiło,że poszłaś do
        okulisty z 3 letnim dzieckiem?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka