Dodaj do ulubionych

powiekszone wezly chlonne

12.04.07, 17:00
czytalam kiedys ze jedna z mam zna jakas naturalna metode na zmniejszenie
wezlow chlonnych! czy ktos moze mi napisac cos o niej? moja prawie dwuletnia
coreczka ma powiekszone i strasznie sie martwie, czy ktos moze mi pomoc?
lekarz owi, ze wiele dzieci tak ma, przyznam, ze nie potrafie sie uspokoic!
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: powiekszone wezly chlonne 12.04.07, 17:24
      to idź i zrób badania zamiast się martwić.
      Może lekarz hematolog.
    • green_land Re: powiekszone wezly chlonne 12.04.07, 18:35
      Można iśc do onkologa(bez skierowania), monitoruje się też wielkośc węzłów
      (usg), robi biopsję, czasami wycina cały, to tak uogólniając.
      Moja córka ma od miesiąca (po jakimś kolejnym przeziębeniu, 4 lata) 1 duży z
      lewej i 1 mniejszy z prawej. 2 dobrych lekarzy powiedziało, że tak sie zdarza,
      jeżeli nie są bolesne i są ruchome a wyniki też są dobre, nie ma się czym
      martwic.
      Ale ja i tak pojde z nią do onkologa.

Rób morfologię z rozmazem ręcznym, nie wiem, może co 3-4 tygodnie, jeżeli przez
      jakis okres czasu będzie ok, możesz robic potem rzadziej. Możesz też zrobic OB,
      CRP.

Czasami naprawdę tak bywa, że węzły są na stale powiększone i nic z tym zrobic
      się nie da. CZęsto dorosli tak mają, ale nie zdają sobie z tego sprawy.
      • malgog Re: powiekszone wezly chlonne 12.04.07, 19:21
        biopsja to ostateczność...najczęściej wykonywana jest już dla potwierdzenia
        choroby nowotworowej jako jedno z wielu badań
        zapewniam, że hematolodzy tacy skorzy do biopsji nie są..nawet pod naciskiem
        rodziców
        no chyba, że rodzic jest bardzo przekonujący smile
        jak pisał ktoś już
        jeśli węzeł jest niebolesny i ruchomy - ok

ja radzę się przyzwyczaić, że maluchom węzły się powiększają z naprawdę błahych
        powodów
        morfologia z ręcznym rozmazem i crp w zupełności wystarczą
    • ulawes Re: powiekszone wezly chlonne 12.04.07, 19:35
      hematolog moze i nie jest sklonny do biopsji, ale onkolog duzo szybciej. Ich
      standardowa procedura, to : daja czas na wchloniecie wezla, jak nie to badania
      krwi i nawet, jak sa dobre to biopsja i wtedy maja czarne na bialym, co jest
      przyczyna jego powiekszenia.Jest to bardzo traumatyczne przezycie dla rodzicow
      i ja bym sie tak nie spieszyla do onkologa, jezeli badania sa dobre i lekarz
      sam dalej nie kieruje dziecka.
      • perelka121 Re: powiekszone wezly chlonne 12.04.07, 20:01
        Polecam krople homeopatyczne Lymphomyosot, bierze się 3 razy dziennie po 8
        kropli ( takie miałam zalecenia dla 6,5 rocznej córki). Po zapaleniu płuc i
        infekcjach tez miala wielkie i napięte, po tygodniu brania kropli wszystko
        wróciło do normy.
        • eriga Re: powiekszone wezly chlonne 13.04.07, 12:29
          u nas węzełki są powiększone 14 miesiąc. Zaczęło się od zap. oskrzeli i potem
          dołączył jeden po odrze. Na szyjce ma dwie ruchome fasolki. Na początku badałam
          mu krew na własną rękę co miesiąc i odwiedziłam 3 pediatrów. Żaden nie kazał mi
          się denerwować ale ja i tak miałam schizy z tego powodu. W marcu trafił do
          szpitala z podejrzeniem astmy i tam po wykonaniu wielu badań i zapewnieniom
          następnych lekarzy że wszystko jest ok dałam sobie spokój i będę tylko
          obserwować. Dodam że ja sama mam pow.węz. chł od ponad 20 lat. Za dzieciaka je
          nabyłam i mam do dziś. PPozdrawiam.
          • polka051 Re: powiekszone wezly chlonne 13.04.07, 16:22
            wszystkim wielkie dziekismile poniewaz mieszkam za granica nie moge zrobic badan-
            bo w tym kraju lekarze je robia w ostatecznosci, bylam u trzech i za kazdym
            razem nic, bylam w instytucjach prywatnych i tez nie robia- co kraj to obyczaj!!
            jade do kraju i tu wszystko zbadam i dopiero bede wiedziala!!!! dzieki za opinie
            zawsze to lzej na duszy jak ktos poradzi z doswiadczenia! a tak to tylko dodam,
            ze malutka jest zdrowa i dokazuje calymi dniamismile pozdrawiam wszystkie mamysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka