Dodaj do ulubionych

Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antybiotyk

18.01.07, 17:33
Syna ma 4,5 roku, dziś zagorączkował (37,9) i mówi, ze boli go gardło.
Właśnie wróciliśmy od pediatry. Osłuchowo czysto, gardło czerwone. Przypisła
wapno, tantum verde do psikania i rutinacee. Wzięła pod uwagę fakt, ze Synek
miał kontak z dziećmi które obecnie kończą bądź skończyły chorować na ospę -
a taki stan moze ją zwiastować. Gdyby do jutra temperatura wzrosła do 38 i
wyżej, mam podać antybiotyk (oczywiście pod warunkie, ze go jutro nie wysypie
ospa)...Ale tak bardzo bym chciał temu zapobiec...co mogę jeszcze
zrobić...robię mu okłady, daję duzo pić chodnej lipy z miodem. Jeść nie chce
za bardzo bo boli gardło, ale zażyczył sobie rosołek, który właśnie gotuję.
Czy mogę coś jescze zrobić aby zapobiec podaniu antybiotyku?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 18.01.07, 22:47
      Na to pytanie moze odpowiedzieć tylko lekarz. Bo np. przy anginie antybiotyk
      jest konieczny.
    • dorek3 Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 18.01.07, 22:51
      Powiem szczerze ja bym poczekała 2 dni. Jesli stan by się pogarszał to wizyta u pediatry i kontrolna morfologia z OB i CRP i ew test na paciorkowce w gardle.
      Jestem właśnie po lekturze pozycji Uwaga na antybiotyki (szczerze polecam wszystkim mamą) i przyjełabym zdecydowanie postawę wyczekującą.
      • janeczka79 Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 19.01.07, 09:41
        Gorączka nie wzrosła,jest lekko podwyższona Od wczoraj waha się w granicach36.9-
        37,1, przed chwila było 36,9. Gargdło juz boli go mniej, więc tak jak
        zasugerował pediatra, wstrzymam się z antybiotykiem.

Ps. Verdena...ja byłam u lekarza, anginą tego nie nazwał, choć owszem gardło
        czerwone. Pediatra zaszanaczył, ze jeśli gorączka nie wzrośnie antybiotyku nie
        podawać.
        • dorek3 Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 19.01.07, 11:14
          gorączka o której piszesz jest praktycznie w normie. A skoro gardło boli mniej
          to masz właśnie przyklad klasycznej infekcji wirusowej.
          • czarna_maruda Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 19.01.07, 12:38
            U nas tak było przez 3 dni, 4 dnia rano córka miała tylko czerwone gardło, a
            wieczorem już ropne czopy-angina. I konieczny był antybiotyk sad. Ale
            gorączkowała prawie do 40 st.
            • janeczka79 Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 19.01.07, 12:54
              Marudo, ale gorączkowała tak przez te 3-4 dni, czy dopiero jak w gardle
              powstały czopy?
              • czarna_maruda Janeczko 19.01.07, 14:31
                TAk, przez 4 dni gorączkowała wysoko i miała tylko czerwone gardło. Czwartego
                dnia rano oglądał ją świeżo upieczony absolwent medycyny na stażu, zresztą ja
                też i czopów nie było. A wieczorem kiedy już nie mogliśmy zbić gorączki i
                pojechaliśmy do szpitala na izbę przyjęć, migdały miała już totalnie zawalone
                ropą
                • janeczka79 Re: Janeczko 19.01.07, 15:33
                  Dziękuję...ale ja nadal się bije z myslami. Temperatura mu wzrosła do 38.8, ale
                  szybko spadła po podaniu leku p.gorączkowemu. I teraz nie wiem czy czekać nadal
                  czy juz dać antybiotyk...
                  • czarna_maruda Re: Janeczko 19.01.07, 21:20
                    A jak już długo trwa ta gorączka?
                    Słuchaj, pooglądaj mu gardło. Jeśli to angina to zauważysz od razu - białe
                    kropki, albo nacieki na migdałach. Jeśli tylko czerwone to ja bym się jeszcze
                    wstrzymała, a jeśli zaropiałe to raczej musisz podać sad
                    • janeczka79 Re: Janeczko 19.01.07, 21:22
                      Mały spi...temperatura nie wzrosła, oglądałam gardło...jest dość czerwone,
                      nalotów nie widzę...ehhhh...czekam do jutra...
                      • czarna_maruda Re: Janeczko 19.01.07, 21:42
                        To poczekaj do jutra, a jak będzie gorączka to znów mu sprawdź.
                        Trzymam kciuki, żeby się żadne cholerstwo nie wykluło.
    • czarna_maruda No i jak tam zdrówko ? (n/t) 20.01.07, 13:45

• janeczka79 Re: No i jak tam zdrówko ? (n/t) 20.01.07, 14:51
        Nie chcę zapeszać...ale chyba lepiej, to znaczy gardło juz nie jest tak
        intensywnie czerwone, temperatura w normie, choc przed pół godziną wydawało mi
        się, ze jest ciepły, zmierzyłam i wyszło 38, ale teraz juz normalnie...
        • brzo5 Re: No i jak tam zdrówko ? (n/t) 20.01.07, 22:21
          Kiedy mój 4,5 letni synek miał naprawdę bardzo czerwone gardło, ale niezbyt
          wysoko goraczkę, lekarka zaleciła wygrzewanie gardła. Kazała ugotować ziemniaki
          w mundurkach, następnie owinąć je w jakąś folię i szalik czy chustkę i owinąć
          wokół szyi( oczywiście kiedy będą już ciepłe a nie parzące). Mówiła ,ze można
          też owinąć wokół szyjki watkę z kilkoma kroplami spirytusu, ale najpierw trzeba
          dziecku posmarować szyjkę kremem,bo można poparzyć. Ja wybrałam wariant z
          ziemniakami. Wygrzewałam 2 razy dziennie, moczyłam nogi w wodzie z solą i na
          szczęście obyło
          się bez wypisanego w razie wysokiej gorączki antybiotyku. Dodatkowo tantum
          verde, calcium.
    • janeczka79 Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 21.01.07, 09:26
      Od wczorajszego popołudnia brak gorączkiwink, gardło zbladło...
      Ale za to mnie wzięło...ból gardła, gorączka, czuję się fatalnie. Ale to nic
      najważniejsze, ze Młody zdrowy...ufff

Dziękuje wszystkim za postysmile
      • czarna_maruda Re: Czerwone gardło, gorączka-czy konieczny antyb 21.01.07, 13:19
        No to się cieszę bardzo!
        Teraz Ty sie kuruj smile-polecam "cukierki" Tantum Verde na gardło i syrop z
        cebuli Alcep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka