kwiat83 21.06.08, 14:20 U mojego prawie 4-letniego synka wczoraj urolog dziecięcy stwierdził wodnika prawego jąderka, czy któraś z Was spotkała się z takim przypadkiem i czy konieczna jest operacja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_dre Re: Wodniak jądra 21.06.08, 14:49 my sie spotkalismy, u obydwu smykow, lekarze konsultowani twierdzili ze to samo nie zniknie, obydwaj byli operowani. Wodniak uposledza rozwoj jadra, ktore moze nawet zaniknac, tak powiedzial jeden z lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
martita_1 Re: Wodniak jądra 21.06.08, 15:59 My też mamy wodniaka ale mały ma dwa miesiące i lekarz powiedział, że do drugiego roku życia się wchłonie aczkolwiek kazał zrobić USG. ma_dre- czy jak chłopcy byli mali to mieli wodniaka i się nie wchłonął? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Wodniak jądra 21.06.08, 19:04 wodniak wyszedl sobie po ktorejs z wysokich goraczek... byl olbrzymi, coraz wiekszy, wielkosci malego kurzego jajka, tylko duzo bardziej podluzny... wogole przez caly ten czas od pierwszego pojawienia sie do operacji pojawial sie i znikal, wszak to tylko woda... starszy syn byl operowany jak mial dwa lata. Mnie lekarze zawsze mowili ze sam sie nie wchlonie, tzn ze sobie moze co jakis czas znikac, ale ze i tak przy byle okazji bedzie sie w nim zbieral plyn ustrojowy. ...ale wiem tez ze jesli chodzi o opinie lekarzy to sa rozne szkoly w kazdym temacie i "co kraj to obyczaj"... U mlodszego, zeby bylo smieszniej wodniak wyszedl po operacji jaderka (z drugiej strony!), ktore nie chcialo trzymac sie na dole, tylko sobie windowalo do gory co jakis czas... Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Wodniak jądra 21.06.08, 18:51 u starszego wchłonął się przed 5 urodzinami, pojawił się w wieku ok. 1 roku, ale dostaliśmy czas na obserwację, bo podobno często się wchłaniają miał być operowany dwa lata temu, wodniak znikł krótko przed wyznaczonym terminem operacji (widocznie się przestraszył he he) i już się nie pojawił jeśli jednak się nie wchłonie, to operacja jest niezbędna, bo wodniak niekorzystnie wpływa na rozwój jądra Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Wodniak jądra 21.06.08, 19:05 no widzisz, nam nie dano czekac tak dlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Wodniak jądra 21.06.08, 19:41 Syn miał wykryty około 7-mego miesiąca.W wieku 3-ech lat miał operację.Zabieg wykonany był w narkozie,trwał okolo 1 godz.Ma małe nacięcie troszkę niżej niż my mamy jajniki.Tego samego dnia wróciliśmy do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: Wodniak jądra 21.06.08, 20:58 Mój jeden syn miał i wchłonął mu się. Ale był wtedy dużo młodszy - nie miał nawet roku Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Wodniak jądra 21.06.08, 22:52 no to moj lazil z tym chyba z poltora roku i to sie tylko powiekszalo... raz nawet mi sie zdawalo ze juz jelitka sie tam przecisnely... Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: Wodniak jądra 22.06.08, 10:03 Może to powiększanie było problemem, po prostu już nie było na co liczyć. U nas malał - wchłaniał się Odpowiedz Link Zgłoś
beata3211 Re: Wodniak jądra 22.06.08, 11:44 u mojego synka pokazał sie jak młody miał 10 miesiecy. Obserwowali ale uprzedzili ze jak sie pojawił w tym wieku to marne szanse ze sie wchłonie. czasem był a czasem go niebyło, wodniak pokazuje sie pod wpływem ciep ła. I faktycznie każą operować bo może prowadzić do niepłodności, w takiej wodzie temp. jest wyższa niż w samej mosznie. zabieg szybciutki my wyszlismy następnego dnia po obchodzie. a młody po śniadaniu już biegał po oddziale. Odpowiedz Link Zgłoś