ecli
06.09.09, 17:58
Witam mam 26lat i mam taki problem z kolanem może ktoś będzie wiedział co z tym zrobić albo przeżył coś podobnego a więc miałam na kolano 9 operacji pokrótce opisze te najważniejsze:
1- wycięcie łąkotki bocznej
2 - rekonstrukcja ACL podczas której doszło do ropnego zapalenia kolana i ropowicy podudzia (gronkowiec złocisty) + drenaż płuczący
3- artrotomia- restabilizacja przyczepu obwodowego ACL
- forage rzepki, LFC, MFC i powierzchni rzepkowej uda
-synowektomia zachyłka nadrzepkowego
4 - rekonstrukcja ACL wolnym przeszczepem ST. Stabilizacja TLS
Rozpoznanie przednia-przyśrodkowa niestabilność stawu kolanowego.
5 - artroliza stawu kolanowego, transpozycja chrzęstno – kostna powierzchni rzepkowej kości udowej met. otwartą. Rozpoznanie zmiany zwyrodnieniowe stawu kolanowego prawego.
6 - artrotomia- usunięcie drutów Kischnera z LFC. Usunięcie zrostów wewnątrzstawowych. Mobilizacja rzepki. Uzyskano zgięcie 110 stopni.
Po ostatniej operacji zrobił się w kolanie krwiak po powrocie do domu, temp. prawie 40 stopni, krwiak został ściągnięty i płyn wysłano na posiew wynik po tygodniu wyhodowano gronkowca złocistego MSSA i teraz moje pytanie czy ten gronkowiec nie zniszczy mi kolana?
Od zarażenia do ostatniej operacji minęło 5 lat i kolano naprawdę jest w kiepskim stanie podejrzewam że spowodował to gronkowiec, ubytki chrząstki sięgały do kości liczne wyrośla kostne i do tego rzepka która podczas nawiercania praktycznie się rozpadała była „spróchniała” O_o w kwietniu miałam przeszczepy chrząstki czy to wszystko nie pójdzie na marne? co tu robić czy jest jakaś nadzieja i szansa na wyleczenie tego kolana ? jak będzie wyglądało kolano za następne 5 lat czy w ogóle będzie co leczyć ? :(