Dodaj do ulubionych

drgawki gorączkowe

IP: *.* 09.03.01, 14:50
Kilka ostatnich dni spędziłam z moją prawie dwuletnią Olgą w szpitalu. Byłam przerażona stanem córeczki. Wezwaliśmy pogotowie, ponieważ Olga nagle dostała bardzo wysokiej gorączki, miała drgawki, całe jej ciało stało się nagle wiotkie, była nieprzytomna. Po wielu badaniach postawiono diagnozę: ostre zapalenie gardła i drgawki gorączkowe. \nWe wtorek wyszłyśmy ze szpitala. Okazało się, że córeczka ma paciorkowca. Lekarka ze szpitala uspokajała mnie,że nie jest to groźne i teraz Olga przechodzi kurację antybiotykową. Czy są Mamy, które wraz ze swoimi dziećmi, przeszły podobne - trudne i smutne chwile i podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami ?\n\npozdrawiam\n\nSylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: Lidka Re: drgawki gorączkowe IP: *.* 15.03.01, 22:31
      Cześć Sylwia,\nMój Tomeczek w podobnym wieku również miał drgawki gorączkowe. Spowodowane zostały gwałtownie wzrastającą temperaturą przy prawdopodobnie grypie. Ja również byłam przerażona i również tak jak Olga Tomek kilka dni spędził w szpitalu ( to przede wszystkim dla wykluczenia podejrzenia o zapalenie opon mózgowych ). Przeczytałam już na ten temat wiele artykułów, Tomek przeszedł badania neurologiczne i na prawdę nie ma powodu do niepokoju, wszystko jest w porządku. Od tego czasu minął już rok i na szczęście w tym czasie nie przechodził żadnej poważnej choroby. Na wszelki wypadek warto mieć luminal w czopku w przypadku rosnącej temperatury ( ale oczywiście najpierw trzeba się w tej sprawie skonsultować z pediatrą ).\nPozdrawiam\n\nLidka
    • Gość: sylwia Re: drgawki gorączkowe IP: *.* 16.03.01, 14:43
      Cześć Lidka!\nDziękuję bardzo, że odpowiedziałaś na mój list. Uspokoiłam się już, także dzięki Twojemu listowi. Olga bierze jeszcze antybiotyki, które mają wyleczyć paciorkowca. W przyszłym tygodniu jeszcze raz będzie miała pobierany wymaz z gardła, żeby określić, czy paciorkowiec "wyprowadził się" z jej gardła. Mam tylko nadzieję, że te paskudne drgawki to był tylko incydent, który już więcej się nie powtórzy.\nPozdrawiam Ciebie i Twojego Tomka.\nsylwia
    • Gość: joanna Re: drgawki gorączkowe IP: *.* 18.03.01, 19:56
      Podobnie potworne doświadczenie mam już za sobą. Moja córeczka Agatka także została zabrana do szpitala po wystąpieniu drgawek i omdleniu (miała je dwukrotnie, w wieku ok. 1 roku i 2,5 lat). Po hospitalizacji przeszła kilka niezależnych badań neurologicznych. Na szczęście rozwija się prawidłowo. Podobno jest grupa ok. 3-5% dzieci wrażliwych na wysoką temperaturę. Dolegliwość ta mija ok. 5-ego roku życia. Ale mój pediatra uczulił mnie na zwracanie szczególnej uwagi na temperaturę i gdy tylko się pojawi konsultuję się z lekarzem i natychmiast podaję lek p.gorączkowy. Pozdrawiam.
    • Gość: Mirela Re: drgawki gorączkowe IP: *.* 25.03.01, 22:42
      Drogie mamy.\nCzy nikt nie powiedział wam ,że drgawki gorączkowe mogły wystąpić po szczepieniu? Jest to typowa reakcja poszczepienna.\nZ tego co piszecie wynika iż wystąpiły one u dzieci w podobnym wieku i na pewno w tym czasie dzieci dostały jakieś szczepionki.\nReakcja na szczepienie nie musi pojawić się w chwilę po nim ,ale\nmoże byc opóżniona.Dobrze ,że skończyło się tylko wysoką gorączką\ni drgawkami,a nie uszkodzeniem mózgu.Jak widzicie lekarze sami nie mogli znależć przyczyny ich pojawienia się.Luminal jest typowym lekiem przeciwpadaczkowym,nasennym iprzeciwdrgawkowym podawanym dzieciom z uszkodzeniem mózgu w Polsce.
    • Gość: Tyska Re: drgawki gorączkowe IP: *.* 26.03.01, 09:39
      Jeśli chodzi o szczepionki w ogóle, a szczególnie o ich działania uboczne, na stronie www.dzieci.org.pl w dziale ważne tematy, toczy obszerna dyskusja na ten temat. Przyznam, że sama stałam się po jej przeczytaniu bardzo podejrzliwa, jeśli chodzi o wszelkie dodatkowe szczepienia. Zapraszam do ich przeczytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka