Dodaj do ulubionych

Badanie maluszka

IP: *.* 25.02.03, 14:52
Czy jest sens meczyc polroczne dziecko badaniem cystograficznym ? Na czym wogole to polega ?? i czy jest bolesne ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Barba Re: Badanie maluszka IP: *.* 25.02.03, 15:38
      Bdanie cystograficzne czyli cystografia polega na wprowadzeniu przez cewnik kontrastu do pęcherza moczowego i robieniu zdjec rengenowskich aby sprawdzić czy mocz nie cofa sie czyli czy nie ma refluksu moczowego. Moja córeczka miała skierowanie ale ze infekcja co prawda była potęzna ale jedna jedyna (w ciągu3 m-cy nie powtórzyła się )więc zrezygnowalismy napisz ten sam post na zdrowiu wtedy mi odpowiedziało kilka osób juz po doswiadczeniach Pozdrawiam i zycze Małemu zdrowia!
      • Gość: mariajolanta Re: Badanie maluszka IP: *.* 25.02.03, 16:04
        :hello: Witam! Moja Mgda miala zakażenie dróg moczowych.W związku z tym że w naszej Przychodni była źle wyleczona - wylądowała w szpitalu.Tam wykonano wszystkie badania,także i USG w którym nic nie wykryto.Dlatego też lekarze żeby wyklu - - czyć jakiekolwiek nieprawidłowości skierowali na cysto- -grafię. Długo zastanawialiśmy się czy narażać dziecko na stres.Jednak nigdy nie wybaczyłabym sobie że coś zaniedbałam. Cystografia jest dla dziecka bardzo nieprzy- -jemna.Wykonywana jest przecież bez znieczulenia.Jedynie cewnik posmarowany jest żelem ale sam fakt że wprowadzany jest do cewki moczowej.Dziecko trzeba trzymać żeby się nie poruszyło bo wówczas badanie trzeba by było powtarzać Dobrze że ze mną był mąż bo nie wiem jak bym to przeżyła Na szczęście nic nie wykryto,a Magda już dawno o całym nieprzyjemnym zajściu zapomniała. Pozdrawiam Mariola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka