Dodaj do ulubionych

transpozycja

18.05.07, 17:53
Witam.Jestem mamą 8 miesięcznej Zuzi,która urodziła się z transpozycją.Teraz
jesteśmy po 3 operacjach w Bristolu.Jednak wciąż Zuzia ma zwężenie pnia
płucnego co oznacza kolejne operacje w przyszłości.Teraz jedziemy do Polski
pierwszy raz od porodu i bardzo bym prosiła o jakieś informacje gdzie możemy
znależć dobrego kardiologa najlepiej z małopolski,by się z nim skonsultować
po powrocie.Proszę też o jakieś informacje związane z wadą mojej córki,gdyż
moja wiedza pochodzi tylko z opini angielskich kardiologów,a z tego co wiem
oni mają inne podejścieniż polscy lekarze.Z góry serdecznie dziękuje.Aga
Obserwuj wątek
    • barbarajarzabek Re: transpozycja 18.05.07, 18:03
      Dobry kardiolog w małopolsce to dr.Zbigniew Kordon z Uniwersyteckiego Szpitala
      Dziecięcego w Prokocimiu (Kraków, ul.Wielicka 265) tel.012 658 20 11 wew.1578.

Powodzenia!
      • zuzula7 Re: transpozycja 18.05.07, 18:15
        Na razie bardzo dziękuje.
    • i.w.a Re: transpozycja 18.05.07, 21:13
      witam mogłabyś troszke więcej napisać transpozycja (przełozenie)wielkich naczyń?
      czy cos innego ma twoja córcia.Jeżeli TGA to moja córka ma to samo tyle że
      miała jedną operacje tez ma zwężenie pnia płucnego w niewielkim stponiu,ale
      dosy zanaczne zwęzenie tetnic odchodzących z pnia płucnego.pozdrawiam Iwona i
      Wiki TGA,PS
      • madzia8310 Re: transpozycja 18.05.07, 21:17
        Witam!
        Ja jestem mamą Filipka który też ma TGA. Jest po jednej operacji w Poznaniu,
        operował go prof. Wojtalik. Też ma zwężenie obu tętnic płucnych i pnia. Jest po
        jednym cewnikowaniu. W czerwcu będzie miał następne...
        Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to pisz, odpowiem na Twoje pytania.
        Pozdrawiam i życze dużo zdrówka dla pociechy!!
        Magda mama Filipka TGA,PS
        • zuzula7 Re: transpozycja 19.05.07, 13:16
          Witam ponownie.Z tego co wiem to jest Transposition of the great arteries w
          tłumaczeniu przełożenie wielkich naczyń.Ma zwężenie obu tętnic jednak na
          dokładną diagnoze w języku polskim licze po powrocie do polski tzn. za ok 2
          tygodnie.Teraz jedynie mogę podać dane w języku angielskim z ostatniej
          kontroli (może to są skróty europejskie) prędkość LVOT była mniej niż
          1 m/sec,RVOT było 1.5 m/sek.Prędkość LPA 3.9M/sek.Prędkość przez prawą tętnice
          płucną także 3.9m/sek.Poza tym miała cewnikowanie w grudniu,które jak
          stwierdzono nie dało skutku gdyż żyły się wróciły.Narazie lekarze nie chcą
          interweniować dopóki Zuzia dobrze rośnie i się rozwija.W następnym jednak
          prawdopodobnie będzie miała wstawiane stenty(co zresztą mnie przeraża ).Jednak
          na razie następna wizyta we wrześniu.Chciałabym się dowiedzieć jak to się
          odbywa w Polsce i czy dzieci z tą wadą biorą jakieś lekarstwa ponieważ moja
          córcia jeszcze nic nie brała.Dodam teżiż w szpitalu byliśmy w sumie 16 dni
          podczs operacji i póżniejszego cewnikowania.Pozdrowionka dla waszych
          serduszek.Aga
    • i.w.a Re: transpozycja 19.05.07, 13:23
      hej no to nasze dziewczynki mają tę samą wadę.to dobrze ze nie brałyście
      żadnych leków ,u nas było gorzej bo Wiki nabawiła sie po operacji zapalenia
      płuc i arytmi wiec że szpitala wyszłysmy z cała armia leków.teraz nie bierzemyn
      żadnych Wiki ma prawie 3 lata i tez ma zweżenie tetnic płucnych.w 2005 r była
      cewnikowana ale też sie nie udało,teraz w czerwcu czeka nas nastęne
      cewnikowanie bo zwęzenie sie pogłebia wraz z jej wzrostem,co nas dalej czeka
      nie mama pojecia.po za tym Wiki rośnie i chowa sie jak zdrowe dziecko,swoja
      żywiołowościa wykańcza wszystkich wokół.Pozdrowienia imiłego pobytu w
      kraju.Iwona i Wiki TGA,PS
      • zuzula7 Re: transpozycja 19.05.07, 14:16
        A czy wspominali wam lekarze o stentach bo to mnie przeraża.Moja córka też jest
        wyjątkowa żywiołowa i myślę że jest na równi z innymi dziećmi.Teraz skończyła 8
        miesięcy,potrafi sama siedzieć stać przy sofie i ma 2 ząbki a następne w drodze
        i bez przerwy rozmawia.Poza tym ma wilczy apetyt. Myślę że to jest ok,
        tymbardziej iż nigdy nietraktowaliśmy jej ze szczególną uwagą.Normalnie chodzi
        z nami na zakupy,do żłobka,bawi się z innymi dziećmi i codziennie śpi 2 godziny
        na świerzym powietrzu.Ale (odpukać) jak na razie nie chorowała. Ostatnio lekarz
        prowadzący był z nie zadowolony.Tak więc narazie jesteśmy dobrej myśli.Dzięki i
        pozdrawiam.Aga
        • madzia8310 Re: transpozycja 19.05.07, 21:20
          Ach te tętnice!!! Te zwężenia to naprawde częste powikłanie po korekcji TGA.
          Nam lekarze wspominali o ewentualnej reoperacji. Ja mam jednak nadzieję że
          cewnikowanie wreszcie da rezultat!!! Bardzo chciałabym tego uniknąć. O stentach
          nic narazie nie mówią...
          Mój Filip to też żywe dziecko i wspaniale się rozwija mimo wady.
          Pozdrawiam
          Magda mama Filipka TGA,PS
          • madzia8310 Re: transpozycja 19.05.07, 21:24
            Ach...jeszcze jedno! Leków żadnych nie bierze aktualnie, brał tylko po samej po
            operacji.
        • zumaminka Re: transpozycja 26.05.07, 10:33
          Witam
          Jestem mamą 18miesięcznego Błażejka(d-TGA)wczoraj zrobilśmy echo i okazało się
          że zwężenie jest bardzo duże i czeka nas operacja.lekarz stwierdził,że
          baloniowaniem nic się nie załatwi bo prawie zawsze zweżenie powraca.Co do
          stentów to ponoć bez sensu u małych dzieci bo ciągle rosną w przeciwieństwie do
          stentów.Owszem sa dobre ale u dorosłych.zaznaczam że to wiadomości od mojego
          lekarza a nie moje opinie bo nie mam zielonego pojęcia(prawie na ten temat)
          Wiem jedno że jestem przerażona tym co mnie czeka.Ponowna operacja na otwartym
          sercu nie wiem jak to przeżyję......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka