Dodaj do ulubionych

Zinnat na powiększone węzły chłonne???

06.03.07, 22:21
Węzły szyjne są bardzo wielkie. Córka nie ma ani świnki, ani mononukleozy.
Podobno jakaś "wirusówka" przyniesiona z przedszkola. Czy na węzły daje się
antybiotyk? Trochę mnie to niepokoi. Dzisiaj Inka dostała pierwszą dawkę.
Obserwuj wątek
    • figrut Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 06.03.07, 22:32
      A lekarz powiedział, na co konkretnie przepisuje antybiotyk, czy zapisał go na
      odczepnego ? Na wirusy antybiotyku nie ma.
      • emonik Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 01:11
        Powiedział, że to przeziębienie stanowczo za długo trwa. Rzeczywiście Inka
        siedzi w domu już drugi tydzień - ma ciągle temp. 37`, ropny katar, troszkę
        pokasłuje (mało). Tydzień leczenia Eurespalem i Engystolem niewiele dał. No i te
        węzły...
        Lekarz stwierdził, że bez antybiotyku ani rusz... Sama niewiem co o tym myśleć...
        • figrut Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 01:37
          Leczyłabym dziecko czosnkiem i cebulą. Czosnek rozgnieciony na chleb z masłem
          albo w twarożku. Ma właściwości antybiotyczne i zamiast osłabiać organizm tak
          jak antybiotyk - wzmacnia go. Jeśli choroba długo się utrzymuje zrobiłabym wymaz
          z gardła aby mieć pewność, czy antybiotyk będzie tu pomocny czy też tylko osłabi
          organizm.
          • owocoskala tak 07.03.07, 08:28
            odpowiiadając na twoje pytanie, tak, Zinnat stosuje się na zapalenie węzłów
            chłonnych i to bardzo dobry wybór o ile oczywiście to bakteryjne zapalenie.
            Może na poczatku to i była wirusówka ale teraz bardzo możliwe że już bakteryjna
            sprawa. Wymazu w czasie trwania antybioryku się nie robi trzeba było przed 1
            dawka i lekarz powinien to zlecić. Jeśli nawet po tygodniu byłby wynik to
            zawsze coś w razie kolejnych nawrotów czy powikłań.
            • owocoskala Re: tak 07.03.07, 08:30
              Ciekawe tylko jak lekarz wykluczył momonukleoze - testy były?
              • emonik Re: tak 07.03.07, 09:12
                Nie było testów z krwi na mononukleozę, ale Inka ma temp. do 37` gardło tylko
                lekko zaczerwienione. Lekarz mówił, że przy mono... jest wysoka temp i angina.
                • koral777 Emonik witaj w klubie 07.03.07, 09:23
                  czyli nasze dzieci mają coś podobnego
                • malgog nieprawdwa 07.03.07, 12:57
                  mononukleozie nie musi towarzyszyć temperatura
                  ta występuje często podcza anginy, która w wielu przypadkach towarzyszy
                  mononukleozie

mój synek przechodził mononukleozęw maju ub. roku - był osłabiony, miał
                  podpuchnięte oczy, zatkany nos + katar, zatkanemu nosowi towarzyszyło straszne
                  ślinienie - mały nie połykał wogóle śliny + baaardzo wypuchnięte węzły wzgłuż
                  szyi, brak apetytu i łaknienia przez kilka dni
                  podobno miał typowe objawy
                  test wyszedł ujemny
                  morfolofia i ob w normie tylko białe ciałka znacznie powyżej normy
                  • koral777 Re: nieprawdwa 07.03.07, 15:28
                    to na 100 % też Pani nie może być pewna że to była mononukleoza, test w sumie
                    ujemny krew też na 100 nie potwierdza, nie było goraczki...
    • koral777 Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 08:44
      U mnie była wysoka gorączka kilka dni z katarem wzięła Zinnat i po 4 dniach
      dopiero zrobiła się poprawa, brała goinłacznie 7 dni na wizycie kontrolnej
      wszystko było ok. Po 2 dniach wywaliło węzly i lekki stan podgoraczkowy pozatym
      nic no mały grzybek na migdale, zrobiony posiew, nic nie wyrosło, mocz ok...
      Wykluczona też świnka i mononukleoza bo te węzły pod uchem sa wielkosci 1,5 cm
      może większe? Wezły sa dalej powiekszone 5-6 dzień, to udzieciaczków bardzo
      czesto bywa, szczególnie jesli walczą z infekcją (tylko jaka)_, buiegamy na
      spacer, łykamy tran, sprawdzamy goraczkę i czeklamy. Na to nie dostała już wiec
      antybiotyku mam obserwować (szczególnie goraczkę) i tyle.
      • emonik Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 09:17
        U nas węzły powiększyły się w tym miejscu co przy śwince właśnie - na szyi w
        odcinku poniżej ucha i żuchwy. Z jednej str mają ok. 1,5-2cm średnicy, a z
        drugiej...są jak połówka mandarynki!!! Oprócz tego buzia w środku (tzn. policzek
        od wewnątrz) spuchnięta bardzo. Dziecko czuje się dobrze, boli tylko przy
        dtykaniu węzłów, dzisiaj już ma normalną temperaturę. A jai tak boję się coraz
        bardziej.
        A węzły można smarować maścią typu Pulmex i rozgrzewać???
        • koral777 Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 09:34
          nam nie kazała ich niczym smarowac ani najlepiej dotykac moga się wchłaniać z
          miesiąc albo i dłużej, dopiero wtedy możesz sie martwić chociaż nie raz nie
          wchłaniają sie wogóle tak jest u mojego meża. Widać że faktycznie jakiś kolejny
          dziwny wirus, może dla pewności zrób morfologię z rozmazem, crp itp, ale raczej
          odczekaj do zakończenia antybiotyku i czy coś on zmieni. Jako że córka od
          listopada wzięła 4 wole na niej nie eksperymentowac kolejnym. A oglądałaś
          gardzołko, nie ma jaekiegoś grzybka jak moja, ale czy węzły mogą znów być
          powiększone od grzyba raczej nie chociaż na forum candida doczytałam się że
          własnie takie przypadki wystepują, grzybek i powiekszone węzły chłonne bez
          gorączki. My bynajmniej leczymy tylko grzybka nystatynam wit C, tran, czasami
          tantum werde.
        • owocoskala Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 18:50
          ...są jak połówka mandarynki!!! Oprócz tego buzia w środku (tzn. policze
          > k
          > od wewnątrz) spuchnięta bardzo. Dziecko czuje się dobrze, boli tylko przy
          > dtykaniu węzłów, dzisiaj już ma normalną temperaturę.
          Ja bym jak najszybciej na "cito" udała się do laryngologa dzieciecego a Zinnat
          brała 2-3 tygodnie. Wygląda mi to na powikłanie bakteryjne - zapalenie węzłow
          chłonnych. U nas taki stan skończył się w szpitalu i nie wiem czy
          antybiotykoterapii dożylnej by nam się udało łatwo z tego wyjść. Dziś mogę z
          pewnoscia stwierdzić że córka została wyleczona. Węzeł wielkości mandarynki to
          nie jest juz naprawdę sprawa dla lekarza pierwszego kontaktu. Najważniejsze by
          ustalono jak długo ma być brany ten zinnat żeby nie było nawrotu. A jakie ma
          dziecko ob? Jak antybiotyk działa węzły powinny się stopniowo zmniejszać jeśli
          tak nie jest - moga zropieć.
          • owocoskala Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 19:00
            Ta osoba która radzi ci czosnek i cebule to chyba się nabija.... Moja córa
            miała temperaturę 35 z kreskami i nie była w złym stanie i ob około 60 - na
            podstawie ob laryngolog zadecydowała o hospitalizacji. Mimo koszmaru
            szpitalnego i zakażenia rota uważam dziś że to była trafna decyzja. Na
            anybiotykach doustnych węzeł schodził potem znacznie wolniej. Razem 6 tygodni
            od rozpoczecia leczenia. Wymazy z gardła nie zwsze muszą wyjść zwłaszcza jeśli
            dziecko piło lub jadło tego dnia.
    • malgog Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 12:58
      kilka tygodni temu podczas wypuchnięcia węzłów mały dostał zinnat właśnie przez
      14 dni
      • emonik Re: Zinnat na powiększone węzły chłonne??? 07.03.07, 17:55
        Czy po antybiotyku synkowi węzły się zmniejszyły?
        A jak jest z wychodzeniem na spacery jeśli dziecko wesołe, rześkie, choroby nie
        widać, gorączki brak - tylko te węzły? Pogoda kusi...
        ---
        Monika - mama Inki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka