Dodaj do ulubionych

NASZE FORUM

11.11.06, 13:30
Zakladam ten watek w związku z propozycja Marcina (marcin.dominik)
wprowadzenia regul pisania na naszym forum. Przepraszam Marcinie, ze Twoj
watek usunelam w calosci. Prosze nie miej mi tego za zle.

Nie bede ukrywac, ze od dluzszego juz czasu zastanawiamy sie w Funduszu jak
powinno funkcjonowac nasze forum, by kazdy uzyskal dzieki niemu pomoc.
No wlasnie. Jak?

Nie wyobrazamy sobie cenzurowania wypowiedzi rodzicow. Jedyne co robimy w tej
chwili to usuwanie postow drazliwych i tych, ktore moga sprawic komus
przykrosc.
Faktem jest tez, ze forum „gazety” nie daje nam praktycznie zadnych wiekszych
możliwości moderowania. Z drugiej jednak strony, nie bardzo widze kto mialby
się takim prawdziwym moderowaniem zajac, bo to wymaga ogromnego nakładu pracy
i systematyczności. A obecni administratorzy forum są, podobnie jak pozostali
forumowicze, rodzicami dzieci z wadami serca i wszystko co robia dla Funduszu
odbywa się w ramach wolontariatu. Nie mymy nikogo na etacie, kto moglby
przygladac sie wszystkim wypowiedziom (a jest ich czesto bardzo duzo w ciagu
dnia) i szczerze powiedziawszy wolimy pieniadze powierzone Funduszowi
wykorzystac na konkretna pomoc dzieciom z wadami serca i ich rodzicom.

Nie oznacza to jednak, ze nie chcielibyśmy nic zmienic. Wprost przeciwnie.
Przygotowujac liste forumowiczow przeczytalam tysiace postow i watkow. I
trafilam na wiele takich, na ktore nikt nie odpowiedzial, a osoba proszaca o
pomoc nie uzyskala jej.
Udalo mi sie tez wylapac kilka osob (ze swiata medycyny), ktore probowaly nas
sprowokowac do pewnych wypowiedzi. Byly tez takie, ktore wprost atakowaly
rodzicow! A tego przeciez nie chcemy!
Nie mamy nic przeciwko udzialowi lekarzy i pielegniarek na naszym forum.
Cieszylibysmy sie wrecz, gdybysmy mogli miec dyzury specjalistow, ktorych
moglibysmy sie poradzic. Niestety do tej pory nie znalezlismy nikogo, kto
podjalby sie tej roli. Pozytywnym przykladem jest tu Conka, ktora wielu z nas
pomogla, ale tak naprawde, nawet ona nam sie nie przedstawila.

Dlatego proponuje byśmy wszyscy wspolnie, w sposób konstruktywny,
zastanowili się nad funkcjonowaniem naszego forum. Mamy juz dwoje rodzicow:
Kasie (chantti) i Marka (mzajaczek), ktorzy zaproponowali nam pomoc w
stworzeniu nowego forum - takiego z prawdziwego zdarzenia - gdzie watki
bylyby posegregowane tematycznie, latwo mozna byloby przenosic wypowiedzi
miedzy nimi, bylaby mozliwosc wklejania zdjec itd. Wtedy jednak
potrzebowalibysmy pomocy wielu rodzicow przy prowadzeniu forum .

Prosze wiec na propozycje. Czego oczekujemy od forum? Co zrobic, by moglo ono
lepiej funkcjonowac? Kto z Was będzie mogl nam pomoc przygotowac ewentualnie
nowe forum, a pozniej je moderowac?......?????

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monawk Re: NASZE FORUM 11.11.06, 15:15
      Myślę, że to bardzo dobry pomysł, aby forum funkcjonowało w narzędziu bardziej rozbudowanym (np. phpBB zmodyfikowane przez przema - darmowe). Na forum gazetowym nawet możliwości wyszukiwania są ograniczone, bo wyskakują np. wszystkie posty, gdzie pojawił sie dany wyraz, a czasami można użyć opisowo danego problemu, też o to chodzi, niestety - w wyszukiwaniu tego nie znajdziemysad Nie ma też możliwości podglądu przed wysłaniem swojego posta, co jest bardzo przydatne (jednak nasze słowo czytane potem jest przez mnóstwo ludzi i powinno nam zależeć, żeby było napisane poprawnie).
      Założyłam miesiąc temu forum Zakątek 21: www.zakatek21.pl dla rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Rzeczywiście jest bardzo dużo pracy, trzeba wszystko sensownie poukładać, ponazywać. A potem pilnować tak jak wspomnieliście trzymania sie tematów, aby nie zrobił się galimatias. Rozwiązaniem są moderatorzy. W tej chwili nasze forum istnieje miesiąc, mam do pomocy junior admina oraz trzech moderatorów. Są to mamy dzieci z zD. Jakoś znajdujemy wszystkie czas i na forum: choć i pracujemy zawodowo, i dzieci też wymagają uwagi (rehabilitacja, lekarze).

Trzymam i za Was kciukismile)
      pozdrawiam
      Monika
      • chantti Re: NASZE FORUM 11.11.06, 22:51
        Oczywiscie to forum ktore ja proponuje jest wlasnie na php. Widze ze niektorzy
        juz znaja sposb dzialania takiego forum.
        Jest one duzo latwiesze do moderowania niż takie gazetowe. Wg mnie potrzeba nam
        ok 4-5 osob do monitorowania takiego forum plus administaror.
        Jak wiesz moj mąz wyrazil gotowsc admnitrowania i slyszalam ze Marek Zajaczek
        tez zglosil gotowosc pomocy plus ja. To mamy już 2 moderatorów. Moze ktos z
        obecnych moderatorow zglosi sie. Marka prosze o kontakt na @ i mozemy juz
        tworzyc probne forum do konsutlacji smile)
        Tylko wroce z synkiem z Wawki.
        • buleczka3 Re: NASZE FORUM 12.11.06, 10:14
          Stworzenie forum na php, to dobry pomysl. Udzielam sie na takim "dzieciowym" i
          musze powiedziec , ze dobrze sie na nim porusza, tematy sa podzielone i kazdy
          wie co , gdzie szukac i gdzie pisac w danym temacie. Nie mam bladego pojecia,
          jak sie takie forum robi, ale wierze , ze zajmie sie tym ktos kto potrafi.
          Trzymam kciuki! Co do moderowania, nie jest to rzecz bardzo skomplikowana i nie
          wymaga az tak bardzo duzego poswiecenia czasu.
          • m.zajaczek Re: NASZE FORUM 12.11.06, 16:41
            podajcie czas kiedy ruszamy z nowym forum a jestem jak najbardziej gotowy pomóc !!! hura nareszcie będę częściej odwiedzał forum funduszowe !!! pozdrawiam wszystkich Marek Zajączek .[ prosze o kontakt jak zwykle na m.zajaczek@poczta.fm ]
            • gosiap10 Re: NASZE FORUM 12.11.06, 17:46
              Problem w tym, ze ja zupelnie nie mam teraz czasu na zajmowanie sie forum.
              Ciagle mam wyrzuty sumienia, ze jeszcze nie usiadlam do przygotowania
              propozycji ukladu forum etc.
              Jestesmy teraz na finiszu z ksiazka dla rodzicow dotyczaca wad serca (wszystko
              ma byc gotowe do konca grudnia), a jednoczesnie musze zajac sie jeszcze kilkoma
              innymi sprawami Funduszowymi i po prostu dzien okazuje sie za krotki.
              Dlatego tak zalezy mi, zeby osoby piszace na naszym forum pomogly nam.
              Prosze o konkretne propozycje.
              • gocha80 Re: NASZE FORUM 12.11.06, 17:55
                Witam,
                Chętnie pomogę przy nowym forum. Nie mam co prawda zadnego doświadczenia w tym
                zakresie, ale chetnie spróbuję.
                Pozdrawiam,
    • aguniapiest Re: NASZE FORUM 12.11.06, 18:49
      Witam. Po przeczytaniu postu gosiap10 NASZE FORUM zgłaszam swoją chęć pomocy
      nad utworzeniem nowego forum. Ja jestem caly czas w domu 12 godzin na dobę mam
      włączony komputer i nie ukrywam że najczęściej jest to strona waszej fundacji.
      A pomoc wam będzie dla mnie wielką przyjemnością, bo to dzięki waszej stronie
      uwierzyłam, że Zycie mojego synka może być normalne i nasze też i to dzięki
      wszystkim forumowym rodzicom przeszłam przez ten ciężki czas. Wydaje mi się ,
      że dobrym pomysłem będzie dopisywanie do dzieci w poście ,, kto jest kim na
      naszym forum'' numerów gg lub skeypa jeśli ktoś ma. Ja mam kilka numerów gg
      rodziców i jestem zadowolona bo jeśli mam jakieś pytanie to zgłaszam się do
      konkretnej osoby. Nie jestem za tym aby wprowadzać jakieś ograniczenia. Jest
      to miejsce, w którym możemy podzielić się ze swoimi doświadczeniami, rozterkami
      czy obawami z innymi rodzicami, nawet jeśli są one niemiłe lub nieprzyjemne dla
      kogoś, bo przecież każdy z nas ma inne odczucia czy doświadczenia, które są
      inne przy różnych placówkach szpitalnych czy wadach naszych dzieci. I są to na
      pewno prawdziwe odczucia każdego z nas więc dla czego mamy się z nimi nie
      podzielić. Ja więcej dowiedziałam się tutaj na tym forum niż od lekarzy, nawet
      jeśli odpowiedzi nie były miłe dla mnie. Ja wszystkie rozważam i biorę do
      wiadomości i nie jestem na nikogo zła za szczerość. Sama wiem po sobie że
      człowiek którego spotkało w życiu coś złego i dzieje mu się jakaś krzywda nie
      przebiera w słowach. Dlaczego mamy głośno nie mówić, że np. ten szpital ma
      większe doświadczenie w tych a nie innych wadach, że tak jak w moim przypadku
      dziecko z ta wadą serca jest traktowane jak wybryk natury, że lekarze boją się
      takich dzieci jak nasze. Przecież to wszystko prawda ,tak jest a nie
      powinno...i na pewno może ona pomóc nie jednej osobie.
      Pozdrawiam Agnieszka aguniapiest mama Bartka z hlhs

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka