Dodaj do ulubionych

Psycholog online

16.08.25, 23:57
Kobieta z mojej rodziny mieszkajaca w de przeszla tragedie i jest w rozpaczy
Tragedia to to ze własne bardzo dorosle dziecko ja okradlo na duza kase i zerwalo kontakt .Dziecko z bardzo zlym charakterem ale nie jest od niczego uzależnione po prostu ma podly charajter. Po trupach do celu.Dla tego dziecka ona robila wszysko .
Teraz ona nie moze uwierzyc ze to dziecko to zrobilo choc to nie pierwszy raz i dla niej umarlo choc zyje .Ciagle pyta dla czego za co ?
Chce jej poradzic sesje online u Polskiego psychologa ale nie wiem ile takie cos kosztuje i jak to sie odbywa? Czy taki psycholog moze z nia rozmawiac na kamerce i powiedziec jak ma to w swoim sercu poukladac?
Wiem ze jest bliska samobojstwa to dziecko zawsze byko jej sensem zycia .Tak wiec emamy czy znacie psychologa ktory pomoze na temat ze ukochane dziecko wcale matki nie kocha i. realnie pomoże online?
Obserwuj wątek
    • sjanna Re: Psycholog online 17.08.25, 23:47
      Tak, jest to możliwe, choć oczywiście sesje na żywo są bardziej efektywne, nic nie zastąpi prawdziwego kontaktu twarzą w twarz. A ceny spotkań online są mniej więcej takie same jak spotkań w realu, czyli od ok. 200 zł, górnej granicy nie znam, ale słyszałam o 400 za 50 minut🤐
      • sueellen Re: Psycholog online 17.08.25, 23:54
        To ciekawego co piszesz. Dlaczego sesja twarzą w twarz jest bardziej efektywna niż online ( z kamerką?)
        • sjanna Re: Psycholog online 18.08.25, 00:15
          Jest głębszy kontakt choćby z tego powodu, że natychmiast i dokładnie widać i słychać zmiany - mimiki, tonu, jakieś drobne zawahania, nachylenie w stronę do lub od,. Wg niektórych nadań także innych słów używa osoba rozmawiającą z głową po drugiej stronie ekranu, a innych z realna osoba. Jest bardziej emocjonalnie, łatwiej wprowadzić zmiany na tym poziomie, a nie tylko w obszarze poznawczym.
          • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 01:57
            Eee tam. Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Dystans dodaje śmiałości bo właśnie daje poczucie bezpieczeństwa i anonimowości. Choćby przez poczucie że w razie czego można wyłączyć u udawać kłopoty z internetem.
            • nick_z_desperacji2 Re: Psycholog online 18.08.25, 08:11
              W terapii nie ma być miło. "Problemy z internetem" to sabotowanie samego siebie. I sjanna ma rację, chodzi o emocje, to jak się mówi, jak się reaguje, jest równie ważne, jak to, co się mówi.
              • sjanna Re: Psycholog online 18.08.25, 09:54
                Dokładnie.
              • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 11:00
                Bliskość kontaktu dla NIEKTÓRYCH ma znaczenie, ale są też twarde dane np meta-analiza RCT (2000–2021) porównująca psychoterapię wideo z terapią w gabinecie w depresji nie wykazała różnic w skuteczności..

Link: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35007437/.

W przypadku tej konkretnej kobiety w Niemczech czynnikiem przeważającym jest dostęp do polskojęzycznego psychologa. Terapia online w jej przypadku najprawdopodobniej byłaby najlepszym rozwiązaniem.
                • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:28
                  Na żywo jest zupelnie inaczej niz online. Porownaj sobie spotkanie z kimkolwiek, chocby z kolezanką na zywo i online.
                  • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 11:43
                    1matka-polka napisała:

> Na żywo jest zupelnie inaczej niz online. Porownaj sobie spotkanie z kimkolwiek
                    > , chocby z kolezanką na zywo i online.
                    >

Inaczej nie znaczy gorzej. Nie interesują mnie subiektywne odczucia czy preferencje, tylko dowody naukowe na wyższość terapii na żywo. Spotkanie z koleżanką to zupełnie coś innego niż terapia. Bliska koleżankę możesz przytulić, pocałować ją w policzek, pogłaskać jej psa, dotknąć jej swetra, omawiać zapach jej perfum czy szamponu.. ale to są elementy relacji towarzyskiej, a nie terapeutycznej. Z terapeutą nie wykonuje się żadnej z tych czynności, nie wiąże się emocjonalnie ani nie zaprzyjaźnia.

Są przypadki osób, które nawiązują niezdrowe relacje z terapeutą i się w nim zakochują i dla nich terapia online może być wręcz bezpieczniejsza i bardziej odpowiednia. Jeden taki przypadek znany jest dobrze tu na tym forum...
                    • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:46
                      No wlasnie wiąze sie emocjonalnie, wiec caly twoj wywod opiera sie na jakichs bzdetach...
                    • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:49
                      Relacja z terapeutą jest często pierwszą zdrową relacją w życiu pacjenta...
            • angazetka Re: Psycholog online 18.08.25, 10:18
              Jezu. Jakby nie o to chodzi w terapii.
            • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:29
              sueellen napisała:

> Choćby przez poczucie że w razie czeg
              > o można wyłączyć u udawać kłopoty z internetem.

Z takim podejsciem to szkoda zaczynać.
            • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:30
              No, i nie masz byc anonimowa, tylko konkretna osoba w konkretnej relacji. Inaczej to nie działa😔
              • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 11:44
                1matka-polka napisała:

> No, i nie masz byc anonimowa, tylko konkretna osoba w konkretnej relacji. Inacz
                > ej to nie działa😔
                >

Działa, działa i to od lat. Telefony zaufania na przykład często ratują życie. Ludzie dzwonią właśnie dlatego że są anonimowi.
                • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:45
                  Telefon zaufania to nie terapia🙄
                  • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 11:52
                    Ok. Podaj mi dowody na temat wyższości terapii face to face nad terapia online. Dowody, nie subiektywne opinie , preferencje i przypuszczenia.
                    • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 11:56
                      Mnie te dowody nie sa potrzebne, mam doswiadczenie swoje i męża. Widze, ze terapia dziala tak, a nie inaczej, i alleluja, i do przodu. 🤷🏼
                      • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 12:29
                        1matka-polka napisała:

> Mnie te dowody nie sa potrzebne, mam doswiadczenie swoje i męża. Widze, ze tera
                        > pia dziala tak, a nie inaczej, i alleluja, i do przodu. 🤷🏼
                        >

Negowanie osobistych doświadczeń i preferencji jest bez sensu, więc w tym temacie naprawdę nie mamy już o czym dyskutować 🤷🏼‍♀️.

Każdy ma prawo do własnych wniosków i oceny terapii ale nie można narzucać swoich doświadczeń innym, sugerując, że dla wszystkich tak jest lepiej... wbrew obiektywnym badaniom i niezależnym statystykom. Twierdząc, że tak jest lepiej dla innych, wprowadza się ich w błąd. Tak jest lepiej dla Ciebie i Twoich bliskich. Oficjalne badania nie potwierdzają w żaden sposób, że terapia online jest obiektywnie gorsza. Dla znajomej Kingi obiektywie byłaby lepszym rozwiązaniem choćby z powodów czysto logistycznych.
                        • 1matka-polka Re: Psycholog online 18.08.25, 13:11
                          Moja terapeutka tez twierdz, ze lepej na zywo. Ale nie wiem, czy kieruje sie własną, czy niezależną statystyką...
                          • sueellen Re: Psycholog online 18.08.25, 14:30
                            1matka-polka napisała:

> Moja terapeutka tez twierdz, ze lepej na zywo. Ale nie wiem, czy kieruje sie wł
                            > asną, czy niezależną statystyką...
                            >

Nie znam twojej terapeutki. Interesują mnie oficjalne wyniki badań, a te niczego takiego nie potwierdzają..
    • michunia_01 Re: Psycholog online 18.08.25, 07:26
      Polecam na poczatek: polkiwberlinie.de/rodzinny-psychologiczny-telefon-zaufania-bezplatne-wsparcie/?fbclid=IwY2xjawMPmKRleHRuA2FlbQIxMQABHsDHZnIYo-rt9DvsKVcHzAkGyYG7RpW2XBfF7vn_FAwUbfYh0jxU8ln0OZi8_aem_LNkTS9pxTTWZzgrycII12A
    • ophelia78 Re: Psycholog online 18.08.25, 11:31
      Oczywiście ze jest to możliwe natomiast terapia "na żywo" jest mam wrażenie lepsza. Nie umiem tego do konca nazwać dlaczego tak ale ... byłam w terapii 3 lata. Oczywiście ma żywo, jednak kilka sesji odbylo sie online (raz ze względu na chorobę, potem jakieś dramatyczne warunki atmosferyczne i nie mogłam dojechać...). I zdecydowanie czuć różnice w rozmowie.

Jeśli ta oani mieszka w dużym mieście to może maja tam polskojęzycznych psychologów? Lub nieszka blisko granicy? Np z Berlina do Szczecina to raz na tydzien/dwa można przyjechać, zeby chociaż.kilka sesji bylo na żywo
    • lilia_tygrysia Re: Psycholog online 11.09.25, 07:06
      Można znaleźć psychologa na żywo prowadzącego terapię po polsku jeśli to duże miasto. Na kasę chorych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka