andzka24 05.02.07, 16:00 moja mała ma wedzidełko między górnymi jedynkami a wargą, przez to ma szpare między jedynkami, czy to się podcina? jeśli tak to gdzie? i kiedy najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna.perla Re: wędzidełko - podcinać? 05.02.07, 22:01 mój synek mial podcinane jak miał 8 czy 9 mies. bardzo długo się nad tym zastanawiałam i teraz myslę, że niepotrzebnie, mogło być to już zrobione jak dziecko było bardzo malutkie. zabieg trwa sekundy, nic nie boli, prawie nie ma krwi, robi sie to bez znieczulenia, dziecko chwilę płacze ale nie z bólu tylko dlatego, że musi być przez te pare sekund trzymane bez ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia_30 Re: wędzidełko - podcinać? 06.02.07, 09:07 A jest wskazanie do podciecia?? Moj maly tez ma przerwe miedzy gornymi jedynkami, wedzidelko w niczym nie przeszkadza, konsultowalam kwestie ze stomatologami (w sumie 3) i od kazdego uslyszalam, ze naciecia wedzidelka dokonuje sie EWENTUALNIE wtedy, kiedy wyrastaja stale zeby. Odpowiedz Link Zgłoś
zena24 Re: wędzidełko - podcinać? 06.02.07, 13:42 Radzę z tym poczekać.Moja córka gdy była mała,miała dużą przerwę między górnymi jedynkami i widoczne wędzidełko, stomatolog zaleciła również nacięcie.Ja jednak nie chciałam narażać dziecko na dodatkowy stres bo mówiąc szczerze nie przeszkadzało jej to, więc nie zrobiłam tego.Gdy jej wypadły jedynki( a miała wtedy ok 5-6 lat) wyszły jej drugie, wiadomo- większe przerwy już nie ma,ząbki same się zeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia_30 Re: wędzidełko - podcinać? 06.02.07, 14:23 Dokladnie.. Moj Micholek ma prawie 7 lat, bylam z nim u stomatologa i dodatkowo u ortodonty pare miesiecy temu, jak wypadly mu dolne jedynki. Pytalam tez o przerwe miedzy gornymi zebami - obydwie panie stwierdzily, ze podstawa jest urosniecie klow - jesli wtedy jest wciaz diastema, mozna sie zastanowic nad nacieciem. Przedstawilam rowniez zaslyszane opinie, ze niektorzy zalecaja ciecie w jak najwczesniejszym wieku i uslyszalam, ze dzisiaj każdy zabieg to zarobek, więc czemu go nie zalecić "na wszelki wypadek". Oczywiscie w przypadku wskazan do podciecia (m.in. wedzidelko utrudniajace rozwoj mowy), rzecz wyglada inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka Re: wędzidełko - podcinać? 06.02.07, 14:40 witam, ja też odradzam- sama miałam wycięte jak byłam mała (ze względu na dużą przerwę między jedynkami) i nie pomogło- zęby bardziej sie rozsunęły. W sumie ani nie zaszkodziło, ani nie pomogło, wiec po co? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: wędzidełko - podcinać? 06.02.07, 19:21 andzka24 napisała: > moja mała ma wedzidełko między górnymi jedynkami a wargą, przez to ma szpare > między jedynkami, czy to się podcina? jeśli tak to gdzie? i kiedy najlepiej? Podcina się zazwyczaj nie wcześniej niż po wyrżnięciu stałych górnych jedynek. Powienien być to element leczenia ortodontycznego i o jego celowości decyduje ortodonta. Podcina chirurg-stomatolog (kieruje ortodonta). Moja córa miała podcinane - jak miała jakieś 7,5 lat - ale to było prawie 5 lat temu. Może coś się zmieniło w kwesti celowści. Wtedy o konieczności podcinania informował mnie niemal każdy stomatolog. Jeśli problemem jest tylko szpara między jedynkami, to wydaje mi się, że obecnie jest tendencja czekania na wyrżnięcie stałych zębów - być może zęby się zsuną, a jak nie, to można się zastanawiać nad aparatem stałym. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś