blajszczak 08.04.03, 22:53 nie mogę od dłuższego czasu wyleczyć dziecka 2 letniego z lambli. Metronidazol nie pomaga, za kilka miesięcy lablie powracają. Co mam robić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrysia55 Re: lamblie 09.04.03, 09:57 Hej! nie mogę napisać, że "znam ten ból" ale należę niestety do mam, których maluszki wiedzą co to są lamblie. Dużo wody upłynęło, zanim w ogóle wykryto, że to lamblie, pisały kretynki w laboratorium, że to glista ludzka, tylko czemu leki nie działały na tę glistę, do cholery..... Wiki ( 3 lata) jest pod opieką specjalisty, obecnie jest po drugiej kuracji, leczona Furazolidonem i Cholestilem. Dopiero po trzeciej mamy zrobić test i sprawdzić czy jest o.k.Mała ma super apetyt, przytyła, zero objawów, może będzie dobrze, po pół tabletki tego leku, co Twój maluszek ma, mało nie wymiotowała, więc nusieliśmy wrócić do syropku. Nie wiem co będzie dalej. Pisz o swoim dzieciaczku, jak się czuje itp. bardzo mnie to ciekawi, razem będzie nam łatwiej. Pozdrawiam. Patrysia Odpowiedz Link Zgłoś
blajszczak Re: lamblie 10.04.03, 21:21 Cześć.Jestem Jagoda i miło mi, że odpowiedziałaś na mój list. Dobrze jest podzielić się swoimi doświadczeniami. Z tymi lambliami to powazny problem. Umieszczają się między innymi w woreczku żółciowym, zasyją się w układ pokarmowy, mają takie specjalne przyssawki i dlatego tak trudno jest je wytruć. Może juz to wszystko wiesz ale na wszelki wypadek piszę to, bo wiem z doświadczenia jak mało jest na ten temat informacji. Pamietaj, że jesli wyjdzie ci test negatywny to i tak po jakimś czaise ponóe test. U mojego malucha testy były juz negatywne a po 2 miesiącach wracają te wredne stworzenia znowu. Ale jestwm w trakcie docierania do zagranicznego leku u nas niedostępnego, który podobno ma sto procent skuteczności juz za piewrszym razem. Nie znam natomiast tego leku, o którym piszesz Cholestil. Trzymaj się, cześć ! Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia55 Re: lamblie 11.04.03, 09:05 hej Jagoda, pytałaś o ten Cholestil. To nie jest lek typowy na lamblie, tylko na oczyszczanie dróg żółciowych, w których one się goszczą. Napisz ile lat ma Twoje dziecko, czy ma jakieś objawy? Nie wiesz, gdzie mogło się zaraźić? pozdrawiam. Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
blajszczak Re: lamblie 14.04.03, 21:46 Cześć, z tej strony Jagoda. Mój synek ma 2 lata( przedwczoraj miał urodziny ).Nie wiem gdzie zaraził się tym paskuctwem. Czytałam, że lamblie są na skórkach owoców, warzyw, w piachu a nawet muchy przenoszą jaja lamblii, wystarczy więc że taka mucha siądzie latem na suszarce, gdzie suszą się butelki, smoczki. Zaczęło sie od tego, że syn nie śpi w nocy spokojnie tylko budzi sie wielokrotnie, kręci się , wierci, płacze bez żadnego powodu. Lekarz kazał zrobić test na pasożyty i wyszły lamblie. Problem w tym, że ja już nie wiem czy wierzyć w wyniki. Jak to możliwe, że w jednym labolatorium wynik jest pozytywny a za kilka dni robię badania w innym labolatorium i wynik jest negatywny a dziecko w tym czasie nie przyjmuje żadnych leków. Może ty wiesz jaki jest okres wylegowy tego świństwa i czy ma to jakiś wpływ na wyniki testów ? Odpowiedz Link Zgłoś
majah76 Re: lamblie 15.04.03, 05:37 Mam pytanie w zwiazku z tematem. Czy dziecko zawsze, przy lambliach śpi niepokojnie? A jak w dzień? Nie ma apetytu (kompletnie), ma niską wagę? Szukam przyczyn wybudzania (kilka-kilkanaście razy na noc) mojej Oli (2L). Ola budzi się tak od 2 m-ca życia. Nikt nigdy nie zalecał tych testów (na pasożyty). A byliśmy już u różnych specjalistow (m.in. neurolog) i nic. Niestety wyjeżdżam z Oleńką na około trzy tygodnie i w tym czasie tu nie zaglądnę Gdyby ktoś jednak mi odpowiedział, czy to mogą być te lamblie (skoro tak latwo się ich nabawić), będę wdzięczna. Moze być tu, może być na priva (majah76@gazeta.pl). I czy możliwe jest, żeby lamblie tak długo "żyły sobie nietrute" niczym? Bez większych szkód dla organizmu (oprócz niespania, braku apetytu, powolnego przybierania na wadze, anemii i wysokich dość poziomów enzymow wątrobowych)? Z góry dziekuję i Wesolutkich-milutkich-slodziutkich Świąt zyczę! Majka, mama Oli Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia55 Re: lamblie 15.04.03, 08:42 Hej! wiesz co z tymi wynikami to jest normalnie masakra. U mnie minęło parę miesięcy zanim się zorientowałam o co chodzi. Najpierw była glista, koszmar ( i totalna bzdura oczywiście). Potem dopiero w testach GSA wyszły lamblie. Ja od monentu zrobienia pierwszego testu, nie powtarzałam badań. Lekarz nam powiedział, że dopiero po zakończonej trzykrotnej kuracji jest sens powtórzyć test. A my na razie skończyliśmu drugą. Także sama nie wiem jeszcze co mnie czeka. Wiem natomiast, że test może wyjść dodatni nawet przez 6 miesięcy od wyleczenia. A dziecko jest już faktycznie zdrowe, także sama widzisz...na razie głowa do góry. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia55 Re: lamblie-jeszcze jedna uwaga 15.04.03, 08:46 Pytałaś o te wyniki badań. U mnie było tak samo w 100 % W jednym laboratorium negatywny, w drugim pozytywny. Ale wiesz, laboratoria mają różne rodzaje testów ( mniej i bardziej czułe) więc to może stąd.... Odpowiedz Link Zgłoś
blajszczak Re: lamblie 17.04.03, 23:26 Cześć Patrysia. Powiedz co to za test o którym piszesz, nie słyszałam o nim. Napisz proszę na czym polega kuracja twojego dziecka. Nie wiesz może kiedy należy zrobić badanie, ile razy w jakich odstępach czasu by mieć pewnośc czy dziecko ma lub nie to wredne robactwo. Jest tak mało informacji na ten temat a lekarze tutaj nic nie wiedzą na ten temat, zupelni laicy.Wesołych Świat !!!! Odpowiedz Link Zgłoś