szyjeczka1 22.03.08, 17:14 Witam!! Czy wodniak w jaderku sam sie wchłonie czy trzeba wykonywać jakis zabieg? Mały ma od urodzenia ( teraz ma 6 tyg) powiekszone lewe jąderko.Dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam i Życzę zdrowych wesołych świat) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
my_mik5 Re: Wodniak w jąderku 22.03.08, 17:49 mój synek tez miał wodniaczka, wchłonął się-nie pamiętam dokładnie kiedy, ale do 4go miesiąca na pewno. jedyne, co mieliśmy robić to wysoko układać jąderka w pieluszce, tak "podciągać" je do góry. u nas poskutkowało i wodniak wchłonął się bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasagol Re: Wodniak w jąderku 22.03.08, 20:42 nasz synus ma wode w jaderku.dzis skonczyl 5 miesiecy i dalej jaderko jest powiekszone.bylismy u specjalisty,ogladal go ordynator,robil mu usg i powiedzial nam ze poki co nie trzeba operowac i jest szansa ze samo sie wchlonie.fakt jest juz mniejsze od momentu narodzin,ale dalej jest tam woda.... Odpowiedz Link Zgłoś
angelsik Re: Wodniak w jąderku 23.03.08, 21:12 u mojego syna równiez rozpoznano wodniaczka w lewym jaderku.Miał duzego.Jedynym zaleceniem było faktycznie podciąganie jąderek w pieluszce do góry.Na poczatku bylo mi ciezko jak byl mniejszy, pieluszka zbyt za obszerna nie podtrzymywala jak trzeba.Teraz jzu jest łatwiej( wczesnie do pampersa wkladalam tere przecietą na pól, zeby było ciasniej w pieluszce).Syn ma w tej chwili 2 miesiące i juz lekarz widzi duuuzą poprawe.Póki co dalej bede je podciągac aby uniknąć operacji.Jest duza szansa ze sie wchłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
reewa Re: Wodniak w jąderku 24.03.08, 08:46 Maciek też miał wodniaki,na usg wyszło,że w obu jąderkach.Chirurg powiedział mi,że przeważnie się wchłaniają do 1-go roku życia.Jeśli do tego czasu się nie wchłonął trzeba będzie wykonać zabieg (ale nie wcześniej niż właśnie przed pierwszymi urodzinami małego).U nas ok 3-go miesiąca jąderka się zmniejszylły.Lekarka rodzinna mówi,że się chyba wchłonęły ale jeszcze na wszelki wypadek idziemy na kontrolę do chirurga 27.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manialub Re: Wodniak w jąderku 24.03.08, 09:19 U nas był wodniaczek od urodzenia, mały ma 6 miesiecy a po wodniaczku ani śladu, nie wiem kiedy sie wchłoną, nic nie kazali robić tylko czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ivonnebest Re: Wodniak w jąderku 24.03.08, 09:40 A mój maluch ma pięć miesięcy i dużego wodniaczka, który raczej się nie wchlonie tak przynajmniej mówią lekarze. Podobno po drugim roku życia jak nie zniknie to wtedy coś się z tym robi. Na pocieszenie lekarz dodal że to najczęściej wykonywany zabieg buu ale ja i tak sie boje.. Odpowiedz Link Zgłoś
szyjeczka1 Re: Wodniak w jąderku 24.03.08, 14:14 Zauwazyłam dzisia,że ten wodniak jest taki twardawy i dosc duzy a moze byc to przepuklina ? Odpowiedz Link Zgłoś
inga71 Re: Wodniak w jąderku 01.04.08, 16:58 może byc przepuklina i mój mały właśnie tak miał-wodniaka i przepuklinę.Ponieważ wodniak sie nie wchłąnął,po skończeniu 2 roku został zoperowany razem z przepukliną.Jak na moje wodniak nie jest twardy,jest to przecież płyn,idź z tym do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka7 Re: Wodniak w jąderku 01.04.08, 20:43 jesli to wodniak to wchlonie sie .moj syn mial bardzo duze wodniaki obu jader .widoczne byly jeszcze na badaniu usg w ciazy.teraz ma 10 mc i nie ma po nich sladu Odpowiedz Link Zgłoś