Dodaj do ulubionych

Badanie audiologiczne

IP: *.* 16.12.02, 19:55
Mam skierowanie na badanie audiologiczne mojej MisiaBeli. Takie kontrolne badanie po silnej żółtaczce fizjologicznej, czy aby wszystko w porządku. Terminy strasznie odległe, ale nie o to chodzi. Jak uzgadniałam termin to pani w poradni wyjaśniła mi, że dziecko podczas takiego badania ma spać. Podłączają maleństwu jakieś elektrody itd. Na moje pytanie co robią jak dziecko nie śpi, dowiedziałam się, że nic nie robią.Czy ktoś robił swojemu dzieciaczkowi takie badanie i jak to wyglądało? Jakoś nie wyobrażam sobie, że dziecko uśnie na zawołanie :crazy: a ssać mu podobno nie wolno, więc cycek odpada :(Konfacela
Obserwuj wątek
    • Gość: dorian Re: Badanie audiologiczne IP: *.* 16.12.02, 21:01
      ja robiłam,też mi mówili że to się robi we śnie,ale chodzi o to żeby dzieciaczek był spokojny,te elektrody wygłądają jak maleńkie słuchawki,Karolinka miała 10 dni jak była badana i było ok.nie martw sięterminy były też odległe ale poszliśmy prywatnie i było bez kolejki,jestem z Wrocławia jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz Dorotaps.badanie trwało ok 1 minuty,a reszta to formalności
    • Gość: Kasieńka Re: Badanie audiologiczne IP: *.* 17.12.02, 23:15
      Ja byłam na takim badaniu ze swoim maluchem. Dostaliśmy skierowanie zaraz w szpitalu po porodzie, ponieważ miał robione Tzw. przesiewowe badanie słuchu ( są one robione u wszystkich dzieci od początku tego roku), które wykazało jakieś odchylenia. Kontrolne badanie było robione w CZD w Międzylesiu. Rzeczywiście dziecko musi spać podczas badania ( śmiesznie to wygląda bo wszyscy rodzice chodzą z maluchami po korytarzu i śpiewają kołysanki, albo bujają wózki. Szczęściarz ten komu dziecko szybciej uśnie - no tu można się wykazać :))Badanie polegało na umieszczeniu sondy w uchu i trwało ok 7 min. No i my znowu mieliśmy pewne nieprawidłowości więc zapisano nas na inne badanie przy pomocy elektrod. Do głowy dziecka przyklejane są maleńkie elektrody: ze dwie na czole i po jedne za uszkami. Tu maluch musi spać dosyć głębokim snem. My usypialiśmy Kubę godzinę a po 20 min się obudził i miał zbadane tylko jedno ucho. Także po nowym roku znowu jedziemy do CZD żeby powtórzyć to badanie.Napisz jak wyszły badania. Już ze trzy m-ce czatuję na forum i do tej pory nie było nikogo kto by jeździł na takie badania - a też kiedyś miałam sporo pytań. Zresztą teraz też jeszcze mam......Pozdrawiam,,Kasia
    • Gość: ilka Re: Badanie audiologiczne IP: *.* 18.12.02, 11:25
      Moje dziecko miało takie badanie rok temu, kiedy leżało w CZD. Rzeczywiscie synek musiał spać, ale z tym nie było problemu, bo leżał na oddziale. Raz spał na lewym boczku, raz na prawym. Trwało to chwilkę, nawet nie drgnął odczas tego badania.
    • Gość: Konfacela Re: Badanie audiologiczne IP: *.* 18.12.02, 17:36
      Dzięki! jesteście skarbnicą wiadomości.My mamy zrobić to badanie w Katowicach-Ochojcu. Termin dopiero na 21 lutego!!!! :OJak już będziemy po, to podzielę się swoimi doświadczeniami.Moja Michasia niestety nie miała tych przesiewowych badań po urodzeniu, bo akurat leżała z tą żółtaczką na fototerapii. A nawet jakby zrobili, to i tak po żółtaczce powinna być kontrola.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka