Dodaj do ulubionych

Duszności po TGA

14.03.07, 13:03
Witam nasza córeczka Natalia miała tydzień temu operację na TGA i do dzisiaj
niedaje sobie rady z oddychaniem, odłączyli ją coprawda od respiratora ma
tylko wspomaganie do noska ale męczy się i ma duszności, jakiego czasu od
operacji do samodzielnego oddychania potrzebowały wasze pociechy i ile prób
miały z odłączeniem respiratora ??
proszę o odpowiedź ;-((((
Obserwuj wątek
    • i.w.a Re: Duszności po TGA 14.03.07, 15:23
      witam,wiem że martwicie sie tym respiratorem jak kazdy z nas czekacie na ten
      oment kiedy malutka da sie odłączyc.na to niestety nie ma reguły każde dziecko
      radzi sobie inaczej,musicie niestety by cierpliwi(wiem jak to koszmarnie głupio
      brzmi i jakie to ciężkie)moja Wiki po odłączeniu przez półtora dnia była pod
      tlenem (miała takimały inkubatorek nad główką,nie pamiętam jak to sie fachowo
      nazywa i tam leciałtlen)potem odstawili.Niektóre maluszki trzeba ponownie
      zintubować bo niestety nie radzą sobie.mam nadzieję i z z całego serca Wam
      życzę żeby już było z górki,żeby Natalka sama oddychała.pozdrawiam Iwona i Wiki
      TGA,PS
    • izaskun Re: Duszności po TGA 14.03.07, 15:27
      Tymek leżał pod respiratorem leżał ok 2 tyg (w tym dobę przed operacją, bo był
      w ciężkim stanie). Po odłączeniu miał niedodmę płuc i też gorzej oddychał; po 3
      dniach przenieśli go na kardiochirurgię.
      • madzia8310 Re: Duszności po TGA 14.03.07, 16:02
        Mój Filip był dobę przed operacją pod respiratorem bo w trzeciej godzinie życia
        przestał sobie radzić z oddychaniem. Po operacji miał włączony respirator przez
        5 dni, po pierwszym odłączeniu zaczął sam oddychać. Potrzebował jedynie
        maseczki z tlenem przez 2 dni. Potem już było dobrze, saturacja była wysoka i
        tlen był zbędny. Jest to jednak różnie z tym tlenem....mam nadzieję że mała da
        sobie radę i bedzie już tylko lepiej!
        Trzymam kciuki!
        Pozdrawiam
        Magda mama Filipka TGA,PS
        • magdamarcin4 Re: Duszności po TGA 14.03.07, 18:57
          dzięki za odpowiedzi, moze mała potrzebuje jeszcze czasu, lekarze mówili coś o
          tych dodatkowych naczynkach które by moze dostarczają za dużo krwi do płuc i
          płuca niedają rady wszystkiego dobrze natleni, moze będzie trzeba jakieś
          sprzezynki wstawic zeby zbedne naczynka zatkac. Ale narazie trzymajcie kciuki
          za Natalke moze potrzebuje poprostu więcej czasu.
          • magdamarcin4 Re: Duszności po TGA 19.03.07, 20:03
            Natalka w piątek trafiła na kardiochirurgię bo już sama ładnie oddychała, a
            dzisiej przenieśli ją na kardiologię, miała robione echo serduszka i chyba są
            jakieś małe przecieki po załataniu ubytku międzykomorowego, w środe będziemy
            mieli powtórzone echo i będzie pewność. Lekarze mówią że mała nieszczelność nie
            przeszkadza w normalnym zyciu poprostu trzeba bardziej uwazać, czy macie jakieś
            doświadczenie jak jest naprawde ??

Magda i Marcin rodzice Natalki TGA i VSD
            • i.w.a Re: Duszności po TGA 19.03.07, 20:43
              cieszymy sie z postępów Natalki,silna dziewczynka,chyba jednak te prognozy o
              których pisałas(te dodatkowe naczynia krwionośne)sie nie sprawdziły to
              fajnie.niestety nie umiem odpowiedziec na twoje pytanie,ale życzę szybkiego
              powrotu do zdrowia i do domku.pozdrawiamy Iwona i Wiki TGA,PS
    • magda.kk Re: Duszności po TGA 19.03.07, 20:23
      Witam, super że Natalka już ma się lepiej. Mók Krzyś miał operację w piątek, leż
      jeszcze na o. pop dziś też była próba odłączenia go od respiratora i chyba dawał
      sobie radę. Zobaczymy co powiedzą mi jutro. Już się nie moge doczekać kiedy też
      trafi na kardiochirurgie, żeby móc być z nim.
      Madziu czy natalka lezy też w CZDz w W-wie? Jesli tak to napisz mi czy nocowałas
      z córcią w szpitalu czy dojeżdzasz do Niej? Dziękuję
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka