Dodaj do ulubionych

moczenie nocne

22.09.06, 20:50
Mam 6-letniego syna który nadal moczy sie w nocy,musze zakladac
pampersa,pomocy,co mam robic
Obserwuj wątek
    • janeczka79 Re: moczenie nocne 22.09.06, 21:01
      strug4 napisał:

> Mam 6-letniego syna który nadal moczy sie w nocy,musze zakladac
      > pampersa,pomocy,co mam robic

Poczytaj tutaj: www.moczenienocne.pl/
    • kobieta_wenus Re: moczenie nocne 26.09.06, 11:19
      Przede wszystkim należy zbadać mocz (badanie ogolne i bakteriologiczne) pod
      kątek wykluczenia wady lub choroby układu moczowego. Jeśli wszystko w badaniach
      wyjdzie OK - masz 3 możliwości:
      1. Możesz leczyć dziecko farmakologicznie
      2. Możesz skorzystać z tzw alarmu wybudzeniowego
      3. Możesz nic nie robić i czekać aż samo przejdzie

Kurację farmakologiczną dobiera lekarz, ale przygotouj się, że będą to albo
      sztuczne hormony, albo leki antydepresyjne, których działaniem jest
      powstrzymanie produkcji moczu. Taka kuracja jest droga (ok. 200-300zl/mies) i
      nie zawsze przynosi efekty długofalowe, tzn. po odstawieniu leku problem
      powraca.

Alarmy wybudzeniowe, to nowa metoda leczenia, powszechnie stosowana w innych
      krajach, w Polsce od niedawna. Więcej info znajdziesz na www.uclin.pl

Nie robić nic - to rozwiązanie najgorsze, bo dziecko cierpi stresując się swoim
      problemem, którego samodzielnie mimo dobrej woli nie może się pozbyć, a co
      więcej nigdy nie wiadomo jak długo będzie trwało samoistne wyleczenie się z
      moczenia nocnego.

Wrzuć "moczenie nocne" w googlach i najdziesz tam bardzo dużo informacji.

Pozdrawiam i głowa do góry!
    • agnieszkagorska Re: moczenie nocne 26.09.06, 22:33
      idz do lekarza pediatri i da ci skierowanie do lekarza nefrologi ja np jestem z
      warszawy chodzę do lekarza na litewskiej [szpital]przed każdą wozytą u lekarza
      moje dzieci muszą się dużo opić siadają na specjalny sedes i robią siku póżniej
      pani dr robi im usg i sprawdza czy mocz nie zalega w pecherzu i wtedy
      przepisuje leki mirinin lub ditropan w przypadku moich dzieci troszkę jest
      poprwa ale jeszcze czekam także bedziesz musiala zrobić usg nerek badanie moczu
      badanie ogólne .może to być także genetycznie jak ty lub twój mąż moczyliście
      się życze powodzenie agnieszka
    • mami7 Re: moczenie nocne 26.09.06, 22:37
      Badanie moczu nie wystarczy.
      Weź skierowanie i idź z dzieckiem do urologa.

• marki0 Re: moczenie nocne 26.09.06, 22:39
      U mnie co prawda inny jest problem z 5 latkiem ,ale opowiem Ci coś co ostatnio
      mi mówiła psycholog jak np oduczyc dzieci nocnego moczenia w bardzo skuteczny
      sposób.Mi to opowiadał abym moze skozystała z czegoś w naszym przypadku.A
      mianowicie robi sie to tak:
      Wrecza się z duzym bum dziciakowi zabawke która lubi, czesto sa to misie i mówi
      się że to bedzie taki jego wielki przyjaciel, który bedzie z nim spał i który ma
      za zadanie wybudzac go w nocy na nocniczek.Robi sie z tego cały ceremoniał aby
      dziecko poczuło jakie to wazne i jakie odpowiedzialne zadanie spoczywa na
      misiu.Wiadomo, nioe od razu warszawe zbudowano, zatem i dziecko nie od razu
      bedzi sie wybudzac.Gdy np sie zsika mimo misia to mama ma pretensje do misia
      typu"oj ty niedobry misi, dlaczego nie obudziłes mojego synka.terz ma mokra
      pidzamke.Mozna nawet klepnąc misia w pupke.Po kilku takich akcjach efekty sa
      podobno murowane.Moze spróbuj, jesli nie ma zaburzeń na tle zdrowotnym to
      podobno to barzo dobry sposób na oduczenie od nocnego moczenia.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka