Gość: guest IP: *.* 24.09.01, 14:11 Czy ktoś miał taki polip? Ja mam i najprawdopodobniej dlatego nie mogę od jakiegoś czasu zajść w ciążę. Czy ktoś ma jakieś rady na ten temat lub doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 24.09.01, 23:26 aga, jesli to to samo co miesniak, to zalezy to bardzo od umiejscowienia tegoz. Indywidualne! (a mnie sie udalo dorobic dwojki dzieci mimo totalnego sceptycyzmu lekarzy). Glowa do gory.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 26.09.01, 11:31 Ja mam 2cm. mięśniaczka ... Czy to to samo co polip? Jak odróżnić oba ? EWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 26.09.01, 12:18 No nie mam pojęcia, mi Pan Doktor powiedział "polip", na USG bylo widać białą plamkę - rozumiem, że to jakaś narośl,bo podobno może działać, jak wkładka, czyli nie dopuszczac do zagnieżdżenia się zarodka. Czy ktoś wie, jak to się usuwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 26.09.01, 18:14 Miałam polip, na szyjce macicy o ile dobrze pamiętam. Co prawda nie starałam się w owym czasie zajść w ciążę, ale lekko mi krwawił, zwłaszcza po stosunku. Usunięcie odbyło się w znieczuleniu, cały zabieg trwał około 10-15 min (od momentu przyjechania na salę do wyjechania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 27.09.01, 22:07 Nie chcę straszyć ale ja znam taką historię:Dziewczyna nie mogła donosić kilku kolejnych ciąż - nie wiem, jak było z zachodzeniem w ciążę. Po kolejnej próbie i przeleżeniu prawie całych 9 miesięcy (była na szczęście w domu, ale nawet na siusiu nie wstawała, opiekowała się nią mama) udało się -urodziła zdrowe dziecko. Przy cesarskim cięciu usunięto z jej macicy kilka mięśniaków (ja też nie wiem, czy to to samo, co polipy). Zanim dziecko skończyło rok, ona już spodziewałą się kolejnego i doczekała się!! Bez żadnych problemów, bez leżenia, mimo opieki nad starszym dzieciakiem, noszeniem go, spacerami, zakupami i zajmowaniem się domem. Historia trochę straszna, ale z happy endem. I daje nadzieję! Aga,a lekarze co Ci mówią na ten temat?pozdrawiam, życzę "zajścia" i zdrowego potomka onka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 28.09.01, 11:34 Lekarz powiedział mi, że polip jest i ma około 1,5 cm. Ponieważ staram się o kolejne dziecko - wcześniej bez żadnych problemów, ale to było już prawie 6 lat temu - byłam zdziwiona, że już 9 miesiecy nic nam nie wychodzi. Lekarz powiedział, że może nie trafiamy i na razie monitorował mi cykl USG - wystąpiła owulacja, trwały "próby". Jeżeli się nie uda, to będzie wałkował temat polipa - to znaczy chyba wycinał - nie mówił nic więcej i dlatego zapytałam na forum. Wyniki już za jakieś 10 dni, ale staram się nie nastawiać, bo przy pierwszym USG, gdy zobaczył ten polip, powiedział, że jest on tak położony, że może działać, jak wkładka wewnątrzmaciczna i nie doprowadzać do zagnieżdżenia się zarodka. Tym bardziej, że w kwietniu być może byłam w ciąży (kilka dni przed okresem test pozytywny), ale dostałam okres i podejrzewał, że mogło to być wczesne poronienie.Trzymajcie kciuki. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: polip w macicy IP: *.* 24.10.01, 14:17 Aga,miałam - to jest polip na macicy, a nie w... nieważne Rzeczywiście skutecznie nie pozwala zajść w ciążę, usunięto mi to paskudztwo laserowo, w narkozie, akurat w prywatnym gabinecie ambulatoryjnie w Warszawie (mogę podać adres, napisz e-mail), ale pewnie można i przez normalne drogi, na drugi dzień po tej "operacji" poszłam do pracy, a za półtora miesiąca byłam w ciąży.... powodzenia - maria mama oli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anuk Re: polip w macicy IP: *.* 25.03.03, 10:37 Hej,polip to nie to samo co mięśniak. Mięśniaki macicy (włókniaki lub włóniakomięśniaki) należą do niezłośliwych guzków mięśnia macicy rozwijających się często u kobiet w wieku rozrodczym. Czasem mogą osiągać całkiem spore rozmiary, leczy się je operacyjnie (choć nie zawsze jest do tego wskazanie). Z operacją lekarz może się powstrzymać np. wtedy gdy kobieta ma zamiar jeszcze rodzić. czasem jest tak, że kolejna ciąża powoduję "wchłonięcie się" mięśniaka. "Ryzyko wystąpienia mięśniaków jest 4-krotnie mniejsze u kobiet, które urodziły 5 lub więcej dzieci, w porównaniu z kobietami, które nie rodziły nigdy" (taką informację znalazłam w fachowj literaturze) Polip zaś jest chyba czymś w rodzaju przerostu nabłonka. Anuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino cytologoa IP: *.* 24.03.03, 14:29 Ba, ja znieczulałam nawet 3 miejsca jednocześnie! Z pozytywnym efektem. Odpowiedz Link Zgłoś