Dodaj do ulubionych

Wędzidełko języka

IP: *.* 17.01.03, 18:19
Cześć emamy!!!Chciałabym dowiedzieć się czegoś bliżej o podcinaniu wędzidelka języka. Jak wygląda zabieg, w jakim znieczuleniu jest robiony itp. itd. Cokolwiek wiecie, proszę napiszcie. Mój synek jak się dziś okazało ma krótkie to wędzidełko i wybieramy się na konsultację. Wiem tylko tyle,że mogą być problemy wymową. Pozdrawiam Anita
Obserwuj wątek
    • Gość: kocurek Re: Wędzidełko języka IP: *.* 18.01.03, 01:22
      Moja siostrzenica miała wykonywany zabieg podcięcia języka, miała wtedy (o ile dobrze pamiętam) 7 czy 8 lat. Wcześniej nie było potrzeby, krótkie wędzidełko przeszkadzało jej w lizaniu lodów :lol: i mówieniu "r". Nie było żadnych innych problemów z wymową, choć miała sporo "przyrośnięty" język.Podcięcie nie zlikwidowało niestety tych problemów :( , nieznacznie lepiej tylko mówi "r", ale wykonano jej tylko niewielki, nieskomplikowany zabieg w znieczuleniu miejscowym - podcięto ok. 1 cm wędzidełka.By mogła kiedyś mówić prawdziwe, polskie, twarde "r", potrzebny byłby zabieg w narkozie, bo dalej wędzidełko jest już grube i mocno unaczynione, podcięcie w inny sposób groziłoby krwotokiem.Nie chciała, twierdzi że będzie jej łatwiej mówić po angelsku :lol:.Zabieg był niebolesny (niewielkie krwawienie), ale niezbyt przyjemny, no i bolało ją pod językiem jakieś 3 dni - co wcale nie przeszkodziło kłapać buzią - gaduła jest okrrropna ;)), i ograniczyło jej to nieco menu na owe 3 dni.W jakim wieku jest twoje dziecko?Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze, pisz, popytam.Pozdrawiam :hello:
      • Gość: kasia75 Re: Wędzidełko języka IP: *.* 18.01.03, 08:50
        Witam!Mogę Ci coś na pisać na ten temat,bo moja córcia miała podcinane w wieku 7 m-cy.Trafiliśmy w szpitalu do niezbyt rozgarniętego chirurga(chyba był bardziej specjalistą od bioderek) i sam nie wiedział jak się zabrać do podcięcia wędzidełka.Wręcz chciał,żeby to zrobiła pielęgniarka!!!!!Wystraszyliśmy się bardzo,co on zrobi naszej kruszynce.Ale na szczęście stwierdził,że jest za grube i za dużo trzeba by było podciąć, i że może dojść do krwotoku,więc kazał nam ją zapisać na oddział i zrobią to w narkozie.Załamaliśmy się,bo po co takiemu maleństwu narkoza.No ale zapisaliśmy ją na ten zabieg(podobno rutynowy).Jednak coś nas niespokoiło i wieczorem umówiliśmy się na wizytę prywatną u innego chirurga.Ten z kolei stwierdził,że to wcale nie jest trudne do podcięcia wędzidełko i zrobił nam to ...na miejscu.Było wprawdzie trochę krzyku, poleciało kilka kropelek krwi,musieliśmy jej mocno przytrzymać gazik.Ale trwało to parę minut!!!I obyło się bez narkozy.Chyba długo jej nie bolało,bo już po godzinie trenowała "nowy"język.Śmieliśmy się,bo ona śmiesznie go wystawiała na zewnątrz i widać że była bardzo zdziwiona,że jest on jakiś inny.Podobno nie podcięcie grozi wadami wymowy, a także wadami zgryzu(język tak jakby wyciąga zęby).Tak więc widzisz,że to nic strasznego.A jeśli będą chcieli to zrobic w narkozie,to może lepiej się skonsultuj z innym lekarzem.Jak będziesz miała jakieś pytania, to z chęcią odpowiem.Napisz na prywatny adres.Kasia
        • Gość: Be@ta Re: Wędzidełko języka IP: *.* 18.01.03, 12:23
          Matko, załamałam się tym chirurgiem. Narkoza!!! Dziewczyny na tych lekarzy to naprawdę trzeba uważać.Z tego co wiem, to wędzidełko podcina się bardzo szybko i niemal bezboleśnie. Po prostu chirurg bierze do ręki takie specjalne nożyczki i ciach. :)Anito, musisz jednak wiedzieć, że podcięcie nie wiąże się tylko z samym zabiegiem, ale później trzeba kilka razy dziennie, regularnie masować (tak jakby rozciągać) wędzidełko. Inaczej wędzidełko nie będzie wystarczająco elastyczne, by pozwolić w 100% pracować językowi. Wtedy właśnie pojawiają się trudności z wymową głosek dziąsłowych, przede wszystkim: sz, ż, cz, dż i r.Anito, zanim podejmiesz decyzję o podcięciu wędzidełka, skontaktuj się z dobrym logopedą. Być może wcale nie trzeba będzie wykonywać tego zabiegu. Regularne ćwiczenia nawet przy bardzo krótkim wędzidełku pozwalają osiągnąć znakomite rezultaty. Wiem to z własnego doświadczenia, gdyż jestem logopedą.Jeśli masz pytania, chętnie odpowiem.Pozdrawiam.Beata
          • Gość: Joola Re: Wędzidełko języka IP: *.* 22.01.03, 17:36
            U mojego synka pediatra także zauważyła zakrótkie wędzidełko. Stwierdziła, że trzeba obserwować i jak tylko maluch podrośnie ćwiczyć z nim języczek.Brrr... Nie chcę nawet myśleć o zabiegu. Jestem dobrej myśli. A może u Was także obeszłoby się bez zabiegu. Skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem. Pozdrawiam. Jola
    • Gość: EdytaM Re: Wędzidełko języka IP: *.* 22.01.03, 22:40
      cześć Anito ojej... ile rad, no i ja jeszcze Ci zamieszam Mój brat (obecnie 16 lat) ma również "przyrosnięty" język.Jedna lekarz radziła mojej mamie, by podciąć a inny lekarz stwierdził, że to wcale nie jest niezbędne.I mama pożałowała go.. teraz mówi z lekkim "francuskim" rrrMa ładne zęby, rozwija się ok ... i chyba ta jego wymowa literki "r" dodaje mu jeszcze uroku (bo ma chyba niemałe powodzenie) ;-) Ale dość żartów: pamiętam, że mama chodziła z nim przez jakiś czas do logopedy, właśnie po to, by "wyćwiczyć " a może rozciągnąć wędzidełko.Na pewno, to co wybierzesz swojemu maleństwu będzie najlepsze.Powodzenia i dużo zdrówka.
    • Gość: Ineta Re: Wędzidełko języka IP: *.* 22.01.03, 23:49
      Mój Michas też ma za krótkie wędzidełko. Pediatra radził podciąć ale na szczęście skonsultowałam się jeszcze z logopedą i zaoszczędziłam maluchowi zabiegu w narkozie (ma 2 lata). Wędzidełko jest naprawdę krótkie - nie poliże loda :) a jak wysuwa język na końcu robi się"serduszko". Gdzieś od miesiąca zaczął bardzo dużo mówić i na razie nie widzę aby wymową odbiegał od innych dzieci w jego wieku. Tak więc na razie spokojnie czekamy. W wieku szkolnym, jak będzie potrzeba, można ten zabieg wykonać już bez narkozy.
    • Gość: AnitamamaAntosia Re: Wędzidełko języka-wieeeelkie dzięki IP: *.* 24.01.03, 17:58
      Kochane dziewczyny!!!Serdeczne dzięki za Wasze rady, jak zawsze można na Was liczyć. W środe byliśmy na konsultacji u laryngoologa i pani zrobiła nam podcięcie na miejscu. Żal mi było mojego małego (21 miesięcy) synka, ale płacz trwał chwilę jak i cały zabieg. Cieszę się, że mamy to za sobą :bounce:, a najbardziej mój mąż, który w tym nie uczestniczył. Antoś ma się dobrze i rozrabia jak przedtem. Pozdrawiam:hello: Anita
      • Gość: arad Re: Wędzidełko języka - ćwiczenia!!! IP: *.* 28.01.03, 09:47
        Hej emamy!Mamy problem z za krótkim wędzidełkiem. Wczoraj wylądowałam z małą Zuzią (02.09.02) u laryngologa w Insytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka w Warszawie.Pani laryngolog skierowała na konsultacje do logopedy. Pani logopeda powiedziała że są dwie szkoły: podciąć lub rozciągnąć masażami. Ja bym wolała podciąć ale jak się okazało, po podcięciu niezbędne jest masowanie.Tak więc zaczynamy masowanie....A oto ćwiczenia, przydadzą się zapewne wszystkim maluchom, nie tylko tym z za krótkim wędzidełkiem.1. Masujemy palcem cały języczek (może się pojawić odruch wymiotny - dlatego trzeba to robić przed jedzeniem)2. Masujemy górne podniebienie i policzki (od środka oczywiście)3. Masujemy dziąsełka.4. Masujemy uciskając czubek języka (ponoć przez gazę łatwiej złapać)5. Masujemy same wędzidełko, próbujemy od dołu unieść język ku górze (pani powiedziała że nawet jak te ćwiczenia nie będą specjalnie wychodzić to i tak warto próbować, maluch uciekając językiem też przecież ćwiczy)5. Przy zamkniętej buzi (dociskamy od dołu bródkę) masujemy wargi malucha.Uwaga do wszystkich ćwiczeń: to ma być zabawa, jeśli płacze przestajemy. Warto przy każdym z ćwiczeń wymawiac jakieś głoski. Przy masowaniu podniebienia "k", przy czubku języka "t", wargi "b".Ufff.Owocnych ćwiczeńPsotka "bic:ps. Obie lekarki powiedziały że podciąć wędzidełko jeszcze zdążymy, a masowanie może pomóc. Masować należy jak najczęściej, efekty powinny być ponoć widoczne już po miesiącu.Zobaczymy....
        • Gość: mariajolanta Re: Wędzidełko języka - ćwiczenia!!! IP: *.* 28.01.03, 18:57
          Witam!Moja Magdusia takze miala krotkie wedzidelko i krotko bozabieg miala wykonany w wieku trzech miesiecy.Teraz ma3lata i zadnych problemow z wymowa.Pozdrawiam Mariola i Madzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka