Gość: guest IP: *.* 21.09.01, 08:09 czy to prawda, jej podwyzszony poziom u noworodka (3 tyg) moze byc spowodowany przez w hormony w pokarmie? bo moj synek ma bardzo wysoki i na razie go obserwujemy a ja mam przegotowywac pokarm.joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: bilirubina IP: *.* 21.09.01, 08:12 Prawda. Ja też odciągałam i gotowałam, i niestety był to przyczynek do zakończenia karmienia piersią.ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slvkoleczko Re: bilirubina IP: *.* 21.09.01, 08:32 Asiu! nied o końca. Nie piszesz czy były robione inne badania np moczu a to tez jest bardzo ważne. Moje dzieci miały bardzo wysoki poziom bilirubiny. Krzysiowi zaczęła się "sypać"wątroba która nie nadążała z usuwaniem bilirubiny i innych szkodliwych substancji. Lekarze po licznych badaniach orzekli że nie wiedzą co mu jest a mały miał 3 miesiące bilirubinę miał od mies. w porządku ale zaczęły się problemy z wątrobą... Dopiero jeden starszy lekarz zlevcił kilkakrotne badanie moczu ( w przywtnym ambulatroium) i tak wyszło na jaw że wszystko jest spowodowane infekcją układu moczowego (taką bezobjawową). Proponuję ci zrobić badanie moczu ( zwykłe z rozmazem i posiew). Bo u mnie to potem lekarze mówili a to takie podostre przewlekłe zapalenie wątroby pożyje z 15-20 lat a potem umrze na marskość... Horror w ciapki!!! Gdy sytuacja się powtórzyłą z córcią byliśmy już przygotowani i okazało się że u niej był ten sam powód podwyższonej bilirubiny. ( nawet jej nie odstawiałam od piersi tak jak małego).PO kilku dniach zastrzyków (niestety) mocz był w porządku a bilirubina spadła w ciągu kilku dni do całkowitej normy. I jeszcze jedno nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że gotowanie twojego mleka nic nie da! tylko pozbawisz dziecię twoich przeciwciał. Spróbuj skonsultowac to z innym lekarzem. Powodzenia Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: bilirubina IP: *.* 21.09.01, 08:59 CześćPozwolę sobie wtrącić moje trzy grosze. Wypisali mnie ze szpitala w osmej dobie choć poziom bilirubiny był za i tak za wysoki, ale musiałam przysiąc że co tydzień będę przyjeżdżać na badania kontrolne, w końcu po czterech tygodniach gdy poziom utrzymywał się ciągle w granicach 17 pani ordynator zadecydowała odstawienie od piersi na 3 doby. Ale nie miałam przegotowywać swojego pokarmu tylko podać mleko syntetyczne, a swój pokarm odciągać i wylewać. Też bałam się że to spowoduje koniec karmienia piersią ale nic takiego się nie stało, mały powrócił bez oporów do cycka a bilirubina spadła natychmiast do poziomu 9.PozdrawiamEdyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: bilirubina IP: *.* 21.09.01, 09:05 U mnie sytuacja była identyczna jak u Edyty, po 24 godzinym odstawieniu od piersi i karmieniu sztucznym mlekiem, bilirubina spadła a mała z dziką radością wróciła do piersi, mimo że miała dwa tygodnie była już do niego przyzwyczajona a pierwsze dwie doby życia też była na butelce, a potem piła do 19 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slvkoleczko Re: bilirubina IP: *.* 21.09.01, 09:12 edyta. ja miałam to samo u synka. Było podejrzenie o tzw. zółtaczkę matczyną i przez 3 dni podawałam mu mieszankę. Tyle że u niego bilirubina nie spadła ani odrobinkę a mały naprawdę nie chciał już piersi. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: bilirubina IP: *.* 21.09.01, 09:29 U nas podejrzenia przedłózonej zółtaczki od matczynego mleka się nie sprawdziło. Powodem było zakażenie pępka gronkowcem przyniesionym ze szpitala ... br Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: bilirubina IP: *.* 25.09.01, 22:17 A Kubę radzili przepajać wodą z glukozą miedzy karmieniami (1 łyżeczka na 100ml wody).Ale potem miał zapalenie oskrzeli i w szpitalu zredukowali mu żółtaczkę kroplówkami z glukozy niejako przy okazji.Więc nie wiem w końcu jak skutkuje to przepajanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: bilirubina IP: *.* 29.09.01, 23:25 Z powodu przedłużającej się żółtaczki i ja trafiłam z moim 5-o tygodniowym malenstwem do szpitala. Tam świecono dziecko przez (łącznie 32 godziny) pod lampami. Ja przepajałam je glukozą. Bilirubina spadła z jedenastu do siedmiu po trzech dniach. Za dwa tygodnie kontrola. W moczu wykryto rowniez bakterie(dwie) i podano antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś