Dodaj do ulubionych

Kolana szpotawe

26.09.06, 17:16
Moja córka ma kolana szpotawe,rok temu zaczęto leczenie-szczelina
prawdopodobnie między kolanami wynosiła 4cm,a norma podana przez lekarza
ortopedę dziecięcego wynosi od 1,2 do 1,5cm.
W tej chwili córcia ma 1,8cm. i kwestia prawdopodobnie 3 m-cy i będzie po
sprawie.
Miała ortopedyczne obuwie,pilnowałam,żeby nie siadała w charakterystyczny
sposób,przez który wada sie nie cofa-ale po turecku-co zalecił lekarz.
A ponadto latem na bosaka.
Nie jest tak strasznie jak się na początku wydaje,ale trzeba obserwowa
dziecko i w porę interweniowa
Pozdrawiam mAMA 2,5 letniej Igi
Obserwuj wątek
    • belli7 Kolana szpotawe 03.07.07, 23:59
      Ja dopiero co zauważyłam że moja prawie roczna córeczka ma krzywe nóżki i
      bardzo się tym zmartwiłam.Jutro od razu spróbuję zapisać małą do
      ortopedy.Miesiąc temu zakończyłyśmy rehabilitację i chyba znowu będzie trzeba
      zacząć na nią chodzić.Wszystko zniosę tylko żeby z Paulisią było wszystko w
      porządku.
      • guderianka Re: Kolana szpotawe 04.07.07, 18:23
        13mcy -i szpotawość 4cm. lekarz odradził siadanie po turecku-wtedy kolana
        jeszcze bardziej idą na bok. zalecił siad o którym chyba piszesz-że nie wolno
        tak sadzac dziecko (pupa w środek, kolana razem, stopy na zewnątrz).Ponadto
        zakładam buty na odwrót. córka była badana przez podologa który ODRADZIŁ buty i
        wkładki
        • tigra50 Re: Kolana szpotawe 04.12.07, 09:58
          Czy zakładanie bucików ( zakładam, że ortopedycznych) pomogło?
      • mea1977 Re: Kolana szpotawe 10.12.07, 08:35
        Niestety wypowiedź guardianki jest bardzo szkodliwa (a raczej to co zalecił jej
        lekarz). Moja córka w okolicach roku tez miala bardzo skrzywione nózki , poszlam
        z nia do bardz dobrego specjalisty ortopedy dzieciecego. Zalecił noszenie butów
        profilaktycznych, siadskrzyzny lub prosty i nic wiecej. U dzieci w tym wieku to
        jest fizjologia , ok. 24 mc kolanka sie prostują i zaczynaja robic tzw. X czyli
        koslawośc kolan i wtedy trzeba bardzo uwazać na siad płotkarski bo to może
        pogłebić koslawośc. Koslawość fijologiczna kończy sie w okolicach 4 roku zycia.
        rzeczywiście moja córka ma 3 lata i 9 mc i koslawośc jest juz bardzo malutka
        (kolanka w X). Oczywiście powinnas skonsultować się z lekarzem albowiem nie
        wiadomo czy to nie sa poczatki krzywicy lekarz oceni. Noszenie odwrptnie butów
        tak jak to zalecił guardiance jakis wariat prowadzi do deformacji stóp i nie
        prostuje kolan (wiem bo w rodzinie mamy 6 letnia dziewczynkę, która tak leczono
        i do tej pory ma X i znieksztalcone stopy). Pozdrawiam.
    • tigra50 Re: Kolana szpotawe 04.12.07, 09:48
      Napisałaś, że córeczka nosiła ortopedyczne obuwie, napisz proszę czy
      zakładałaś jej buciki odwrotnie. Mam dziś wielki dylemat bo lekarz
      wczoraj stwietrdził u naszj Małej dużą szpotawość kolan i podudzi.
      Zalecił kupno bucików, ale nie zaznaczył że ubierać je odwrotnie. W
      sklepie natomiast sprzedawca powiedział, że to koniecze, gdyż
      inaczej będziemy pogłębiać potologie. Napisałaś również, że
      pilnowałaś, aby Córcia właściwie siedziała. Właściwie czyli jak?
      Pozdrawiam.
    • marcin.okon1989 Re: Kolana szpotawe 17.12.18, 23:32
      Witam serdecznie, chciałbym z wielką przyjemnością ogłosić że od kilku lat w Polsce istnieją dwie metody wpływające na odzyskanie prawidłowego ułożenia kości w ciele, Integracja Strukturalna i Terapia Czaszkowo Krzyżowa. Ta pierwsza skupia się na niwelowaniu wad postawy - kolana koślawe/szpotawe, krzywy kręgosłup, płaskostopie, zgarbione plecy i wiele innych,dolegliwości bólowe znikają, zmienia się również osobowość i poprawia wydolność, wzrasta poczucie komfortu we własnym ciele oraz odzyskuje się grację. Druga metoda wpływa korzystnie na migreny, depresję, nerwice, przemęczenie, stany lękowe jak i na ułożenie kości twarzy i głowy- przywraca symetrię twarzy. Obie terapie są bezpieczne również dla dzieci, świetnie przygotowują do zajścia w ciążę!! Gorąco polecam!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka