Dodaj do ulubionych

duza glowka

19.03.07, 11:21
Witam,
moj synek, 3,5 miesiaca, ma troche za za duzy obwod glowki, 43,5 cm, jest
poza 97 centylem. Lekarz skirowala nas na usg przezciemiaczkowe. Niby wynik
jest ok, ma tylko minimalnie zwiekszona ilosc płynu mozgowego. Dokładnie w
opisie to brzmi "Niewielkiego stopnia poszerzenie zewnątrz mózgowych
przestrzeni płynowych do ok 5,5 mm" lekarz, ktory robil usg powiedzial ze nic
sie z tym nie robi ewentualnie neurolog moze zmienic kalendarz szczepien.
Niemniej jednak troche sie martwie, nie wiem czy ilosc tego plynu moze sie
zwiekszac? Wiyte u neurologa mamy dopiero za jakis czas. Czy Wasze
dzieciaczki tez cos podobnego mialy? I co z tym ewentualnie robic?
dzieki za odpowiedz
magda
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: duza glowka 19.03.07, 11:28
      corka ma 4 miesiace i 44cm, lekarka nie widzi w tym nic zlego, mam nadzieje ze
      nic ni ebedzie, poprostu miala duza glowe jak sie urodzila
    • magusiape Re: duza glowka 19.03.07, 11:28
      Jeśl bardzo sie denerwujesz, idź do neurologa prywatnie, szybciej i wypytaj o
      wszystko. Ja bym tak zrobiła. Nie będe Cię straszyć, bo nie znam sie tak na
      100% na tym, moze płyn sam sie unormuje, nie znam nawet zakresu normy dla
      ilości płynu, ale taka sytuacja może sie wiązać z wodogłowiem. Specjalnie piszę
      tak "prosto z mostu", żebys wiedziała o co ewentualnie pytać. Pozdrawiam,
      powodzenia.
      • slonko1335 Re: duza glowka 19.03.07, 11:42
        Etna powinnaś iśc do neurloga, koniecznie przed kolejnym szczepieniem,
        najprawdopodobniej neurolog nie pozwoli na szczepienie DTP, dostanie albo samo
        DT albo krztusiec w formie acelularnej. Moja córka miała tak samo ,niestety
        ilość płynu i komory się zwiększały i zdiagnozowano wodogłowie, dzięki Bogu
        niezłośliwe i samo wszystko się wchłonęło i zanikać zaczęło ale z kalendarza
        szczepień mamy wyrzuconego krztuśca. Jeśli główka i komory będą dalej się
        powiększać to pewnie trzeba będzie zrobić tomografię albo rezonans ale o tym
        zadecyduje neurolog, bo to od niego musisz mieć skierowanie.
        Oto Alicja..

FAJNE FORUM DLA MAM
        • etna Re: duza glowka 19.03.07, 11:51
          Dzieki za info, a ile ponad norme miala Twoja coreczka tego plynu?
      • etna Re: duza glowka 19.03.07, 11:46
        Do neurologa idziemy prywatnie, wizyte mam za kilka dni. Tez wlasnie nie wiem
        jaka jest norma tego plynu.
        • slonko1335 Re: duza glowka 19.03.07, 11:49
          Przy wartościach rzędu 6-7 cm obserwuje się co będzie się działo i nie ma
          potrzeby interwencji neurochirurga, oczywiście jeśli neurolog nie stwierdzi
          innych nieprawidłowości. Neurolog może jednak nie zdecydować o podaniu
          krztuścca bo jest to szczepionka silnie oddziaływująca na układ nerwowy. A jak
          do tej pory szczepiłaś, skojarzonymi czy bezpłatnymi podstawowymi.
          • etna Re: duza glowka 19.03.07, 11:56
            tylko skojarzonymi mial juz dwie dawki tej szczepionki blonnica tezec krztusiec.
            Szczepilam Infanriksem.
            czyli jak Filip ma na razie 5,5 mm to rzeczywiscie pozostaje go tylko
            obserwowac?
            • monikaa13 Re: duza glowka 19.03.07, 11:58
              a jaka mial glowke po urodzeniu, ze tak zapytam z ciekawosci, bo troche sie
              zmartwilam teraz
              • etna Re: duza glowka 19.03.07, 12:01
                37 cm
              • slonko1335 Re: duza glowka 19.03.07, 12:03
                Monikaa a jak obwód główki wygląda na siatce centylowej. Jak duże są przyrosty,
                jaki jest obwód klatki i jak waga.
                Alka urodziła się z normalną główka 36 cm. Nagle zaczęła jej za bardzo
                przyrastać, na siatce centylowej krzywa rosła aż w końcy z niej wypadła. Z wagą
                było dokładnie odwrotnie, ciągle malała i tez z niej wyleciała. Jak duża główka
                idzie w parze z dużą wagą oscylują wokól podobnego centyla to może to jest po
                prostu duże dziecko i tyle. Mnóstwo dzieci ma duże głowy, potem się to
                wyrównuje i naprawdę nie ma powodu do starchu, gorzej jak zaczyna być jakieś
                opóxnienie ruchowe.
                • etna Re: duza glowka 19.03.07, 12:09
                  Moj Filip ma klatke 39,5 cm wiec roznica jest spora. Natomiast waga rosnie
                  rownomiernie i jest w granicach 50 centyla. troche sie martwilam ze nie chcial
                  podnosic glowki lezac na brzuszku ale ostatnio sam sie przekreca, turla i unosi
                  glowe.
                • monikaa13 u mnie jest tak 19.03.07, 12:14
                  po urodzeniu obwod glowy 35cm
                  po 1,5 miesiaca glowa 41cm, kl piersiowa 39cm
                  po 4 miesiacach glowa 44cm, kl piersiowa 42cm

waga caly czas w gore pop ok 110g na tydzien, waga ur 4200g, teraz 6500g
                  • slonko1335 Re: u mnie jest tak 19.03.07, 12:21
                    Nie pamiętam dokładnie w którym misiącu klatka powinna mieć większy obwód niż
                    głowa, w 4-5? Moja Alka właśnie skończyła roczek a obwodowi klatki do głowy
                    daleko.....
                  • magusiape Re: u mnie jest tak 19.03.07, 12:24
                    Sorry, że sie wtrące w rozmowe, ale etna przecież ma wynik usg, gdzie
                    uwodocznione są zmiany w ilości płynu,a nie tylko rozrosnięte kostki. Dlatego
                    mowao tym, żeby obserwowac w tym kierunku.
                    • slonko1335 Re: u mnie jest tak 19.03.07, 14:50
                      Magusiape ale o jakie kostki Ci chodzi o obwód głowy?....Przy powiększeniu
                      płynów komory się rozdymają, a czszka ponieważ jest jeszcze miękka powiększa
                      się nienaturalnie szybko. Dlatego jeśłi głowa za szybko rośnie od razu kierują
                      na usg ciemiączkowe żeby sprawdzić pod tym kątem bo to jest najczęstsza
                      przyczyna. A za duży przyrost płynu to właśnie wodogłowie, jeśłi jest
                      zatrzymane w porę dziecko lub osoba dorosła (bo dotyczy ludzi w każdym wieku)
                      ma sznsę na normalny rozówj,jesli nie narastające ciśneinie w główce uciska na
                      mózg i niszczy jego struktury.
                      • magusiape Re: u mnie jest tak 19.03.07, 15:04
                        Hejsmile cos sie pomieszało, albo mnie nie zrozumiałaś smile dokładnie chodzi mi o
                        to, ze minikaa(chyba) pisze i uspokaja, że duza główka to po prostu duza główka
                        i tyle - taka uroda.A mi chodzi o to, że uroda to jedno,a wynik usg to drugie,
                        i nie mozna mówic tylko o urodzie główki i jej wielkości, że jakies inne
                        dziecko tez tak miało i "bądż spokojna" - tylko patrzeć na ten wynik,który juz
                        cos sugeruje. Kurcze może przemeczona jestem,bo w nocy mało spałam i pisze
                        troszke bez sensu. Ja bym raczej sugerowała monikaa, aby udała sie na usg, a
                        jesli nie miała skierowania, to moze wszystko było ok u jej dzidzi ( ciemiaczka
                        i szwy czaszkowe palpacyjnie bz).
                        Uff..czasem człowiek jedno mysli, drugie pisze,i te skróty myslowe moje...
                        • magusiape Re: u mnie jest tak 19.03.07, 15:06
                          Jednym słowem mam to samo zdanie, co TYsmile popatrz na moją wczesniejsza
                          wypowiedż, zaraz popytaniu na topie. Pozdrawiam i idesie przewietrzyć z Małą,
                          bo cos mi cięzko pisać jużsmile
          • etna Do Slonka1335 19.03.07, 14:00
            Slonko1335 czy te wartosci rzedu 6-7 cm dotycza wielkosci tych przestrzeni
            zewnątrz mózgowych? i Czy jak mój syn ma nieznaczne poszerzenie do 5,5 mm to
            znaczy ze to jest bardzo niewielke zwiekszenie?
            • slonko1335 Re: Do Slonka1335 19.03.07, 14:55
              Etno pisałam o przestrzeniach płynowych. Twój synek ma je w normie ale ponieważ
              poszerzenie jest może się powiększać dlatego trzeba to kontrolować, żeby nie
              poszezryły się za bardzo. Takie poszerzenie może mieć wiele przyczyn, mogą to
              być jeszcze sprawy ciążowe (krwawienia, plamienie, infekcja wewnątrzmaciczna,
              toksoplazmoza, cytomegalia, skurcze przedwczesne) okołoporodowe
              (niedotlenienie, kleszcze, próżnociąg) lub po porodowe, jakieś zapalenie, itd.
              Ludzie często mająposzerzone komory i kompletnie nic się z tego powodu nie
              dzieje.
              Oto Alicja..

FAJNE FORUM DLA MAM
              • etna Re: Do Slonka1335 19.03.07, 14:59
                dzieki bardzo za obszerne informacje, troche sie uspokoilam. Bede go obserwowac
                i mierzyc mu glowke. No i oczywiscie wizyta u neurologa przymusowa.
                Jeszcze raz wielkie dzieki.
    • 12345a65 Re: duza glowka 19.03.07, 19:41
      JA też doradzam wizytę u neurologa. I nie ze względu na wodogłowie ale ze
      zględu na wodniaki (ma je 30 % dzieciaków). Mam wątpliwości, czy w normach dot.
      wielkości przestrzeni komorowych chodziło Wam o centymetry. Mój mały miał
      powiększoną ilość plynu rdzeniowo mózgowego do 7 mm i stwierdzono, że jest to
      wodniak niewielki. Leczy się toto witaminami i czeka aż sam się wchłonie. W
      miejscu nieleczonego może powstać cysta, co usuwa się już tylko operacyjne.
      Wodniaki uciskają partie mózgu (beż zmian dla obwodu czaszki) albo- i tak było
      u mojego malucha, mózg rośnie prawidłowo ale poszerza się obwód głowy. Mój mały
      miał przy urodzeniu 31 cm, a na początku czwartego miesiąca 41 cm. Neurolog i
      pediatra stweirdzili, że to za duży przyrost. DOdatkowo nie podnosił głowy na
      brzuchu. Zgadzam się też z Mamą, która uważa, że najbardziej niebezpieczne dla
      dziecka jest stwierdzenie "taka jego uroda"
      • slonko1335 Re: duza glowka 20.03.07, 08:49
        masz rację, chodziło mi o mm, cm jakoś odruchowo mi się wbił. Wiesz nawte nie
        pomyślałam o wodniaczkach, fakt to też może być przyczyna ale nie wiem czy
        wodniaków nie widać na usg główki, w temacie wodogłowia wiem znacznie więcej
        niestety.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka