puchatek294 16.02.07, 12:25 Witam mam pytanie czy uzywalyscie olejku na kater u 2 letnich dzieci--Olbas oil??jak tak to poradzcie ile kropelek na poduszke?a moze jakis inny sposob na katar?dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_maruda Re: Olbas oil??? 16.02.07, 13:41 Olbas jest chyba od 3 roku życia, jest bardzo intensywny, może uczulać. Ja ewentulanie już gdy nic nie pomaga na katar, żeby ulżyć córce, wkraplam JEDNĄ kroplekę do kubka z ciepłą wodą i stawiam w dość dużej odległości od łóżeczka. Córka ma niecałe 2 lata. Inne sposoby to Sterimar albo Euhorbium do noska, maść majerankowa i czasamiinhalacje nad ciepłą wodą.Ściągam Fridą Odpowiedz Link Zgłoś
kotek15 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 13:44 ja nakraplam 2-3 krople na pieluszkę i wieszam obok łózka synek ma 2,5 roku. a na noc wpuszczam krople nasivin zeby lepiej spała le tylko na noc pzdr M Odpowiedz Link Zgłoś
puchatek294 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 14:11 nakropilam 2 kroplami na chusteczke i polozylam kolo lozka,ale zanim ja zdazylam uspac to mnie zemdlilo! i wynioslam ta chusteczke!w calym pokoju czuc ten zapach,jest bardzo intensywny... Odpowiedz Link Zgłoś
syrena2005 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 14:23 ja pemiatm ze kiedys tak nakropilam podusie,ze sie synek najpierw sie wiercil a potem sie obudzil bo zacezlo go dusic. ostroznie z tym!! ale dziala Odpowiedz Link Zgłoś
kasik787 Re: Olbas oil??? 16.02.07, 21:47 moj dzieciak ma 2 lata i w czasie kataru do cieplej wody wpuszczam 2-3 krople i daleko od lozka stawiam. To dobra metoda i skuteczna,ale raczej nie nakraplalabym ubranka,lub poscieli.To bardzo intensywne krople i raczej nie dla tak malych dzieci-do stosowania wlasnie w taki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 00:02 dziś też przerabiałam ten dylemat,w aptece usłyszałam to samo,że uczula,że zbyt intensywny dla maluchów i polecono mi Inhalol-to samo działanie ale wg lekarzy jego uszczuplony skład jest delikatniejszy dla młodszych dzieci(synek 21m-cy)i nie uczula...o dziwo na ulotce jest od 7-go roku życia a olbas od 3- go,p.magister farmacji inhalowała swoje dziecko i był ok...okaże się,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuld Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 00:50 olbas stosujemy odkąd Majka skończyła rok ....przy katarze jest niezastąpiony /dla nas przynajmniej/ , kilka kropelek zawsze skraplamy na piżamkę podczas spania, a podczas zabawy na dzienne ubranko..nigdy nic się nie działo. Nie uważam, by kropelki te miały jakiś nie do wytrzymania intensywny zapach, pachna przyjemnie i lepiej się oddycha wdychając je. Teraz Maja ma prawie 3 latka i gdy tylko kichnie, sama się ich domaga. Odnośnie Inhalolu - dla mnie o wiele intensywniejszy i drażniący dla małego noska jest aniżeli olbas /chociaż tez przyjemny/. Inhalol jednak nie nadaje sie wg mnie na skraplanie na ubranka czy posciel, tylko do wodnych inhalacji. Aha, i przestrzegam przed wkraplaniem olbasu czy tez innych kropelek do kapieli...okropnie skóre podrażniją. Pozdrawiam wszystkich zakatarzonych maluchów KAsia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuld Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 00:56 Jeszcze jedno...na katar u nas pomagają bardzo krople do nosa otrivin i na noc na klatke piersiową pulmex baby oraz częste wietrzenie pokoju. Ale i tak katar sam pieknie mija jak ręką odjął po 7 dniach Leczony czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
puchatek294 Re: zamiast olbasa.. 17.02.07, 09:48 dziekuje wszystkim za rady,najgorsze jest to ze dziecko spi w naszym pokoju,i jej nie przeszkadza ten zapach a mnie bardzo!!pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: uczulajacy olbas??? 27.02.07, 22:35 przed chwila wkropilam olbas na poduszke cory ktora ma 18 miesicecy a ona po chwili dostala strasznego ataku suchego kaszlu, az nia rzucalo, parwie sie dusila z tego kaszlu( dodam ze mala ma tylko katar w ogole nie kaszle), zastanawiam sie czy to przypadek czy tez ten olejek ja uczulil? ps czuc go rzezyiwscie bardzo intensywnie Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 Re: uczulajacy olbas??? 27.02.07, 23:02 witam,dlatego chyba babka w aptece poradziła mi specyfik uboższyn składzie,żeby nie podrażniał i nie uczulił,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś